[fbphotos id=315954601772085]

Het is best onvoorspelbaar wat de temperaturen de komende nachten gaan doen. Het hangt van zoveel factoren af. Een onverwacht briesje en de berekening komt niet meer uit. Wat sluierbewolking en het kwik zakt veel minder heftig. Nu we weten dat het in Oostenrijk vandaag toch al mooi opklaart en ook morgen toch flink zonnig zal zijn, kijken we hierboven even naar de door ECMWF berekende nachttemperaturen.

Hieronder ook de middagtemperaturen en wat het koufront donderdag gaat doen

Middagtemperaturen
[fbphotos id=315956118438600]

En het koufront
[fbphotos id=315959315104947]

Zie wat het gaat doen in de Alpen: het is nu een van de Noorse depressie “afgebroken tak” dat koufront en het raakt ook de noordelijke Franse Alpen nog. En vergelijk met de temperatuurkaarten hierboven. Voor mijn verblijf in Noorwegen is het echt bloedstollend spannend want 100km koerswijziging van de depressiekern kan in Hafjell het verschil uitmaken tussen regen en sneeuw. Met de GFS00u was het moeizaam. Met de 06u is alles weer prima. En ook aan het einde van de serie zie je de volgende depressie voor dikke sneeuw in Noorwegen zorgen.

En de BV2?

Oceaanblokkade rond 10 januari 2012?

Klik voor grotere kaart

Verschillende reageerders hier hebben de hele winter 2011/2012 voor de Lage Landen al afgeschreven. Dat is echt voorbarig. Sterker nog: nu de kaarten al reiken tot mijn op 15 december gedane tweede boude voorspelling – zie ik ineens gewoon een oceaanblokkade ontstaan. Het is allemaal echt koffiedikkijken als we verder dan 5 dagen vooruit kijken, maar reden om nu te gaan twijfelen aan die BV2 – laat staan de hele winter – is er echt niet!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.