Met nog een laatste onweersbui dinsdag ochtend (mijn foto hierboven) zijn we de echte warmte en buien gelukkig nu volledig kwijt. Grote schade door de onweersbuien was er gelukkig niet in Nederland maar net over de grens in het Ruhrgebied toch best schokkende beelden.  Ja we hebben echt veel geluk gehad ! Als deze buien een ”kleine” verschuiving hadden gemaakt van 20-70 km was oa Pinkpop goed de klos geweest.  

LUCHT

 Ondertussen is de wind gedraaid bij ons naar het noordwesten en voorlopig schone en nu nog relatief milde lucht wordt aangevoerd (vandaag 21-24 graden Celsius). Het koufront (incl warmte en vore’s) zijn helemaal weggedrukt naar Oost en Zuid Europa.  Oa de Pyreneeën, Alpen en Italië hebben te maken met enkele fikse onweersbuien. Maar deze scheidingslijn gaat steeds veder in Zuid Oostelijke richting opschuiven. 

Bij ons blijft de wind vanaf het koudere Noordzee water blazen onder leiding van een hoog op de Oceaan. Grote kans dat dit pakweg de komende 7 a 10 dagen vast houden. Maar dit betekend niet dat het zo warm en zonnig als nu blijft. Boven de Noordzee liggen genoeg lage wolkenvelden en nevel. Deze veroveren terrein boven de Benelux dit weekend en dan wordt het toch even duidelijk frisser.

hoog

 

Schaapscheerderskou wordt een periode als deze genoemd. Het is een typische singulariteit voor midden in Juni. Vroeger werd deze periode gebruikt om, zoals de naam al deed vermoeden, de schapen te scheren (verbrand de huid niet meteen door de felle hoge zon). 

Maar dit alles neemt gelukkig niet weg dat er ook mooie momenten zijn de komende week. Soms weet de zon, zoals zondag, de lage bewolking weg te branden en is het heerlijk comfortabel weer.  En gelukkig niet zo benauwd als laatste weekend !

Categorieën: Benelux

Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

7 reacties

Gesloten voor reacties.