De atmosfeer is weer eens goed gemixed met op 3106m strenge vorst. Treken we daar 12 graden af dan zou het op 1100m rond het vriespunt moeten zijn.

Op de 1828m van de Hohe Salve is het -4,2ºC en opmerkelijk toch wel is dat de dalen veelal compleet wit zijn nog. Dat is de macht van de nachtelijke inversie die nog een goed deel van de dag weet stand te houden momenteel. Het zijn vooral de zuidhellingen die groen zijn. En ik vermoed dat in de Franse Alpen wellicht meer groen is ook in de dalen. Graag lokale berichten daarover.

De huidige krokusgangers beleven vandaag een koele bewolkte dag met een beetje sneeuw overal aan de noordkant gelijk zowat. Gelukkig geen storm.

Vanaf morgen wordt het weer zweten in de skigebieden. Vanwege het kwik en vanwege de paphopen. Wie dit weekeinde huiswaarts keert komt in dubbele celsius cijfers thuis aan en ook nog eens in ellendige WC regen. Dan is het in de Alpen een stuk beter, maar met deze temperaturen…. Als we een week verder zijn zal er veel groen geworden zijn en zullen velen geblesseerd zijn geraakt in de paphopen. Wie volgt mijn advies om de lunch over te slaan en om uiterlijk 14 uur te stoppen met skiën? Ga eens naar een museum of een andere bezienswaardigheid. Maak een mooie wandeling of ga desnoods rodelen als het al in de sneeuw moet zijn. Ja met brede poederbakken en wax is papsneeuw nog best aardig te skiën daar niet van.

Natuurlijk wordt de warmte in de Alpen uiteindelijk beëindigd door een nieuw koufront. Hier is de winter echt nog niet voorbij. Het Amerikaanse model berekent voor de zoveelste keer sneeuw voor de Lage Landen en is qua aankomst van het koufront een dag vroeger dan het Europese model. Hier zien we het woensdag al sneeuwen en sterk afkoelen in de Alpen….

In het Europese model sneeuwt het donderdag pas.

Hoe het vanaf die 27e verder gaat aan de noordkant zie je hierboven. Voor een punt in Oostenrijk op 800m. De pluim heeft een baard. het kan dus de koude kant op in de Alpen. Maar de hoofdrun gaat opnieuw voor een aanval op de 15ºC grens en als dat gaat gebeuren wordt het toch een zwak begin van de laatste volle skimaand.

Ondertussen aan de andere kant van de grote plas: een recordwinter…. enorme bakken sneeuw. Ja en ik begrijp heus dat het voor de mensen die zoals ik mijn hele jeugd maar 1 keer per jaar gaan skiën zuur is als je je blikken nu alweer naar 2021 moet verleggen met je hoop op een puike solar minimum winter aan deze kant van de plas. Maar we mogen dankbaar blijven voor de vorige twee winters…. het komt zoals het komt. Take it or leave it.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

54 reacties

Gesloten voor reacties.