Chapeau voor De Grote Omega. Hij waart nog steeds rond op de weerkaarten zij het met enige barbapapa. Maar alles in Europa komt nog steeds door een hoog in het midden geflankeerd door sterke depressies. Onze koudegolf kwam daardoor en nu de warmtegolf die voor de deur staat.

Eerst even de weerkaart van 16 februari erbij gehaald. De kern van De Grote Omega in Lapland. Aan weerszijden koudeuitbraken – rechts de naar het Midden-Oosten en Lybië en Egypte vloeiende blob – en in het midden een begin van de rug die nu echt serieuze warmte naar het noorden gaat pompen. Laten we eerst wat bewegende plaatjes bekijken van camels in the snow en meer…

https://twitter.com/Joyce_Karam/status/1362193397856022530?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1362193397856022530%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fnorthern-hemisphere-rare-snow-as-sun-hits-milestone-of-two-spotless-weeks%2FNu dan naar de volgende evolutie van De Grote Omega.

Echt een supermooie krul van de straalstroom komende maandag. Ik maak er even een taalkundige pauze bij want is “straalstroom” niet en supermooi Nederlands woord? De Duitsers hebben enkel Jet-Stream. Maar er stroomt dus op hoogte zeer warm lucht naar het noorden. Boven de Alpen op 5km +16ºC.     

Dat betekent dat ik en bizarre laatste week ga krijgen in Hinterglemm, zeker ook goed voor paragliden met thermiek, voor ik tussen de seizoenen ook weer een poosje in Nederland ben. Volgende winter helemaal vrij en flexibel trouwens. Het is de laatste keer geweest dat ik een natuurijsperiode home sweet home ga missen.

Ondertussen in Texas. Tja. Dat krijg je ervan als en samenleving zich door rattenvangers laat verleiden zich voor te bereiden op een non-crisis als klimaatverandering in plaats van realistische zaken te tackelen als extreem weer of een virus misschien. Stel een volgend virus heeft dubbel zoveel IC capaciteit nodig? OK let’s build it and train staff. Stel een volgende winter valt er geen 15cm sneeuw maar 45cm? OK let’s buy a whole bunch of huge snowplows. Stel komende zomer wordt het geen 40ºC maar 44ºC? OK let’s prepare. Als het om can do mentaliteit gaat ga je spontaan Amerikaans praten, het land dat bijna meer Duits is van oorsprong dan Engels. Je zou ook Duits kunnen praten: Es gibt viel zu tun, packen wir’s an! was een mooie slogan van Esso vroeger. Maar nee, dat zijn we echt kwijt er is enkel nog emo-gelul in de politiek en leugens. Ondertussen bouwt de neusje van de zalm van onze jeugd met Bitcoin, krypto en blockchain de systemen van de toekomst. Het komt niet meer van de politiek en ook niet van de traditionele  bedrijven. Irrelevante dinosaurussen zijn het. Helaas zijn veel gewone eenvoudige mensen de klos van hun belachelijke falen. Maar uiteindelijk komt alles goed.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

Bedankt voor de vele donaties! Spoedig komt de eerste e-mail naar de selecte groep donateurs. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk (van de afgelopen periode).

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Paul A Club 1989 · 19 februari 2021 op 13:02

Verdorie hajo, die laatste alinea: kippenvel! Ik heb juist in de corna-tijd mijn bedrijf een enorme input gegeven, vol aan de bak met cold prospects en daar plukken we nu de vruchten van met nieuwe mooie klanten. denken in mogelijkheden en niet in beperkingen, de groeten!.Ik trek mijn eigen plan en ga ammenooitniet mee in de klimaat- en corona- en overige politieke leugens…

Prettig weekend!

    Hajo · 19 februari 2021 op 15:48

    We begrijpen elkaar 🙂

Tjeerd · 19 februari 2021 op 19:21

Recht voor de raap Hajo.Maar zo is het wel.Helemaal met jou eens.Super geschreven.

Tije · 20 februari 2021 op 10:19

Check deze! Sneeuw in de Sahara met een laag zand erover.
https://twitter.com/TijePietersma/status/1363055248764452866?s=20

Gesloten voor reacties.