Jaja, het is zover. Vandaag vindt een gebeurtenis plaats die je maar een keer om de 365 dagen meemaakt: de warmste dag van het jaar, tot 37°C in het zuidoosten. Ik zou zeggen, geniet ervan, want de kansen op een langere periode met een westcirculatie zijn volgens alle weermodellen vanaf halverwege volgende week nu wel heel groot geworden. En na 20 augustus kan je klimatologisch gezien geen extreem hoge temperaturen meer verwachten in de Lage Landen. Dus this is it!
Niet dat het morgen al over en uit is met de zomer van 2013 hoor. Tot dinsdag blijft het nog zomers, met temperaturen tussen de 24° en de 30°C op de meeste plaatsen. En hoogstwaarschijnlijk komen er de komende maanden nog wel periodes met aangenaam (na)zomerweer. Maar ik ben vandaag in ieder geval extra vroeg opgestaan om er vandaag voluit voor te gaan. Eerst dit bericht schrijven, dan naar de winkel om inkopen te doen voor een BBQ later vanavond, om daarna de kids te entertainen in het opblaaszwembad dat ik eergisteren heb opgezet. Gaat die BBQ droog verlopen hoor ik je al denken? Wat het weer betreft wel 😉 . Toch althans waar ik woon, hier in het oosten van Vlaams-Brabant. Maar de kansen op onweer vandaag zijn in vergelijking met een paar dagen geleden wel wat gestegen. Zeker in de westelijke kustgebieden van de Lage Landen.
32,6°C op 22 juli. Dat is dit jaar in De Bilt tot nu toe de hoogst gemeten temperatuur geweest, 32,4°C in Ukkel. Gaan we die temperatuur overschrijden vandaag? Jazeker! Gaan we die verpulveren? Nee, dat nu ook weer niet, maar 34°C in De Bilt moet mogelijk zijn en tot 37°C in het zuidoosten van Nederland en de Belgische Kempen. Goed voor een verbetering van het dagrecord van 32°C in 1921. De verbetering van het hoogste temperatuurminimum dagrecord van 1995 (17,8°C) hebben we in ieder geval al binnen. Het werd vannacht in De Bilt niet kouder dan 19,6°C. Opvallend trouwens dat afgelopen nacht de 3e zachtste augustusnacht sinds het begin van de waarnemingen was. Hoogstwaarschijnlijk gaat vandaag ook het record van de gemiddelde temperatuur er aan.
[dc_slider slider=”21088″ captions=”true”]
Hoe zit het nu met de onweerskansen? Wel, die zijn er vandaag vooral aan de westkust en later vannacht mogelijk ook in het zuidoosten. Aan de Belgische kust kan het ’s middags al tot een enkele bui komen. In de rest van de Lage Landen zijn de onweerskansen veel kleiner. De CAPE is vandaag hoog (onweersbevorderend), maar de CAP en de CIN (onweersverhinderdend) zijn dat ook. Weet je niet meer wat deze termen inhouden, herlees het weerbericht van 18 juni nog eens. Er is dus een extra forcing nodig om vanaf de grond opstijgende luchtbellen te krijgen. Aan de kust kan een opstekende zeewind daar voor zorgen. Die wind botst een tiental kilometer meer landinwaarts dan op de zuid tot zuidoostenwind van vandaag. En dan kan de lucht geen enkele andere kant op dan omhoog. Het fijnmazige WRF-model laat in de late namiddag en avond ook een thermisch lagedrukgebied over de westkust trekken. Ook dat kan voor die opstijgende luchtbewegingen zorgen. Door die hoge CAPE kunnen kleine beginnende onweersbuien snel uitgroeien, activeren en gaan clusteren. De buien bewegen dan noordwaarts richting de Noorse kust, dus het zwaartepunt van de neerslag ligt vooral op de Noordzee. Werk je op een boorplatform, dan staat je straks het een en ander te wachten.
Tegen zonsondergang neemt op zo’n 1500 meter, door het naderen van het koufront, ook de wind en de windschering toe. Er is dus ook een kans dat die kustonweders gaan evolueren tot een supercel. Absoluut in de gaten houden hoor, want aan de kust kan het vanavond echt wel eens misgaan. En dan krijgen we toch nog dat spectaculair einde van die rollercoaster, zie het bericht van eergisteren.
Boven de Golf van Biskaje komt het vandaag waarschijnlijk ook tot een groot onweerssysteem, een MCS of Mesoscale Convective System, dat dan in snel tempo onze richting uit beweegt. Een goede kans dat dat ding het zuidoosten van Nederland bereikt in de komende nacht, maar veel onweersactiviteit gaat daar volgens mij dan niet meer opzitten. We moeten vandaag alleen even opletten of die MCS niet meer in het midden van Frankrijk gaat ontstaan, want dan kan het zuidoosten vanavond ook de volle laag krijgen. Spannende dag dus alweer, met veel nowcastingwerk te doen. Iedereen aan het werk dus. De eerst onweersbuien zijn alvast boven Normandië gesignaleerd.
74 reacties
Gesloten voor reacties.