In Kirgizistan heb je een meer dat zo diep is en dat warm (vulkanisch?) water bevat dat het nooit bevriest. Het meer heet “Issyk-Kul” en dat betekent “warm-meer”. Op dit moment is het bevroren. We gaan er even naar kijken. En naar de dump in de Alpen die eraan komt. En de Elfstedentocht die voor Nederland helaas afgelast gaat worden. Toch zal er woensdag heel even iemand op het ijs komen.

Gave video. Helaas verstaan wij enkel Fries en niet Kirgies.

Maar in Azië, inclusief China is het al weken extreem koud. In China is voor het eerst sinds 1969 en temperatuur van minus 50 gemeten. Lees voor die statistieken dit artikel op electroverse.co.

Beide grote modellen komen nu aan de noordkant lokaal of regionaal op meer dan 100cm sneeuw uit. Dat hadden we nog niet gezien deze winter. Ik praat dan over de dagen vanaf 26 januari. Het gaat dan gewoon woest sneeuwen. Zoals vorig seizoen al veel eerder en vaker gebeurde.

Hier zie je het voor het Amerikaanse model en dat het dus ook nog even door kan gaan begin februari (prikpunt Saalbach 1000m).

Voor thuis deze pluim. De winter gaat echt door tot woensdag. Ik denk dat er op sommige plaatsen dan geschaatst wordt. Lokaal zal matige vorst zijn en ook streng vorst sluit ik niet uit in de nacht op woensdag. Dus… pik het weer ff mee. Het is lang niet de slechtste winter die we ooit gehad hebben. Daarna dan even die dump in de Alpen…. en dan komen we in februari bij “de laatste kans” voor een echt goede laaglandwinter.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Leo H · 21 januari 2023 op 17:38

Gaat de media ons nu verblijden met het bericht dat, ondanks de opwarming, de Alpen voor de zoveelste keer achter elkaar (in mijn beleving, tenminste) een sneeuwrijke winter tegemoet gaat?

Verwacht van niet.

  Hanjo · 21 januari 2023 op 18:12

  Nee joh het zal vast uitgelegd worden als enorme overlast als gevolg van zeer heftige sneeuwval. Zeer uitzonderlijk maar prima passend bij de klimaatverandering . En er zijn vast al verhaaltjes getypt over locals die dit echt niet meer leuk gaan vinden zoveel sneeuw in Februari. Dat is echt ongekend niet normaal. Dus in normale taal > een redelijk normale winter die qua sneeuwval iets later op gang komt maar dan waarschijnlijk weer langer door zal kunnen gaan. Skiën tot ergens in mei

Henk · 21 januari 2023 op 21:44

mooi bericht Hajo. De site van jouw ex vrienden ligt er gelukkig uit,

  Hajo · 21 januari 2023 op 21:51

  Ha grappig. Ik heb nog nooit naar die website gekeken. Zit een beetje slecht karma op. 😉

   Destiny · 22 januari 2023 op 09:25

   Daar die site vakantieweer noemt, gaat het daar zelden over de Alpen.. blij dat ik af en toe hier nog een kort bericht kan lezen over de meteofictie voor de Alpen! Dank je Hajo!

Tim de Jong · 22 januari 2023 op 16:40

Sneeuw dump is al weer uit de kaarten

  Hanjo · 22 januari 2023 op 18:52

  Nou uit de kaarten is wat voorbarig. De eerste keer dat een run echt wat minder potentieel opgeeft. Het valt of staat ook of er meer een Nordstau komt en die wil nog niet echt op gang komen. Maar bij een volgende run kan het weer terug zijn maar ik denk wel in iets mindere mate. (het was ook bijna te mooi om waar te zijn .. )

Gesloten voor reacties.