Als ik naar de bovenstaande foto van Obertauern kijk, dan denk ik eigenlijk: “geen centje pijn”. Kaiserwetter en vandaag niet eens zo heel mild. Maar daar gaat verandering in komen. Het is eigenlijk om moedeloos van te worden. Met name morgen wordt het vrij warm en voorjaarachtig in Oostenrijk door een dikke zuidföhn die erin komt. Het warmt nu al aardig op en de temperaturen gaan de komende uren van west naar oost steeds verder omhoog. Dat was bekend want dat was al een aantal dagen te lezen. We kunnen het nu ook visueel maken.

De westkant van de Alpen hebben al last van een opdringerige depressie die voor storm en regen zorgt boven de UK en de Lage Landen. De Duitsers noemen deze depressie Ulla. En Ulla heeft een bagagedrager met warmte achterop.

Zoals je kunt zien is Ulla een stevige dame. De noordwestkust  krijgt vannacht en morgen de hele dag te maken met het windveld van Ulla. Daarbij sleept ze warme lucht over Europa. Het zal me niet verbazen als we ten noorden van de Alpen morgen temperaturen gaan zien die de 15° C makkelijk overstijgen.

En kijk eens naar het föhndiagram. Zeldzaam. Gelukkig is het tijdelijk want zondag is het alweer voorbij. Ja…dat wordt dus de eerste bikiniski van dit seizoen, toch? Tenminste voor de noordelijke Alpenregio’s.

En vanaf de grond ziet het er als volgt uit. Dikke sneeuw in Zermatt met opkomende bewolking….

Bel tempo nelle Dolomiti. Hier in Canazei.

En die tweedeling is mooi te zien vanuit een Modis Satelliet van de Nasa. Het blauwe cirkeltje is Ispra.

En hoe gaat het verder dan? Om heel eerlijk te zijn durf ik mijn handen niet meer in het vuur te steken om een duidelijke uitspraak te doen verder dan woensdag. Ok, zondag gaat de föhn er uit en komt er meer een westelijke stroming op gang die aan de noordkant de broodnodige sneeuw gaat brengen. Alleen die sneeuwgrens hè. Akelig aan de hoge kant. En ook de neerslag intensiteit is er inmiddels ook een beetje uit. Duimen voor een sneeuwgrens van 1000 meter is echt nodig hoor. De laagste dalen gaan met deze pluim, prikpunt Montafon, geen sneeuw zien.  

 

Dit is de situatie voor aankomende woensdag volgens het Europese model. Dikke NOM’s boven de oceaan. Wisten jullie dat sommige van die krengen ontstaan boven de Golf van Mexico, langs de Amerikaanse oostkust trekken en aldaar enorm koude lucht uit de poolstreken aanzuigen. Daarom dus veel kou en winterstormen in de USA (daarover een andere keer meer) en ellende voor West Europa. En dit patroon is zo enorm vastgeroest. Echt bagger. Maar Frederic heeft wel eens gezegd: “Als je eenmaal op de WC zit kom je er maar moeilijk vanaf”.

En laten we ons vasthouden aan een heel klein lichtpuntje. En die komt vanavond van GEM. Wishfull thinking? Vanuit de Noordpool bouwt een hogedrukgebied zich uit richting Scandinavië. Volgende week vrijdag nestelt dit hoog zich daadwerkelijk boven de Noordkaap. Bij GEM geeft dit hoog tijdelijk wat tegendruk aan de aanstormende depressies. Hierdoor wat kouder in de oostelijk Alpen. Bij GFS en ECMWF schieten de NOM’s er onderdoor. Met alle gevolgen van dien. Om eerlijk te zijn: ik denk niet dat het GEM scenario stand houdt. De weermodellen zwabberen de laatste dagen toch wel meer. Koude en warme berekeningen volgen elkaar, met name bij de GFS, in rap tempo op.  Wie het weet mag het zeggen. 

Fijn weekend allemaal!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

28 reacties

Gesloten voor reacties.