20170104_113007

Oh yeah, wat een heerlijke skidag alweer in Loser. De wind gaat nu lekker tekeer buiten, maar de dump is hier al voor zonsopgang begonnen. En de pistes, die hier door de dump van vorige week al top waren, zijn er vandaag almaar beter op geworden. De timing was gewoon perfect. ’s Ochtends nog maar een dun laagje poeder op de geprepareerde pistes, maar dat laagje werd almaar dikker en dikker. En zoals gewoonlijk bij intense sneeuwval waren de pistes grotendeels leeg. Dat begrijp ik eerlijk gezegd niet. Je bent dan eens op vakantie in de bergen, dan probeer je er toch het maximum uit te halen? Toch? Ach ja, iedereen is verschillend natuurlijk. En mij niet gelaten hoor. Des te minder volk, des te beter de pistes en des te kleiner de sneeuwophopingen.

output_ykjn6a

Ik ben met mijn kids na hun voormiddag skiles bij Skischule Haim nog de berg af gegaan, ook al begon de sneeuwval toen sterk te intensiveren zoals je in deze animatie kan zien. De foto met matige sneeuwval is genomen vlak voor de middagpauze om 13 uur. Die met stevige sneeuwval een uurtje later. Begon al wat naar een white-out te neigen.

20170104_142337

Goede foto’s maken werd daardoor steeds lastiger. Maar deze geeft toch goed weer wat de omstandigheden waren vandaag.

20170104_144557

Terug bij de auto tijd voor een eerste meting. Dit was op vijf uur tijd gevallen. Bijna 25 centimeter in het basisstation van Loser op een dikke 800m hoogte. Was ik blij dat ik ’s ochtends de skisokken al om de autobanden had gelegd. Dat heeft me veel miserie en gevloek bespaard.

20170104_152410

Ook in het dorp waar ik verblijf, Altaussee op een dikke 700m hoogte, lag er bij terugkomst een dikke laag vers poeder van bijna 20cm. En daar moet dan nog alle sneeuw van komende nacht en morgen overdag bijkomen. Is dit een dump? Ik dacht het wel.

img-20170104-wa0002

Ik vermoed dat deze foto uit het Brixental komt. Ben jij dat Stefan? Nog geen 20cm daar precies? Wat een gek microklimaat daar seg.

radar

Maar goed, ook daar komt de komende 24 uur nog bij want alle wolken boven Duitsland moeten nog de Noordkant van de Alpen voorbij, goed voor nog een paar decimeter op de meeste plaatsen.

output_mku3t5

Hoe gaat het verder? Wel, om te beginnen, het weekend wordt al vrij onzeker, Het Europese EC-model berekent nieuwe sneeuw voor de Oostenrijkse Noordkant, terwijl dat bij GFS een heel stuk minder is. Feit is wel dat het vrijdag stilaan even droog wordt. Enkel in Stiermarken kunnen dan nog wat vlokken vallen. Logisch, als je ziet dat de bovenluchten daar nog steeds koud zijn en de bovenluchtstroming er nog steeds noordelijk is. Toch gaat de sneeuwval ten einde door drukstijgingen tot om en bij de 1040hPa. En dat laatste is net de reden waarom het volgens EC12 terug gaat beginnen sneeuwen aan de Alpennoordkant dit weekend: de luchtdruk daalt terug wat tot 1025hPa terwijl er in de situatie van de bovenluchten amper iets verandert.

rart_17010806_17010412

Mogelijk dat er van zaterdag- tot maandagmiddag dan weer zo’n 20 cm naar beneden dwarrelt, maar dat is nog niet zeker. GFS12 houdt het op de helft. Maar ach, heel de volgende week staat in het teken van de Noordkantsneeuw, …

rart_17011018_17010412

… laten we daarom eens naar de Franse Alpen kijken. Want ook daar trekken veel laaglanders naartoe. en zoals we weten is het daar nog steeds niet goed gesteld. Drie dagen geleden liet ik in een ander bericht vanuit Loser weten dat het volgens mijn buikgevoel pas vanaf half januari ook in de Franse Alpen eindelijk goed zou komen. Dat wil dus zeggen dat de sneeuw die beide modellen voor volgende week dinsdag berekenen eigenlijk te vroeg komt. Inderdaad, volgens mij wel. Het zou me dan ook niks verbazen als die sneeuw voor Frankrijk uiteindelijk nog gaat verpieteren tot een een dun laagje, of zelfs helemaal niets. Maar laat het duidelijk zijn. Ik hoop er natuurlijk niet op en wil natuurlijk liefst het tegendeel zien gebeuren.

output_f3mjaz

Waarom denk ik dat dan? Wel, daarvoor grijp ik even terug naar een bericht van mij dat ik op 29 december schreef. Daarin liet ik deze animatie zien en zei ik dat het weerpatroon wel degelijk aan het veranderen is, omdat de grote meander in de straalstroom (gele en oranje kleuren) in de kaarten op lange termijn eindelijk zo’n twee tot drieduizend kilometer naar het westen ging verschuiven. Dus in de plaats van over West-Europa (waar die heel de maand september lag), kwam die dan ten westen van Ierland terecht. Dit is trouwens een normale evolutie. Zo’n enorme meander in de straalstroom wordt een Rossby-golf genoemd, en het is klassiek dat die zich heeeel langzaam westwaarts verplaatst.

gfs-0-78

Kijken we nu naar de kaart voor dezelfde datum als de animatie hierboven vanuit een van mijn vorige berichten, maar dan vanuit een van de actuele avondruns, dan zien we dat die golf zich effectief meer westwaarts heeft verplaatst, en we nu dus effectief een ander weerpatroon hebben, getuige de dump van vorige week in Stiermarken en Salzburgerland, en de dump die nu bezig is aan de hele Noordkant tot aan Val D’Anniviers. Alleen … ze is geen twee tot drieduizend kilometer verplaatst, maar net wat minder. Daarom dat het qua sneeuwval voor Wallis en de Franse Alpen nog serieus tegenvalt momenteel.

rart_17011300_17010412

En als die verplaatsing van die Rossby-golf tegen dezelfde snelheid voort gaat, wil dat dus zeggen dat de Franse sneeuw voor komende dinsdag nog net te vroeg komt, en sneeuwval rond half januari waarschijnlijker is. EC12 berekent in ieder geval Franse sneeuw voor volgende week donderdag …

rart_17011318_17010412

… en GFS12 voor volgende week vrijdag. Op die data zou ik nu ten vroegste mikken. Maar zoals gezegd … ik laat me graag positief verrassen.

rsum_17011412_17010412-1

In ieder geval denk ik wel dat het vanaf dan wel in orde komt met de Franse Alpen omdat ze dan wel in een gunstige NW-stroming terecht komen zonder al te veel hogedrukinvloed meer. Ben ik nu mijn hand aan het verbranden? Goed mogelijk. Maar ach, dat zien we later dan wel weer. Ik hoop althans dat ze de achterstand die de Franse Alpen nu op de rest van de Noordkant aan het oplopen zijn snel zullen wegwerken.

rsum_17011412_17010412

Want oh, moest je er nog aan twijfelen … de vooruitzichten voor de Noordkant zijn echt wel goed. Meer dan een meter sneeuw de komende tien dagen? Kan perfect. En de sneeuwgrens? Voor de meeste gebieden een non-issue als we kaarten vanavond mogen geloven. We gaan het zien. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

101 reacties

Gesloten voor reacties.