Aan de Veemkade in Amsterdam

Ja mensen… het is heet, het wordt heter en het blijft hoogstwaarschijnlijk consistent heet. Als je deze temperatuur ziet dan lijkt het wel alsof je in de woestijn bent. Een soort Death Valley aan het IJ, want deze foto is gisteren aan de Piet Heinkade in Amsterdam gemaakt, recht in de zon, tegen een donker pand aan en met veel asfalt in de buurt. Binnen op kantoor is het hier een heerlijke 22°C, maar eenmaal met de deur open keerde ik weer even terug naar Californië, waar ik vorige maand nog rondliep, en deed me de warme lucht denken aan de Death Valley. Morgen en vrijdag komen we in gloeiend hete lucht terecht. Daarover is al genoeg verteld en ook de nationale media staan er vol van. Pas zaterdag komt er wat verkoeling.

Uitloper van Lagedrukgebied met regenstoring

Een uitloper van een Lagedrukgebied, het zogenaamde front, koerst richting West Europa en dan met name de Lage Landen. Een heerlijk plons water zal ons dan hopelijk ten deel vallen. Helaas niet genoeg om de droogte te verdrijven maar gewoon een heerlijke opfrisser zoals we in de winter zien als de Alpen bepoedersuikerd worden. Oh…wat verlang ik in deze warme dagen naar de winter. Mwah…dat duurt nog ff.

Kleine band met neerslag wordt Europa ingedrukt

Het regenfront ligt vrijdag al op de loer boven het kanaal en zal in de loop van zaterdag over de Lage Landen trekken.

Zaterdag dus regen van betekenis. De hoeveelheden zijn nog onzeker

Houdt rekening dat rond middernacht de eerste regen Zeeland gaat bereiken en dat in de loop van de ochtend het front over de Lage Landen wandelt. Het noordoosten van Nederland blijft het langs droog en daar zullen waarschijnlijk ook de minste millimeters vallen. Houdt rekening met een kleine hoeveelheid van 4 milimeter in Groningen. In België wordt iets meer verwacht. Dat is niet eens een druppel op een gloeiende plaat. E.e.a. gaat natuurlijk gepaard met flink onweer, na al die hitte, zou je denken?

Geen CAPE

Nee hoor, niks van dat. Het heeft verschillende redenen dat het niet gaat knetteren.

Als eerste: de CAPE is bijzonder laag. Zonder hoge CAPE geen onweer zou je zeggen? Dat is gedeeltelijk waar want er zijn verschillende elementen waartoe het naar onweer leidt. De CAPE (de potentiële energie in de onderste lagen van de atmosfeer) is belangrijk maar de volgende elementen mogen we ook niet vergeten. O.a. de Lifted Index en de CIN. Daarbij is dit een front van een oceaandepressie en geen convectie van een onweersdepressie (hoogtelaag)

Bijzonder lage Lift Index

Als tweede: de LI is uitermate laag. Een hoge CAPE en een enorm lage LI zorgt voor het knetteren en die enorm grote hagelstenen. De LI is slecht -1°C. Dus geen CAPE en een hoge LI. Dat zijn al 2 elementen die nu niet willen meewerken om het tot onweer te laten komen.

Tmax “slechts” 25°C

Als derde: de zogenaamde “40°C regel” ontbreekt. Als het op 5 kilometer hoogte meer dan 40°C graden koeler is dan aan de grond dan is de verticaal veel instabieler. Als we naar de Tmax kijken dan is het slechts 25°C. Dan moet het op 5 kilometer hoogte dus kouder zijn dan -15°C. En dat is het niet.

Op 5.4 kilometer niet kouder dan -12°C

Want het is slechts -12°C. Dus het verschil is minder dan 40°C. En dan komt het 90% van de gevallen niet tot onweer.

 

Bij hoge CIN, nauwelijks CAPE en lage LI vrijwel geen kans voor onweer.

En als laatste: De CIN is erg hoog. Dat komt omdat de grond zo kurkdroog is. De lagere atmosfeer in onze omgeving is enorm stabiel. Er zal, door de droogte, weinig convectief materiaal in de lagere delen van de atmosfeer zitten. En hoe hoger de CIN  (Convective Inhibition) hoe lager de kans er is dat een pakketje lucht kan opstijgen tot grote hoogte. In de verticaal van de atmosfeer, zoals op het plaatje hierboven, is vrij goed te zien dat de grijze lijn (het pakketje lucht dat opstijgt) links ligt van de rode (de T indicatie). Een hoge CIN dus. Ligt de grijze lijn rechts van de rode dan is de CIN laag of nihil en kun je ook de CAPE aflezen. Tevens heb ik de LI omcirkeld. Op +/- 5 kilometer hoogte is de temperatuur van het pakketje lucht slecht 1 graad lager dan de omringende luchtmassa. Dus geen onweer komende zaterdag. Toch blijft dit wel de moeilijkste factor om goed te voorspellen.

Vanaf dinsdag wederom opbouw van hoge druk

Hoe gaan we verder? Frederic gaf al een schot voor de boeg gisteren. De berekeningen zijn vrij persistent. Het blijft warm en droog. Zo heel af en toe kan het tot wat lichte neerslag komen, zoals aanstaande dinsdag. Maar dat is geheel onzeker. Opnieuw wordt er hogedruk, als een kromme banaan, afgeschoten op west Europa. Het Azorenhoog heeft wederom de neiging om uit te breiden richting Scandinavië. De drukverdeling is en blijft vrij vlak de komende tijd. En zolang de druk ten noorden van ons hoog blijft hebben wij te maken met fraai en soms zeer warm weer. Het ligt aan de positie van de hogedruk hoe de stroming bepaald wordt. Ligt het meer boven de Britse Eilanden dan is het fraai met gematigde temperaturen omdet de wind dan uit het noorden komt. Dan dus koele nachten.

Volgende week wederom een zuidelijke stroming?

Ligt een hoog boven Scandinavië en heeft het de vorm zoals in het plaatje hierboven, dan komt er een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming op gang. Met alle gevolgen van dien.

Transportwarmte onderweg…de Spaanse Pluim!

Warmte vanuit Spanje komt op transport richting de Lage Landen. De zogenaamde Spaanse Pluim.

Daardoor wellicht wederom bloedheetDan kun je dus je borst nat maken. Ik duim ervoor dat we niet de temperaturen krijgen zoals de GFS die heden ochtend berekende. Want…

Jakkie..!!!

Bah….nog dichterbij dan?

Nog iets dichterbij?

…. KRANKZINNIG.

De oper van de GFS blijkt een warme uitbijter. Gelukkig

Sensatie natuurlijk, want als we naar de pluim kijken dan is de hoofdrun werkelijk een enorme warme uitbijter. Dus die 40°C zal het zeker niet worden hoor. En we zitten dan allang in de meteofictie te loeren. Maar zoals eerder gezegd: de warmte en de droogte is persistent en niet zomaar te verdrijven dus. De pluim geeft weinig hoop op een omslag. Nee, wat dat betreft sluit ik mij aan bij de woorden van Frederic: De langste zomer EVER.

 

We gaan voor de droogte-hoofdprijs.

En laten we dan ook gelijk maar de droogtebokaal scoren!

Fijne dag.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

35 reacties

Gesloten voor reacties.