Mooier kan een weerbericht vandaag niet beginnen. Een schitterende foto die de actuele situatie sprekend laat zien, met dank aan huisfotograave Kirsten.

Ze wees ons ook op dit bericht uit Oostende. In het filmpje wordt treffend weergegeven hoe snel een sfeer kan omslaan. Voor zover we lezen is het gelukkig allemaal weer goed afgelopen.

Inslagen Jul. 20 07.32

Zo ziet dat er op buienradar samengevat (tot middernacht) uit. De trekrichting is af te leiden uit de paarse stippen wat de inslagen van het laatste half uur zijn (23.25u-25.55u). Vanuit Frankrijk over West- en Zeeuws Vlaanderen de Noordzee op. Later in de nacht trokken wat kleinere maar soms toch ook felle buien noordwaarts waarvan als ik de radar moet geloven de vooralsnog laatste rond 6 uur recht over mijn hoofd (in Rotterdam). Ik ben er niet wakker van geworden en kon slechts constateren dat mijn regenmeter 1.0 mm heeft opgevangen.

GMT_TXTX_19072014

Nog even terug naar gisteren overdag. Een drietal stations hebben de hoogste waarde “ooit” gemeten te pakken: Lauwersoog, Terschelling en Hoek van Holland. Dat is natuurlijk zeer relatief, sommige stations hebben een nog korte meetreeks; zo is Hoek van Holland bijvoorbeeld in 1971 in gebruik genomen. Absolute topper: Hoek van Holland.

rdev_geografisch_

Het lag uiteindelijk nog meer voor de hand dan ik gisteren al beschreef. Niet alleen konden de kuststations die hoge waarden pakken door de sterke aflandige wind. De grond is juist daar met afstand het droogst zoals we kunnen zien op deze kaart. Het neerslag “overschot” (neerslag minus verdamping) is het laagst in.. Hoek van Holland. Daar werd het 36.5 ºC; afgerond precies wat ik gisteren aan de hand van het HARMONIE model voorspelde.

 Neerslag 20140720

Vandaag en morgen is de situatie in grote lijnen duidelijk en mooi in overeenstemming met wat Frederic afgelopen week al zag aankomen en zeker vrijdag mooi omschreef. Maar in details complex. Op hoogte ligt een omvangrijke uitloper van het lagedrukgebied op de oceaan van Ierland tot aan de golf van Biskaje en zal het vaste land op trekken. AAn de grond bevinden zich voor het front uit diverse convergentielijnen en (thermische) lagedrukgebiedjes. Waar en hoeveel neerslag er gaat vallen is lastig te voorspellen. Plaatselijk zal het weer flink tekeer gaan. Vanmiddag zal het oplopen van de temperatuur ook een flinke duit in het zakje doen. Vanaf het begin van de middag zal de buiigheid sterk opleven! Wanner morgen dezelfde onweerszone als occlusiefront terug naar het zuiden wordt gedrukt kan het opnieuw flink tekeer gaan. Dit is wat bijvoorbeeld het GFS nu laat zien voor morgen: 50 mm in 3 uur over Limburg. Spannend maar lastig.

pluim20140720

Het ECMWF laat de zone wat verder westwaarts maar ook langzamer naar het zuiden trekken. Minder hevige maar langdurige neerslag vooral over midden- zuid Nederland. Met als gevolg dat de 20 graden misschien maar net gehaald wordt. Maar zie de onzekerheid; het zou ook nog 27 graden kunnen worden. Voor verderop staat het verhaal van Frederic ook nog recht overeind. Het Europese model laat de zomer redelijk herstellen met vanaf dinsdag waarschijnlijk een nieuwe droge periode maar zeker is het niet helemaal. Het GFS laat nog meer warmte vanuit het (noord)oosten toe, met zaterdag misschien zelfs opnieuw 30 graden! En zo blijft het ook na vandaag nog even de vraag of we -al dan niet landelijk- over een officiële hittegolf kunnen spreken. Voor wat het waard is want warm zomerweer is  en wordt het! Maar vooralsnog is dat nergens het geval. Zelfs als het noordoosten vandaag de 30 graden pakt (wat kantje boord zal worden) ook daar niet; woensdag werd het juist in die regio nog geen 25 graden. Hier moet ik het voor vandaag bij laten. Op naar het dolfinarium, benieuwd of we het een beetje droog houden. Maar voor de liefhebbers: hou de radar en vervolgens de lucht met veel plezier in de gaten!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

14 reacties

Gesloten voor reacties.