carpathianbasin

Rara wat zien we op deze kaart? Ik moet nog even doortypen want anders weten jullie het antwoord al en klikken jullie niet verder naar dit razend interessante artikel. Ik denk dat ik nu het antwoord wel kan geven: het Karpatenbekken aka Pannonische vlakte. Hoe kom ik daar vandaag zo op? Al dagen zien we juist boven Hongarije het warmste weer in Europa. In juli 2007 en juli en augustus 2013 waren daar dodelijke hittegolven met temperaturen tot 40ºC. Dat schreeuwt om een verklaring.

hunpre1241

Ik begin even met op te merken dat we niet naar het huidige uitgeklede Hongarije moeten kijken maar naar de uitbreiding die het land eeuwenlang heeft gehad en die grotendeels ook samenviel met dat Carpathische basin.

https://www.youtube.com/watch?v=Iha3OS8ShYs

Als je hem nog niet gezien had….

carpathianbasin

Ook zo’n mooie kaart.  map-spain-relief-2

Huh en wat doet een kaart van Spanje hier ineens? Leg ik zo uit. Zoom in elk geval even in op de Depression del Ebro.

warmlaagland

 

En nu ben je dan klaar voor deze kaart met de warmte morgenmiddag. We zien 5 warmste plekken van Europa.

  1. Hongarije
  2. Ebrus-vallei
  3. Po-vallei
  4. Rijndal
  5. Nederland

En die laatste kan ik eigenlijk schrappen want Nederland is…. de Rijndelta …. een kwakje Duitse en Franse (ja de Maas doet ook mee) zand en klei aangevuld met zand en klei uit zee, maar ook die komen weer uit de Rijn. Maar waarom zijn al die lage platte gebieden nu zo warm? Het moet iets te maken hebben met het feit dat ze ook het meest zonnig zijn vooral omdat de zon net zijn hoogste stand bereikt en echt in een uurtje of twee vele graden Celsius kan toevoegen.

regen

Het moet er dan ook mee te maken hebben dat andere gebieden waar de zon ook hoog aan de hemel staat, bewolkt zijn. En dat is ook zo. Kijk hier maar waar het regent. Boven Frankrijk is het een frontensysteem dat in de nacht op zaterdag en nog een beetje zaterdagochtend over Nederland naar het noorden wegtrekt. Elders is de neerslag puur thermisch gedreven: warmte die bewolking vormt en daarmee de warmte smoort zeg maar. Vooral ook geholpen door gebergten.

dalwind

Je ziet hier het dalwindsysteem. Lijkt heel erg op het systeem van land- en zeewind aan de kusten. Het gaat erom dat de luchtkolom boven een gebergte dunner is dan over een laagvlakte. Dezelfde hoeveelheid zonnewarmte wordt dan verdeeld over minder kilogrammen (zeg maar tonnen) lucht. Nog eens versterkt door rotsen die extra veel warmte absorberen. Op thermische hoogzomerdagen kan dan in allerlei berggebieden zoveel bewolking ontstaan en regen neerdalen dat de laagvlaktes in de omgekeerde beweging het zonnigst zijn en dan al snel ook het warmst.

accugfs1106

Nu is het vanaf het weekeinde in de Alpen ook weer echt oppassen geblazen. De warmte van dat Carpathische basin dat zich ook over het oosten van Oostenrijk uitstrekt houdt het kwik nog dagenlang rond de 30ºC. Vrijdag en zaterdag zijn ook 35ºC mogelijk in Wenen bijvoorbeeld. Maar dat is niet de plek waar de meeste neerslag wordt verwacht. Nee het zijn de berggebieden van de Pyreneeën tot de Karpaten waar weer een dagenlang hels onweer zal losbarsten.

accu1106

Het Amerikaanse model maakt het nog dramatischer dan het Europese model.

morgenwarm

De Lage Landen en vooral Nederland kunnen echt afkloppen. Het gaat hier heel erg meevallen met het onweer morgen. De 30ºC gaan we net wel net niet aantippen. Ik ben optimistisch en zeg van yes! Vanaf de middag dan kans op buien en zwak onweer. Het erg goede nieuws is dat het front al in de nacht op zaterdag doortrekt. ’s Ochtends zien we de laatste regen naar de Noordzee verdwijnen. Een mooie dag dus met nog net een keertje +20ºC en wel een frisse westenwind. En dan….

bitterkoud

BITTERKOUD!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.