sprong4

Na mijn kapriolen in een ijsbadje afgelopen weekeinde pikte ik een hele mooie Renault Captur op in de zwartrode “Ferrari variant” van de Xmod uitvoering. Daarmee ben ik met Robert van Summit Travel naar Winterberg om vandaag te spreken met de mensen van de Wintersport-Arena Sauerland. Het weertje viel nog erg mee gistermiddag en dus dacht ik: laat me eens met jullie delen wat ik zoal doe om fit te blijven voor sneeuw en natuurijs.

sprong1

Wat ik hier doe heet precision jumping. Dat kun je ook veiliger op de stoep doen van tegel A naar tegel B. Daarbij al dan niet achteruit landend of verzin iets geks. Het is in elk geval altijd de bedoeling dat je bijna onhoorbaar landt. Je hebt alle scherpte van je ogen en alle rekenkracht van je brein nodig om precies goed uit te komen. Wat je hier ziet is mijn rode piste op 150m van mijn huis. Ik heb ook een zwarte piste voor de deur: de paaltjes staan daar nog een halve meter verder uit elkaar. Die durf ik nog niet. Komt nog want: hoe ouder hoe fitter!

sprong2

Het is dus gewoon kijken en gaan (nadat je naast de paaltjes op de grond even gemeten hebt of je het qua afstand makkelijk haalt). Spring hoog de lucht in, voel je even vrij als een vogel en zet je voeten dan neer zoals een adelaar een haas grijpt. Enige basisfitheid en souplesse is natuurlijk vereist. Heb je die nog niet in huis begin dan met yoga!

bomen1

Deze tree stand heb ik helemaal zelf verzonnen en gelukkig staan er in onze wijk ook legio setjes berken met ruwe bast. De krachten op je lichaam zijn exact gelijk aan wat er tijdens het skiën op je lichaam inwerkt. Je heupspieren moeten erg sterk zijn anders doet het pijn. Als dat zo is is dat natuurlijk goed want dan train je ze sterker.

DCIM100GOPRO

Ook niet verkeerd voor de heup is de evenwichtsbalk. Zo’n lekker brede brugleuning is erg makkelijk. Als je er en keer stabiel overheen kunt lopen kunnen de oefeningen beginnen.

DCIM100GOPRO

Ik laat me helemaal diep doorzakken. Bil op je hak. En dan… één, twee, drie kreun en naar boven…

DCIM100GOPRO

Doordat je kracht en balans combineert train je alle relevante spiergroepen en niet zoals in een krachtapparaat een geïsoleerde spier. Die squat op 1 been kun je trouwens ook op de grond doen en dan je vrije been naar voren strekken. Dat is een hele bekende skifit-oefening. Ben je hier nog niet sterk genoeg voor zoek dan en verhoging. Ga daar zijdelings met een been op staan en zak met het andere been naar de grond. Ga niet op dat andere been staan maar kom weer omhoog en herhaal 10 tot 20 keer. Dan het andere been.

slackline2

Voor de evenwichtsfreaks heb je dan nog het slacklinen. In de zeven jaar dat ik in Krommenie woon (aan de piste als het maar wil vriezen) zijn die berken zo sterk gegroeid dat ik nu eindelijk rond mijn huis deze leuke sport kan doen. Ideaal als afwisseling op drukke werkzaamheden achter de laptop. Na een uur of 6 oefenen kon ik voor het eerst naar de overkant en nu lukt het ook al vaak heen en weer.

evenwicht

Ach ik doe nog veel meer dan wat ik hier in een kort artikel kan laten zien. Trampolinespringen ook bijvoorbeeld. En high intensity workouts. Modderruns. Hardlopen. En als ik in de bergen ben ook trail running. Maar het gaat niet allemaal om adrenaline. De yang van de ontspanning is ook van belang. Dus mediteer ik ook veel en laat ik graag ons jonge hondje uit. Deze laatste is geweldig en iedereen kan het doen! Ga gewoon op één been staan en doe je ogen dicht. In de volgende minuut passeren echt alle spieren die je met skiën nodig hebt de révue. Blijf je rechter is het perfect voor je voetspieren. Ga je met je vrije been wijd opzij is het evenwicht makkelijker en train je ook de heup. Natuurlijk zijn er in yoga vele varianten van op één been balanceren en die zijn allemaal geweldig. Maar deze simpele met de ogen dicht… subliem in zijn eenvoud gewoon. Doe het dagelijks! Dan ga jij perfect voorbereid de sneeuw in of het ijs op.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.