Vanochtend werd in de reacties duidelijk dat de aangekondigde regen van het warmtefront afgelopen weekend en vandaag helaas ook is gevallen. In deze korte avondupdate gaan we kijken of we tijdens de aanstaande sneeuwmomenten weer bang moeten zijn voor regen in de dalen of zelfs hogerop de berg.

Drie sneeuwmomenten

In de komende zes dagen staan er maarliefst drie sneeuwmomenten op het menu voor de Alpen. Opnieuw trekken de gebieden aan de Noordkant, inclusief de Franse gebieden noordelijke van de Maurienne, aan het langste eind. Een dergelijke noordwestelijke aanvoer gaat vaak gepaard met een aanvoer van koelere polaire lucht. Is dat deze keer ook zo?

Woensdag 4 januari

 

fronten 04 januari

Klik voor grotere kaart

Bovenstaande kaart geeft de drukverdeling weer voor aanstaande woensdag. In de door het KNMI geproduceerde kaart zijn de fronten ingetekend. De rode lijnen zijn warmtefronten, de blauwe koufronten en de paarse occlusies. Heel kort door de bocht, een front is de plek waar twee verschillende luchtmassas elkaar ontmoeten. Bij een warmtefront volgt er relatief warme lucht na het front, bij een koufront is dit omgekeerd. De occlusie is de plek waar het warmtefront ingehaald wordt door het sneller verplaatsende koufront. Op bovenstaande afbeelding is dit verschijnsel te zien ten noordwesten van het Verenigd Koningkrijk.

We zien dat het koufront dat net de Alpenlanden is gepasseerd kort onderbroken wordt door een warme sector.  Resultaat hiervan is dat de sneeuwgrens aanstaande woensdag in de Haute-Savoie, Zwitserland en misschien ook nog Vorarlberg bij aanvang van de neerslag nog even rond de 1500m zal liggen. Voor de lager gelegen dorpen in onder andere de Portes du Soleil betekent dit dat het woensdagochtend waarschijnlijk toch nog enige tijd wat zal regenen. Later op de dag stroomt er echter koelere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens in de middag overal tot onder de 1000m zal zakken. De meer oostelijk gelegen gebieden in Oostenrijk, zeg oostelijk van Innsbruck, zullen al vanaf het begin te maken hebben met een sneeuwgrens rond 1000m die later nog enkele honderden meters zal zakken.

Donderdag 5 januari – vrijdag 6 januari

Straalstroom vrijdag 6 januari

De straalstroom (oranje-gele band) voor aanstaande vrijdag

Nadat het front woensdag is gepasseerd draait de straalstroom door richting het noorden. Het volgende front wat hierop donderdag de Alpen bereikt zorgt daarom voor een puur Noordkant feestje. In eerste instantie zullen de Franse gebieden in de Savoie en Haute-Savoie ook weer mooi meedoen, later donderdag begint de luchtdruk echter vanuit het westen te stijgen. Hierdoor zal de neerslag in Frankrijk en de Westelijke Zwitserse gebieden in de loop van vrijdagochtend stoppen. In de middag kan het in de Franse Alpen zelfs al mooi opklaren. De gebieden zuidelijk van de Maurienne  hebben vrijdag al in de ochtend flinke zonkansen. Oostenrijk ligt op dat moment nog helemaal in de vuurlinie, daar sneeuwt het hoogstwaarschijnlijk vrijdag de gehele dag nog flink door. En wat doet de sneeuwgrens? Ook nu volgt donderdag voor het koufront nog kort een stukje warme sector. De sneeuwgrens ligt hierdoor donderdag aanvankelijk rond 1000m maar zakt snel tot in de lagere dalen. Tijdens de Nordstau van vrijdag zit de gehele Oostenrijkse Noordkant in de koelere lucht en sneeuwt het stevig door tot in het laagland.

Aankomend weekeinde

Nadat de Alpenlanden aanstaande zaterdag waarschijnlijk hebben genoten van mooie opklaringen lijkt het erop dat het zondag weer raak is. Opnieuw zal een noordelijke aanvoer voor sneeuw gaan zorgen. Deze keer lijkt het een puur Oostenrijks feestje te gaan woorden. Hogedruk invloeden boven Frankrijk en grote delen van Zwitserland zullen er voor zorgen dat de neerslag daar grotendeels wordt uitgedoofd. Hoewel er nog onzekerheid bestaat over de details, zijn er  goede aanwijzingen dat deze Nordstau ook volgende week maandag nog zal aanhouden. Dit alles betekent dan weer een mooie laag vers tot in de lage dalen.

Op de korte regenmomenten na ziet het er dus allemaal prachtig uit. Althans voor de sneeuwliefhebbers. Zonaanbidders hebben het komende week wat minder getroffen..

Morgenochtend weer een nieuwe update!


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

8 reacties

Gesloten voor reacties.