In Kirgizistan heb je een meer dat zo diep is en dat warm (vulkanisch?) water bevat dat het nooit bevriest. Het meer heet “Issyk-Kul” en dat betekent “warm-meer”. Op dit moment is het bevroren. We gaan er even naar kijken. En naar de dump in de Alpen die eraan komt. En de Elfstedentocht die voor Nederland helaas afgelast gaat worden. Toch zal er woensdag heel even iemand op het ijs komen.

Gave video. Helaas verstaan wij enkel Fries en niet Kirgies.

Maar in Azië, inclusief China is het al weken extreem koud. In China is voor het eerst sinds 1969 en temperatuur van minus 50 gemeten. Lees voor die statistieken dit artikel op electroverse.co.

Beide grote modellen komen nu aan de noordkant lokaal of regionaal op meer dan 100cm sneeuw uit. Dat hadden we nog niet gezien deze winter. Ik praat dan over de dagen vanaf 26 januari. Het gaat dan gewoon woest sneeuwen. Zoals vorig seizoen al veel eerder en vaker gebeurde.

Hier zie je het voor het Amerikaanse model en dat het dus ook nog even door kan gaan begin februari (prikpunt Saalbach 1000m).

Voor thuis deze pluim. De winter gaat echt door tot woensdag. Ik denk dat er op sommige plaatsen dan geschaatst wordt. Lokaal zal matige vorst zijn en ook streng vorst sluit ik niet uit in de nacht op woensdag. Dus… pik het weer ff mee. Het is lang niet de slechtste winter die we ooit gehad hebben. Daarna dan even die dump in de Alpen…. en dan komen we in februari bij “de laatste kans” voor een echt goede laaglandwinter.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Leo H · 21 januari 2023 op 17:38

Gaat de media ons nu verblijden met het bericht dat, ondanks de opwarming, de Alpen voor de zoveelste keer achter elkaar (in mijn beleving, tenminste) een sneeuwrijke winter tegemoet gaat?

Verwacht van niet.

  Hanjo · 21 januari 2023 op 18:12

  Nee joh het zal vast uitgelegd worden als enorme overlast als gevolg van zeer heftige sneeuwval. Zeer uitzonderlijk maar prima passend bij de klimaatverandering . En er zijn vast al verhaaltjes getypt over locals die dit echt niet meer leuk gaan vinden zoveel sneeuw in Februari. Dat is echt ongekend niet normaal. Dus in normale taal > een redelijk normale winter die qua sneeuwval iets later op gang komt maar dan waarschijnlijk weer langer door zal kunnen gaan. Skiën tot ergens in mei

Henk · 21 januari 2023 op 21:44

mooi bericht Hajo. De site van jouw ex vrienden ligt er gelukkig uit,

  Hajo · 21 januari 2023 op 21:51

  Ha grappig. Ik heb nog nooit naar die website gekeken. Zit een beetje slecht karma op. 😉

   Destiny · 22 januari 2023 op 09:25

   Daar die site vakantieweer noemt, gaat het daar zelden over de Alpen.. blij dat ik af en toe hier nog een kort bericht kan lezen over de meteofictie voor de Alpen! Dank je Hajo!

Tim de Jong · 22 januari 2023 op 16:40

Sneeuw dump is al weer uit de kaarten

  Hanjo · 22 januari 2023 op 18:52

  Nou uit de kaarten is wat voorbarig. De eerste keer dat een run echt wat minder potentieel opgeeft. Het valt of staat ook of er meer een Nordstau komt en die wil nog niet echt op gang komen. Maar bij een volgende run kan het weer terug zijn maar ik denk wel in iets mindere mate. (het was ook bijna te mooi om waar te zijn .. )

Gesloten voor reacties.