carpathianbasin

Rara wat zien we op deze kaart? Ik moet nog even doortypen want anders weten jullie het antwoord al en klikken jullie niet verder naar dit razend interessante artikel. Ik denk dat ik nu het antwoord wel kan geven: het Karpatenbekken aka Pannonische vlakte. Hoe kom ik daar vandaag zo op? Al dagen zien we juist boven Hongarije het warmste weer in Europa. In juli 2007 en juli en augustus 2013 waren daar dodelijke hittegolven met temperaturen tot 40ºC. Dat schreeuwt om een verklaring.

hunpre1241

Ik begin even met op te merken dat we niet naar het huidige uitgeklede Hongarije moeten kijken maar naar de uitbreiding die het land eeuwenlang heeft gehad en die grotendeels ook samenviel met dat Carpathische basin.

https://www.youtube.com/watch?v=Iha3OS8ShYs

Als je hem nog niet gezien had….

carpathianbasin

Ook zo’n mooie kaart.  map-spain-relief-2

Huh en wat doet een kaart van Spanje hier ineens? Leg ik zo uit. Zoom in elk geval even in op de Depression del Ebro.

warmlaagland

 

En nu ben je dan klaar voor deze kaart met de warmte morgenmiddag. We zien 5 warmste plekken van Europa.

  1. Hongarije
  2. Ebrus-vallei
  3. Po-vallei
  4. Rijndal
  5. Nederland

En die laatste kan ik eigenlijk schrappen want Nederland is…. de Rijndelta …. een kwakje Duitse en Franse (ja de Maas doet ook mee) zand en klei aangevuld met zand en klei uit zee, maar ook die komen weer uit de Rijn. Maar waarom zijn al die lage platte gebieden nu zo warm? Het moet iets te maken hebben met het feit dat ze ook het meest zonnig zijn vooral omdat de zon net zijn hoogste stand bereikt en echt in een uurtje of twee vele graden Celsius kan toevoegen.

regen

Het moet er dan ook mee te maken hebben dat andere gebieden waar de zon ook hoog aan de hemel staat, bewolkt zijn. En dat is ook zo. Kijk hier maar waar het regent. Boven Frankrijk is het een frontensysteem dat in de nacht op zaterdag en nog een beetje zaterdagochtend over Nederland naar het noorden wegtrekt. Elders is de neerslag puur thermisch gedreven: warmte die bewolking vormt en daarmee de warmte smoort zeg maar. Vooral ook geholpen door gebergten.

dalwind

Je ziet hier het dalwindsysteem. Lijkt heel erg op het systeem van land- en zeewind aan de kusten. Het gaat erom dat de luchtkolom boven een gebergte dunner is dan over een laagvlakte. Dezelfde hoeveelheid zonnewarmte wordt dan verdeeld over minder kilogrammen (zeg maar tonnen) lucht. Nog eens versterkt door rotsen die extra veel warmte absorberen. Op thermische hoogzomerdagen kan dan in allerlei berggebieden zoveel bewolking ontstaan en regen neerdalen dat de laagvlaktes in de omgekeerde beweging het zonnigst zijn en dan al snel ook het warmst.

accugfs1106

Nu is het vanaf het weekeinde in de Alpen ook weer echt oppassen geblazen. De warmte van dat Carpathische basin dat zich ook over het oosten van Oostenrijk uitstrekt houdt het kwik nog dagenlang rond de 30ºC. Vrijdag en zaterdag zijn ook 35ºC mogelijk in Wenen bijvoorbeeld. Maar dat is niet de plek waar de meeste neerslag wordt verwacht. Nee het zijn de berggebieden van de Pyreneeën tot de Karpaten waar weer een dagenlang hels onweer zal losbarsten.

accu1106

Het Amerikaanse model maakt het nog dramatischer dan het Europese model.

morgenwarm

De Lage Landen en vooral Nederland kunnen echt afkloppen. Het gaat hier heel erg meevallen met het onweer morgen. De 30ºC gaan we net wel net niet aantippen. Ik ben optimistisch en zeg van yes! Vanaf de middag dan kans op buien en zwak onweer. Het erg goede nieuws is dat het front al in de nacht op zaterdag doortrekt. ’s Ochtends zien we de laatste regen naar de Noordzee verdwijnen. Een mooie dag dus met nog net een keertje +20ºC en wel een frisse westenwind. En dan….

bitterkoud

BITTERKOUD!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.