We openen in Frankrijk met een wel cool webcambeeld. Een panoramabeeld lijkt samen geknepen te zijn in een rechthoekje waardoor er een soort fish eye beeld ontstaat, je weet wel wat al die gopro filmpjes altijd hadden een paar jaar terug. La Clusaz is de absolute playground van Candide Thovex, heb je met je kop in de sneeuw geleefd afgelopen jaren en weet je niet wie dat is, typ z’n naam zeker even in op Youtube vanavond. Gegarandeerd onder de indruk.

Overal was het strakblauw en optimaal genieten. Cescia en Dennis staan met hun camper in Kleinwalsertal en maakten deze foto. Quizvraag voor vanavond is; hoe kan dit?

Ronaldo genoot opnieuw rond Filzmoos, dit keer in Dienten. Wat vinden jullie van die gekleurde kappen over de liften? Hier in Hopfgarten staat ook een vrij nieuwe met fel blauwe kappen. Ik vind het persoonlijk wel mooi, zorgt voor wat contrast in het beeld vooral op de bewolkte dagen. Ik kan me echter voorstellen dat je het maar uitzichtsvervuiling vindt.

De nacht starten we hoog boven Kaprun waar de maan de boel in de schijnwerpers zet. We beseffen het vaak niet in het overbelichte Nederland (vooral waar ik vandaan kom is het nooit donker), maar de maan heeft best wel wat kracht qua licht als hij vol is.

Je zou bijna kunnen gaan nachtskiën met dat prachtige licht. Bestaat er zo’n evenement? Moonlight skiing ofzo, het klinkt wel alsof ik het ken. Maar dan wel echt zonder pisteverlichting heh, geen kunstlicht.

Maar toch kan ook kunstlicht z’n charme hebben, toch?

Vandaag weer een goed warme dag gehad met in de Lage Landen 18 graden en Freiburg Duitsland meldde de eerste twintiger. Een koude uitstulping hangt nog wel over de uiterst oostelijke Middellandse Zee, geen sneeuw ofzo daar maar met alweer opwarmend oppervlak begint daar het stormseizoen. Laatst was het in Rome geloof ik ook al eens raak met onweersbuien. Ook weer leuk te gaan volgen, voor de Lage Landen duurt dat nog wel even hoor.

De onweersvoorspellers als de lifted index en cape lieten al wat zien afgelopen dagen. Nog geen noodweer maar wel stevige buien.

Op Cyprus wel lokaal overstromingen in bergachtige gebieden. Wel gek eigenlijk dat ze op zo’n beperkte afstand met zulk ander weer te maken hebben. Hier zit ik gewoon in volop winter terwijl ik dit soort buien puur met zomer associeer.

Qua onweer was het de afgelopen 48 uur dan ook best wel flink raak. Stiekem heb ik wel weer zin in dit soort leuke now-cast situaties. Vorig onweerseizoen was erg karig, dit jaar weer nieuwe kansen. Nouja nu snel naar waarvoor jullie komen; de winter.

Het GFS ensemble voor het Kleinwalsertal vat het hele boeltje aardig goed samen, vandaag was de warmste dag. Vanaf nu dalen de temperaturen geleidelijk om de gehele 2e helft van de week zo net boven normaal te hangen. Zolang de zon erbij is zullen we weinig merken van deze daling hoor, de zon blijft gewoon heerlijk warm. Voor de sneeuw maakt het wel verschil, de paphopen zullen wat langer weg blijven.

Maar dat strak blauwe van de afgelopen dagen gaat niet blijven, er komen wat vlekjes op de kaarten vanaf dinsdag. Elke dag kan er wat bewolking over trekken maar zichtbelemmerend zal het amper zijn. Was iemand de blauwe lucht en warmte al zat?

In het weekend komt het hoog weer op gang maar met een meer noordwestelijke ligging dan het vorige hoog. Er is dus misschien wat kans voor de kou uit het oosten. We volgen het al dagen, het is een beetje alsof je zo’n madeliefje af plukt om te kijken of ze van je houdt of niet. Omdat de warmte en kou zo dicht bij elkaar liggen is het erg moeilijk te voorspellen, we hebben het ook nog over de termijn van +7 dagen.

Met het feit dat de warmte uit het zuidwesten komt en de grens van warm en koud zo dicht bij elkaar liggen kunnen er wel eens aanzienlijke verschillen gaan ontstaan tussen de Franse Alpen en de oostelijke Alpen. Een verschil van 5 graden is goed mogelijk. Daarmee houden de Franse Alpen ook sowieso de zon terwijl het in oosten wat vaker bewolkt kan zijn, nog steeds geen dikke bewolking hoor, hoge druk blijft aan het regime.

Het Europese model laat de kou bijvoorbeeld tot echt bijnabijna over de Alpen trekken terwijl het GFS 200km de verkeerde kant op zit. Schuift deze verdeling nog 200km de goeie (noordwestelijke) kant op dan heeft een groot deel van de Alpen ineens diepvries. Het kan nog allemaal.

Wat nog meer opviel in het inleidende ensemble was de enorme duikeling van de hoofdrun na de 27e. Het zit al een tijdje in de hoofdrun en ik ben benieuwd of het doorzet, zou natuurlijk wel prettig zijn na 2 weken hoge druk. Hier zien we de eerste dump op de maandwisseling.

En direct erna nog een klapper met nog meer sneeuw en dit keer ook het laagland. Mooi natuurlijk maar de hoofdrun stond er wel akelig alleen voor in het ensemble…

En inderdaad als we naar het gemiddelde van de berekeningen kijken zien we nog niet de dumpsituatie die in de hoofdrun zit. We zien wel duidelijk het terugtrekken van het hoog terug naar de Azoren. Het is nog ver weg maar ik ga voor de trend van een terugtrekkend hoog voor de maandwisseling om daarna weer met dumpkansen maart in te gaan. Hoopvol en erg leuk om te volgen, binnenkort gaat ook het EC meerekenen op deze termijn dus laten we eens zien.

In de windpluim van het Europese model zien we in ieder geval het gemiddelde na eerst veel zuidwest en daarna oost vanaf de 27e ook richting noordwest neigen. De tekenen voor het einde van de hoge druk doen zich aan!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

17 reacties

Gesloten voor reacties.