[fbphotos id=315954601772085]

Het is best onvoorspelbaar wat de temperaturen de komende nachten gaan doen. Het hangt van zoveel factoren af. Een onverwacht briesje en de berekening komt niet meer uit. Wat sluierbewolking en het kwik zakt veel minder heftig. Nu we weten dat het in Oostenrijk vandaag toch al mooi opklaart en ook morgen toch flink zonnig zal zijn, kijken we hierboven even naar de door ECMWF berekende nachttemperaturen.

Hieronder ook de middagtemperaturen en wat het koufront donderdag gaat doen

Middagtemperaturen
[fbphotos id=315956118438600]

En het koufront
[fbphotos id=315959315104947]

Zie wat het gaat doen in de Alpen: het is nu een van de Noorse depressie “afgebroken tak” dat koufront en het raakt ook de noordelijke Franse Alpen nog. En vergelijk met de temperatuurkaarten hierboven. Voor mijn verblijf in Noorwegen is het echt bloedstollend spannend want 100km koerswijziging van de depressiekern kan in Hafjell het verschil uitmaken tussen regen en sneeuw. Met de GFS00u was het moeizaam. Met de 06u is alles weer prima. En ook aan het einde van de serie zie je de volgende depressie voor dikke sneeuw in Noorwegen zorgen.

En de BV2?

Oceaanblokkade rond 10 januari 2012?

Klik voor grotere kaart

Verschillende reageerders hier hebben de hele winter 2011/2012 voor de Lage Landen al afgeschreven. Dat is echt voorbarig. Sterker nog: nu de kaarten al reiken tot mijn op 15 december gedane tweede boude voorspelling – zie ik ineens gewoon een oceaanblokkade ontstaan. Het is allemaal echt koffiedikkijken als we verder dan 5 dagen vooruit kijken, maar reden om nu te gaan twijfelen aan die BV2 – laat staan de hele winter – is er echt niet!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.