Een tip van Remko, onze man in Zweden: de hoogste berg van Zeden is dood, leve de hoogste berg van Zweden! Wat is er aan de hand?

Ene Per Holmlund van de universiteit van Stockholm meet sinds 1981 nauwkeurig aan de ijskap op de hoogste berg van Zweden. Samen met zijn zoon Erik. Het is een berg met twee toppen. Tot dusver was de zuidtop met 2096,3m de hoogste bergtop van Zweden met dito aanstorm van toeristen. Maar door de warmte en de smelt van het ijs blijkt u dat de noordtop eigenlijk nog 50cm hoger is. Holmlund betreurt dit omdat deze top lastiger te beklimmen is wat problemen zal geven met het toerisme.

Het is natuurlijk een krankzinnige zomer. Totaal van het padje. Deze website over Zweden in het engels geeft een heel scala aan bijzondere berichten van bommen op bosbranden tot uitverkochte ventilatoren. Ook hier in Oostenrijk is het puffen. 

Ook in Zweden is het nog vier dagen puffen. Dan is het gedaan. Niet met de droogte. Wel met de elkaar in rap tempo opvolgende hittegolven. In heel Europa zien we deze Temperatursturz van ruim boven normaal naar iets onder normaal. Heel spannend morgen de temps in de Lage Landen. Leo covert het morgen. En gaat de droogte door?

 

Categorieën: Sterk verhaal

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.