Na Fréderics uitvoerige bericht gisteravond en mijn detailuitleg over de dumps van het weekeinde gisterochtend vanochtend niet te veel aandacht voor Europa (maar hieronder toch wel iets cruciaals voor de Franse Alpen) want het spektakel van winter 2013-2014 is weer aan de andere kant van de grote plas. Schakel als je dit leest onmiddellijk live naar de Times Square Cam – de enige live videocam die ik ken met live geluid! – en verplaats jezelf virtueel naar de stad waar het vandaag tijdens een sneeuwstorm overdag (!!) afkoelt van rond -10°C vannacht naar bijna -20°C vanavond. En dat met vooral ook richting Boston windkracht 5 en vlagen tot 70km/u. Bone chilling! 

accumulatie0302

Dit zijn de verwachte accumulaties vandaag. In inch. 1 inch is 2,54 cm. Zie deze video waarin ook wordt toegelicht dat er na het weekeinde bizar koude temperaturen naar de Great-Lakes komen. In Chicago wordt het na het weekeinde -23°C overdag. En later volgende week zet dat koude weer ook door naar het noordoosten. Dit allemaal op een moment dat de media bol staan van de berichten over de evacuatie was vanuit het zeeijs rond antarctica en nu ook een vastgeloper voor de te hulp geschoten Chinese ijsbreker…. is …. geloof me…. rampzalig voor de global warming movement. Beweging? Ja het is een beweging. Met wetenschap heeft het niets te maken…. Wel wetenschap (want metingen en geen fantasiemodellen) is dit leuke overzicht van de sneeuwrijkste dagen in de 50 Amerikaanse staten van Hawaii en Florida tot Colorado en Alaska. 

badmitterndorf0302

Om te beginnen ben ik voor Fréderic in Die Tauplitz heel erg blij met het skisuc6 van zijn dochtertje – wij hebben soms ook het idee dat kids het allang kunnen maar het gewoon niet doen…. met één van onze ukkies 4 jaar geleden riepen we steeds maar “pizza, pizza” zonder resultaat. Toen riep mijn vrouw een keer “remmen” – en hopla het meiske bleek het gewoon te kunnen. Later (ruim voor de krokus) meer over het thema skiën met kids. Ik ben ook blij dat het beneden in Bad Mitterndorf op 800m heeft gesneeuwd vannacht! Daarmee maakt deze oostelijke regio haar belofte weer eens waar: ergens tussen Salzburgerland en Stiermaken ga je klimatologisch over van gematigd zeeklimaat naar landklimaat. Ik zeg altijd dat je die 800m beneden bij Die Tauplitz kunt vergelijken met bijvoorbeeld de 1850m van Les Menuires

tauplitzboven0302

Is het beneden dus compleet nevelig waar Fréderic zit. Boven is het weer zonovergoten. Ook opvallend dat er boven zeker niet meer sneeuw is gevallen dan bedenen. Eerder minder. Misschien een gevalletje inversiesneeuw zoals laatst behandeld tijdens Varnia toen we ook zo’n onverwacht inversiesneeuwtje hadden.

Limite pluie neige élevée autour des 2000 mètres, puis en baisse marquée par l’Ouest en soirée.

Wat is dit? Vanaf vanmiddag sneeuwt het in de Franse Alpen licht boven 1500m. Maar morgen als de dump komt…. een sneeuwgrens van 2000m? Dat was niet afgesproken. We hadden iets van 1800 meter snel dalend naar 800m in de peiling. Nu staat er dat de daling pas in de avond komt. In de nacht op zondag zijn dan de laatste sneeuwbuien met een sneeuwgrens ’s ochtends van 700m. Dat zit dus wel snor maar we zullen echt moeten nowcasten hoe lang het waar nog blijft regenen. Alleen de hoogste skidorpen lijken 100% sneeuw te krijgen.

ecmwf1301

 

Vanavond een uitgebreider weerbericht als ik thuis weer op mijn post zit. Hier nog een kaart die aansluit bij wat Fréderic gisteren schreef. We hebben boven de noordpool nu een hogedrukgebied dat alleen maar 1000km hoeft te zakken om scandihoogcondities te gaan brengen. Zie ook hierboven in de berekening. Op 18 januari heeft het Amerikaande model zowaar al weer een ijsdag voor de Lage Landen. Ik ga er pas echt in geloven als ik in de spreiding van de berekeningen een eerste keer niet alleen een enkel ijsdagje zie.

nh0601

Nee ik wil eerst een keer een meteofiction hebben die voor Europa lijkt op wat er maandag voor de Verenigde Staten wordt berekend. Dan pas als ik voor het eerst een berekening met strenge vorst voor Nederland zie of tenminste enkele lijntjes in het ensemble… zal ik afstappen van mijn huidige “realisme” over een flauwe winter in Europa. Sowieso krijgt de zuidkant weer een dikke laag sneeuw erbij. Daar gaan we in het weekeinde van genieten!  

Toegift:

H/T Erwin.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

87 reacties

Gesloten voor reacties.