Even een kiekje van mijn huisje en de spierwitte wolken tegen een diepblauwe lucht. Ik ga zo een berg op voor de bloedmaan en hoop dat er geen onweer uit groeit. Zou mee moeten vallen hier. In Nederland wel onweer en dat is ook echt de streep door de rekening van de recordpoging qua maximumtemperatuur in ons kikkerlandje.

Hier zie je de buiencomplexen….

En wat het met de temperatuur doet! Juist daar in Zeeuws-Vlaanderen leek het even te lukken door te stomen naar 39ºC.

Ach… misschien lag het aan de toch niet zo unieke droogte…. eerdere jaren had je nog veel lagere luchtvochtigheid dan nu. 8% in 1964? Holy moly. Het schijnt de lucht blauwer te maken. Iemand opgevallen vandaag?

Zeeuws-Vlaanderen leek zo mooi op weg vandaag met een hoogste waarde van 38,1ºC. Maar toen kwam er dus onweer en koelde de boel af. Arcen warmde juist toen nog een laatste keer op naar diezelfde temperatuur, maar de 38,2ºC gisteren in die plaats bleven staan.Op diverse plaatsen zijn vandaag wel lokale absolute records gevestigd zoals in Hoek van Holland met 37,9ºC. De Bilt evenaarde gisteren zijn record uit 2006 van 35,7°C. Maar nu is het gedaan met de recordpogingen. De hele komende periode komen we niet meer in de buurt van de 30ºC. Wel is het denkbaar dat er nog een reeks dagen met 25ºC of meer wordt gemeten wat dan een extra lange hittegolf gaat betekenen.

Maar dit is heus imposant te noemen…. ook de grafiek rechts. Warnsveld is ook geen officieel station. En behoudens problemen met de datasets zitten we wel degelijk in peak warming. In het hoogtepunt van een warme golf. Spannend hoe het verder gaat. Natuurlijk heb je diegenen die uitgaan van verder opwarming…. ik memoreer hier even welke winter er 2 jaar na de ultradroge zomer van 1976 kwam…. niet dat ik hier ga voorspellen dat pas de winter van 2020 vuurwerk gaat opleveren hoor. 2019 moet een eerlijke kans krijgen.

O ja: afsluitend…. de winnaar van de wedstrijd… dat zijn dus MARCO en David geworden. Jullie gaan tandemvliegen als jullie willen! En Tim: je blijft gespaard. Geen molensteen om je nek. Fijne avond en geniet van de bloedmaan!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

58 reacties

Gesloten voor reacties.