Even een kiekje van mijn huisje en de spierwitte wolken tegen een diepblauwe lucht. Ik ga zo een berg op voor de bloedmaan en hoop dat er geen onweer uit groeit. Zou mee moeten vallen hier. In Nederland wel onweer en dat is ook echt de streep door de rekening van de recordpoging qua maximumtemperatuur in ons kikkerlandje.

Hier zie je de buiencomplexen….

En wat het met de temperatuur doet! Juist daar in Zeeuws-Vlaanderen leek het even te lukken door te stomen naar 39ºC.

Ach… misschien lag het aan de toch niet zo unieke droogte…. eerdere jaren had je nog veel lagere luchtvochtigheid dan nu. 8% in 1964? Holy moly. Het schijnt de lucht blauwer te maken. Iemand opgevallen vandaag?

Zeeuws-Vlaanderen leek zo mooi op weg vandaag met een hoogste waarde van 38,1ºC. Maar toen kwam er dus onweer en koelde de boel af. Arcen warmde juist toen nog een laatste keer op naar diezelfde temperatuur, maar de 38,2ºC gisteren in die plaats bleven staan.Op diverse plaatsen zijn vandaag wel lokale absolute records gevestigd zoals in Hoek van Holland met 37,9ºC. De Bilt evenaarde gisteren zijn record uit 2006 van 35,7°C. Maar nu is het gedaan met de recordpogingen. De hele komende periode komen we niet meer in de buurt van de 30ºC. Wel is het denkbaar dat er nog een reeks dagen met 25ºC of meer wordt gemeten wat dan een extra lange hittegolf gaat betekenen.

Maar dit is heus imposant te noemen…. ook de grafiek rechts. Warnsveld is ook geen officieel station. En behoudens problemen met de datasets zitten we wel degelijk in peak warming. In het hoogtepunt van een warme golf. Spannend hoe het verder gaat. Natuurlijk heb je diegenen die uitgaan van verder opwarming…. ik memoreer hier even welke winter er 2 jaar na de ultradroge zomer van 1976 kwam…. niet dat ik hier ga voorspellen dat pas de winter van 2020 vuurwerk gaat opleveren hoor. 2019 moet een eerlijke kans krijgen.

O ja: afsluitend…. de winnaar van de wedstrijd… dat zijn dus MARCO en David geworden. Jullie gaan tandemvliegen als jullie willen! En Tim: je blijft gespaard. Geen molensteen om je nek. Fijne avond en geniet van de bloedmaan!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

58 reacties

Gesloten voor reacties.