Montafon Hochjoch

We zien eerst eens even wat vandaag bracht. De opening is verzorgd door Cescia vanuit het Montafon. Ze schrijft “Een prachtig beeld van op de hochjoch. Rustig, ongerept, echt Montafon op zijn knapst! Het lijkt of je op het topje van de wereld staat!” Niets aan toe te voegen!

Zonneterras Kaprun

Vooral veel zon deze dagen, zo zien we ook op deze uitnodigende plaat vanuit Kaprun.

Schmitten

Hoewel, onder de 1000 meter zoals hier goed te zien zal onder invloed van een hardnekkige inversie-laag her en der vast wat lage bewolking gezeten hebben.

Jelte van der meer

En deze stuurde onze vaste reageerder Jelte vanavond nog toe, vanuit Zell am Ziller. Mooi!

Zillertal Arena

Maar daarboven dus top. Niet anders is dat in de Zillertal Arena.

Livigno2

En ook de zuidkant die misschien weer eens een ouderwetse dump tegemoet gaat  ligt er zoals hier in Livigno goed bij hoor.

tcdc_15021512_15021112

Hoe wordt de eerste krokus-week? Frederic heeft vanmorgen veel zon beloofd, vooral in de tweede helft van volgende week. Staat dat nog steeds? Ja hoor, meer dan dat. Zeker voor het gebied waar hij vanaf aanstaand weekend vertoeft (St. Martin am Tennengbirge) kan het ook de eerste helft van aankomende week wel eens mee gaan vallen. Het lijkt mij nu dat de meeste bewolking niet verder komt dan Vorarlberg en Tirol. Vanaf dinsdag of uiterlijk woensdag sowieso overal Kaiserwetter!!

rart_15021518_15021112

De zuidkant krijgt tot dinsdag of woensdag sneeuw. Maar wordt Demi een serieuze dump? Ik denk het wel. Alleen weet ik nog niet te vertellen waar. We zagen het vanmorgen al: er zit nog veel spreiding in de verwachting. Vooralsnog ga ik wel met het door Frederic geschetste scenario mee: fase 1 op zaterdagnamiddag en twee zondag vanaf de namiddag.

2015_02_11 132h GFS

Met ook in de GFS 12h run de meeste neerslag in het uiterste zuiden van Zwitserland en in het noorden van Italië.

2015_02_11 132h EC

De onzekerheid zit vooral in de snelheid van het oostwaarts trekken van de depressie. Het ECMWF laat dat veel sneller gebeuren dan het GFS en laat de meeste sneeuw verder oostwaarts vallen, richting en in de Dolomieten.

Les Menuires esemble 2015_02_11

Dat zien we dus terug in de ensembles. Ik pak ongeveer dezelfde als Frederic eerder vandaag. Les Menuires? De (in mijn gebruikte kaartjes nu in groen) hoofdrun zit aardig in het midden van het ensemble. Meer dan 20 tot 30 centimeter lijkt het niet te worden. Maar dat kan nog alle kanten op. Vooral zaterdag kan nog wel eens sneeuwrijk uitpakken. Vergeet trouwens de prijsvraag niet; vandaag de laatste kans om mee te doen. Snel naar de actiepagina!

Livigno ensemble 2015_02_11

Livigno. Hoeveel in groen? Een centimeter of 50, misschien 60. Maar hij zit nog wel steeds vrij hoog in het ensemble. Let ook op de horizontale verschuivingen: de timing is nog lastig. Ook zijn er nog lijntjes (zie bijvoorbeeld de blauwe controle-run) die de sneeuw langer laten aanhouden. Overigens varieert de sneeuwgrens zoals ik het nu zie de gehele periode over het gehele gebied meest  tussen de 600 en 1200 meter, zit wel goed dus.

Limburg, Ardennen, Eiffel

Even een korte blik op de lage landen. Met dank aan @L1weer deze schitterende satelliet-opname van vanmorgen. Mede onder invloed van lichte föhn-werking van de Ardennen en de Middelgebergten wat opklaringen die net Nederlands-Limburg aantikken. En de sneeuw in de Ardennen en de Eifel -10 tot 40 centimeter- mooi showen!

Minima NL

Voor de verandering zit het GFS voor de lage landen actueel het beste op de lastige situatie met betrekking tot de bewolking. Autoruiten krabben morgen? Lang zag er naar uit op grote schaal. Maar de modellen hadden en hebben het er moeilijk mee, zo had het vandaag in heel Nederland zonnig moeten zijn maar loste de hardnekkige bewolking onder de inversie-laag niet op behalve dus in een gedeelte van Limburg. Vannacht gaat dat zeker niet gebeuren en morgen misschien ook nog wel niet. Vorst alleen daar waar het opgeklaard is en best koud op de besneeuwde toppen in hoog-België!

pluim_06260_0_12_60

 

De carnaval-vrijdag brengt waarschijnlijk wel mooi zonnig weer. Het weekend komen we aan de noordzijde van Demi onder meer bewolking maar veel neerslag zal er niet vallen. En daarna? Na het weekend zal het oceaan-hogedrukgebied zich waarschijnlijk weer oostwaarts uitbreiden en krijgen we in eerste instantie een herhaling van zetten.  Met hier en daar vast nog wat autoruitenwinter. Nog wat verder weg lijkt er een westelijke stroming in te kunnen komen. En gaat het waakvlammetje waarop de winter staat langzaam uit. De laatste week van februari is dan aangebroken en dat is realistisch gezien de laatste week waarin (vers) natuurijs mogelijk is. Toch nog op het waakvlammetje ondanks dit hopeloze ensemble? Ja want dat kan morgen of overmorgen anders uitzien. Er is niet extreem veel nodig nu: de watertemperaturen zijn vrij laag. En heel misschien .. kijk eens met welke cliffhanger het Amerikaanse GFS komt. In het brongebied -ten noorden van Moskou- zou het dan ruim dertig graden onder nul zijn. Wie weet. Bring it in wat mij betreft.

Tot slot de groeten van Mike en Frank. Zij geloven er ook wel in!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

19 reacties

Gesloten voor reacties.