2m temperatuur 30 januari 12 uur

Volgende week maandag eerste ijsdag voor zuidoost Nederland?

Zoals de titel en bovenstaande temperatuurkaart voor volgende week maandag al doen vermoeden, is er met de GFS 12z run nog niet veel veranderd aan het beeld dat Hajo vanmorgen heeft geschetst. Het begint er steeds meer op te lijken dat vanaf aankomende zondag een groot deel van Europa, inclusief Nederland, in toenemende mate te maken krijgt winterweer. In de laatste run is de hogedrukopbouw boven noordoost Scandinavië steeds weer terug te vinden. Met deze opbouw van hogedruk wordt de wind van Nederland tot aan de Alpen in de oostelijke hoek gedrukt waarna de uitstroom van koude lucht kan beginnen.

Eerst nog maar eens een paar decimetertjes voor de Noordkant…

Sneeuwverwachting 24 januari

Klik voor grotere afbeelding

Maar voor dit alles gaat de Noordkant van de Alpen en dan met name Oostenrijk morgen nog eens getrakteerd worden op enkele decimeters tot zelfs een halve meter poeder. Tegelijk met de instroom van koudere lucht komt aan het eind van aankomende nacht de Nordstau in Oostenrijk weer op gang. De hogere luchtdruk boven Frankrijk en Zwitserland houdt de neerslag daar grotendeels weg. Het zwaartepunt van de neerslag komt daardoor wederom rond de Staulagen in Vorarlberg en Tirol terecht. Bovenstaande neerslagverwachting voor de komende 24 uur strookt echter niet helemaal met de neerslaghoeveelheden die ik zojuist noemde. Dit komt doordat in situaties als deze de neerslag nogal eens wordt onderschat. Met de scherp dalende temperaturen wordt de vochtige lucht volledig leeggeknepen tegen de Alpen. Vooral in de Nordstau gebieden als het Kleinwalsertal en de Arlberg betekent dit dat ze de sneeuwruimploegen weer paraat mogen maken. In deze gebieden mogelijk dus opnieuw een halve meter vers met een sneeuwgrens die tot in de lage dalen zakt. In de overige Noordkantgebieden eerder 15 tot 30cm.

Schaatsen nu eindelijk uit het vet?

ijspluim oost nederland

Klik voor grotere afbeelding

De huidige ijspluim, zoals te vinden in de weerkamer onder het schaatsje, is werkelijk waar om je vingers bij af te likken. Zou het dan echt zo zijn eind volgende week de eerste meters gereden kunnen worden op natuurijs? Op dit moment kan je het je misschien nog nauwelijks voorstellen als je uit het raam kijkt, maar niks is zo veranderlijk als het weer dat is iets wat we allemaal weten. Wie weet… we gaan het de komende dagen met zijn allen intensief volgen!


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

43 reacties

Gesloten voor reacties.