Beneden in Bolzano wordt het al 20ºC vandaag net als gisteren. Tijdens mijn hardlooprondje donderdag na aankomst in Val Gardena zag ik al huiszwaluwen rondfladderen. De marathonlopers in Rotterdam gaan morgen dan ook misschien hun eerste zwaluwen zien die wel “zomer” maken want Rotterdam wordt in het weekeinde zo warm als de hoofdstad van Zuid-Tirol. Van alles wat we hebben zien passeren de laatste week qua weerkaarten is het “ergste” uitgekomen.

Wat eerst nog als buienfrontje over de uststreek inclusief R’dam had moeten liggen, komt nu de berekening keihard betrouwbaar is ver ver ver op  de Noordzee te liggen.  Het lichtpunt: de zon zal schuil gaan achter een dunne laag bewolking waaruit lokaal een spatje motregen mogelijk is.  Tip: loop de marathon buiten competitie al vanaf dat je wakker wordt – slapen kun je dan toch niet meer – en zorg dat je al vroeg op de middag een terrasje kunt pikken. Geintje. Zo’n event wil je gewoon helemaal bij zijn samen met al die andere mensen. Net als… (attentie: ongekuiste versie):

OK. Beoordeel aan de hand van de beelden of zo iets ook iets voor jou is. WSWM hoopt hier einde seizoen 2019 met een groepje te staan zoals nu komend weekeinde al in Obertauern. Maarten Meiners, Nederlands fullprof, heeft door laten schemeren dat hij misschien wel een gokje wil wagen.

Nog even over de race: boven had ik absoluut meer gas kunnen en moeten geven (ik stond zelfs te slapen toen het luik opende en liet meteen al 2 seconden liggen). Ik wilde echter quote que quote boven geen poortje missen en het was de eerste en enige wedstrijd in m’n seizoen en hooguit de twintigste in mijn leven. Onderin had ik hoogstens 50% van de tijd in de optimale lijn. Dan laat je toch bijna een minuut liggen op de winnaar in je leeftijdscategorie en dik anderhalve minuut op de wereldtoppers die hier ook aan de start staan. Smaakt naar meer en ik kan echt ieder aanraden toch opbouwend vanaf je huidige niveau amateurwedstrijden te gaan doen. Ongeacht leeftijd. 90 procent van de wintersporters “weet” niet eens wat skiën als wedstrijdsport überhaupt is.

Terug naar het weer! Hierboven het toch wel opmerkelijke toeval van een loeiwarm weekeinde met de wereldberoemde marathon. De organisatie kan fluiten naar toptijden. Maandag zou een mooie hardloopdag zijn. Dan lijken de weermodellen toch een warme koers te gaan zoeken. Met als cliffhanger opnieuw 20 graden. De meteofiction afkoeling daarna zien we even niet vandaag. Morgen nog eens kijken.

Opmerkelijk! Het Amerikaanse model maakt het maandag nog eens warm. Het verschil is de regen die het Europese model voor maandag berekent oprukkend vanuit het zuiden. Vooral aan de kust zou het afkoelen…. puur door de draaiing van de wind weg van de oostelijke hoek. De zee is nog koud natuurlijk.

In de Alpen zoomen we even in op Les Menuires. Ik vertoef daar woensdag en donderdag voor ik naar Obertauern rijd. Dat gaat geen Kaiserwetter worden helaas. Eerder nog eens twee dagen sneeuw alsof daar de laatste dagen nog niet genoeg van was. Rob en Monica doen uitgebreid verslag van de situatie daar op Facebook.

In Oostenrijk is het beeld heel anders. Daar aan de oostelijke noodkant is het merendeel van de regen afgeschermd. Het valt aan de zuidkant onder 2000m. Maar het wordt nu dus aanhoudend warm een zonnig daar. Onder de 1000m kan dagelijks de 20ºC worden aangetipt. De hele bak sneeuw die op veel plaatsen nog ligt zal smelten als sneeuw voor de ….

Ook de Seegrube zal groen worden dus. Maar wat heeft het allemaal schitterend standgehouden tot sluiting zeg! En waar het nog wel open is en blijft – in de hogere gebieden – zoals in Obertauern en op het Kitzsteinhorn van Zell am See Kaprun zal het smullen zijn van het Kaiserwetter met steeds mooie Föhn-wolkenformaties aan de lucht. Nou warmte hier, straks sneeuw in Les Menuires en dan terug naar het Kaiserwetter in Obertauern. Een dollemansrit dus. Een rollercoaster. Beginnend met een rit door de nacht naar Nijmegen waar ik morgen cursus heb (reisleider SNP natuurreizen pak ik weer op net als vroeger voor mijn WSWM-tijd).

PS Morgen even rond lunchtijd uit Nijmegen even een snel weerberichtje tussendoor…. we komen langzaam min de fase dat we weg gaan van de ellenlange weerberichten en meer komen met het snelle weernieuws zoals bijvoorbeeld dat je vandaag de times square webcam in New York moet volgen. Er is sneeuw verwacht!

PPS Video en bericht gedaan met snelle wifi van gardenahotels.com.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

17 reacties

Gesloten voor reacties.