inlijsten

Het Amerikaanse model toont ons voor de Lage Landen regelmatig stormachtig weer in januari en de laatste dagen waren het steevast zachte ontwikkelingen. Vanochtend hebben we net als op 28 december voor 5 januari weer eens een echte sneeuwstorm te pakken. Voor 14 januari dit keer. Mooie wortel voor de neus dus. Wie wil dat nu niet!

sneeuwjan

De neerslaghoeveelheid die je hier ziet zou 100% als droge sneeuw vallen. 20cm in Zuid-Limburg dus…

sneeuwstormpje

Met een beetje wind daarop. Dan praat je wel over code rood. Nou dat is leuk om te volgen…. het verstandigst is om ervan uit te gaan dat het niet zal gebeuren maar dat je er toch blij van wordt.

vinger

Voor we naar de Alpen gaan kijken en dan in de wel betrouwbare termijn eerst even aandacht voor “de vinger”. Een sneeuwkunstwerk van moeder natuur… goed voor Code Geel van ons KNMI op basis van het fijnmazige HIRLAM model (H/T Leo). We zoomen even uit…

hirlam0201europa

Mooi om te zien dat de kleine kans op winterweer in Oost-Groningen samenhangt met sneeuw die dan ook al in Oostenrijk is gearriveerd. Sneeuwgrens? 1000m!

oostenrijk0301

Het mooie is dat we de dagen erna zeker in Oostenrijk toch in een vrij koude fase zitten en dat het op veel plaatsen wel tot in de lagere dalen gaat sneeuwen. Hierboven zie je voor zondagochtend het verloop van west naar oost. De sneeuwgrens varieert van zeg 1000m in het westen (de 2000m vorstgrens bij Innsbruck is een effect van de gridwijdte van het model omdat het aan de droge zuidkant veel warmer is) tot 200m in het oosten.

accu

Wel is het zo dat er in het veel koudere oosten eigenlijk bijna niets meer valt in deze eerste sneeuwfase. In het westen van Oostenrijk wel meteen al een kleine 20cm sneeuw vanaf 1500m schat ik. Hoe gaat het dan verder? En wat is er te vrezen?

ensfraalp0201

Als we een prikpunt nemen midden in Savoie Mont Blanc zien we heel mooie de kansen en bedreigingen. We zien de neerslagpauze morgenochten en het dan helemaal losgaan met doorgaande neerslag tot…. 16 januari? Diep in meteofictionland in elk geval. We zien ook hier het opveren van de temperatuur op donderdag bij aanhoudende neerslag. De hoofdrun vanochtend zet dit wat sterker aan maar als we de rode lijn van het gemiddelde nemen stijgt de sneeuwgrens toch terug boven de 1500m. Om daarna geleidelijk weer te dalen. Voor de meeste Franse skigebieden geen probleem.

sneeuwverwachting0201

Alleen al tot 6 januari zien we deze sneeuwval nu. Dat is dus nog volledig binnen de koudere fase. We zien toch een gebiedje rond St. Martin im Tennengebirge, Obertauern en Zell am See Kaprun op meer dan 30cm komen. Idem voor de gebieden rond Zillertal Arena, Ötztal en Paznaun. De Arlberg en vermoedelijk ook Montafon en Kleinwalsertal komen maar iets minder in de sneeuw als de Franse Alpen. En dan Zwitserland! Staat er ook heel mooi op. Genoeg hoger gelegen skigebieden daar om nu echt van wintersport zoals wintersport moet zijn te gaan genieten.

vrezen1

Laten we ons vanochtend niet gek maken en niet verder kijken dan donderdag. Dan zien we wat er te vrezen is. En dan bedoel ik nog niet eens die ene dag met stevige regen tot 1800m.

poppenberg0201

Dan bedoel ik nog niet eens dat de pogingen van Wintersport-Arena Sauerland om nu met kunstsneeuw iets te doen even stevig gesaboteerd worden.

berlijn0201

Nee dan bedoel ik de kans dat we vanaf die donderdag 7 januari een hele periode niet van flink zachter weer zouden afkomen. Dat laat ik zien aan de hand van de grafiek voor Berlijn. Nu dus in de kou. Vanaf donderdag vrij zeker voor enkele dagen eruit. En rond het midden van de maand waarschijnlijk “de beslissing” of we januari koud gaan afronden of dat we zacht doorgaan. Ik vind het weer nog steeds zo gek deze winter dat ik mijn vingers niet aan nieuwe boude voorspellingen wens te wagen. Mijn winterse opsteker voor vandaag is de kaart bovenaan. Als ik daar vandaag happy mee ben naast de singing in the rain ten aanzien van het weer op dit moment is het voor mij goed.

summer_graph_comp

Afsluitend: het KNMI bericht hierrrr kort en bondig over de warmste december in drie eeuwen. 9,5ºC gemiddeld. Vele graden (+5,9ºC) warmer dan normaal (zie ook deze interessante website met weerstatistieken en een moving average). En volledig terecht wordt in het artikel global warming niet genoemd. Het is voor iedereen evident dat we hier van doen hebben met de macht van natuurlijke variatie. Concreter voor dit specifieke geval: de macht van El Ninjo. De komende jaren gaan we zien hoe natuurlijke variatie weer zijn plaats gaat krijgen in de klimaatwetenschap na enkele decennia uitgegumd te zijn geweest.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

137 reacties

Gesloten voor reacties.