Goedenmiddag, inmiddels avond, vanuit Val Gardena. Mark uit Breda zit daar op dit moment en schiet de allermooiste foto’s door. Net als de foto’s van Joke en alle andere volgers wordt dit enorm op prijs gesteld. Super bedankt want dan weten de andere volgers waar ze aan toe zijn als ze richting die gebieden reizen. Zo te zien is het lekker weer aldaar. Veel plezier nog in ieder geval.

Snel naar de kaarten want het is en blijft gewoon spannend. Eerst moeten we afrekenen met een vuile depressie  die heel sneaky aanstaande zondag de Lage Landen aandoet met een bak wind en regen. In eerste instantie stond er sneeuw op de kaarten maar die is nu weer even verdwenen. De dauwpunten liggen te hoog voor droge sneeuw. Als het gaat sneeuwen dan zal het voornamelijk natte kledder zijn. In het binnenland eerst nog wel kans op een beetje droge sneeuw maar ook lopen de temps daar in de loop van de nacht op.

Dus de nacht naar zondag behoorlijk wat regen….

…. en ook veel wind. Windsnelheden van 80 kmh aan de kust kunnen voorkomen. Ook hier weer een verschil met het binnenland waar het veel rustiger is. Daar wellicht dus wat sneeuw. Verheug je er niet al te veel op. De meeste wind beukt tegen de noordwestkust van Nederland aan. Noord Holland en de Wadden zijn dus de gure provincies komende zondag. Sorry, de meeste Wadden zijn natuurlijk van Friesland 😉

Op maandag klapt deze neerslagzone dan tegen de Alpen aan. De noordkant wel te verstaan. Daar dus een heerlijke opfrisser met een veilige sneeuwgrens tot in de dalen.. Ook hier geen grote hoeveelheden maar een laagje van 20 centimeter is goed mogelijk. In de nacht naar maandag dan wel wat sneeuwbuitjes voor de Lage Landen. Leuk voor het beeld.

De volgende neerslagband trekt dan op donderdag richting de Alpen. Op dinsdag en woensdag is het relatief rustig door een rug van hoge druk. In de Lage Landen is het onbestendig met zo nu en dan regen en natte sneeuw. Met name op maandag kan de sneeuw ook droog zijn maar zal niet blijven liggen. Op dinsdag dan eerst (natte) sneeuw gevolgd door regen. Maar op het moment dat die neerslag tegen de Alpen aanklapt wordt de bovenlucht ook iets zachter.

En dat is goed te zien op de 850 HPA kaart. Dat is rond zo’n 1500 meter hoogte. De temperaturen zijn dan boven nul en de sneeuwgrens ligt dan ook vrij hoog. Maar….

….na donderdag daalt de temperatuur weer en gaat de regen ook onder de 1500 meter weer over in sneeuw.

 

En kijk eens naar de pluim voor de Centrale Alpen. Vanaf donderdag ver bovenin de pluim. Een beetje onwaarschijnlijk dat de hoofdrun hiermee wegkomt. De meeste leden zijn veel kouder en het ensemble gemiddelde laat de sneeuwgrens onder de 1500 meter hangen. De warmste zone geeft nog geen groot neerslagsignaal maar pas op het moment dat de neerslag er in komt daalt de temperatuur rap. Zoals gezegd: de zwarte lijn, vertegwoordigd de hoofdrun, is de warme uitbijter in het geheel. In het vervolg is er geen man overboord en blijft het koud want er zijn signalen dat het tot een mooi Scandihoog komt.

 

Er doet zich in de hogere atmosfeer iets heel opmerkelijks voor. Er komt een enorme Sudden Stratosferic Warming (SSW in de titel). In normaal Nederlands: de temperatuur in de stratosfeer gaat opwarmen met wel 70°C . Normaal is de stratosfeer (op zo’n 30 kilometer hoogte) rond de -80°C. Komende week warmt deze laag in sommige delen van het noordelijk halfrond op tot -10°C. En dat is ongeëvenaard. Normaal heeft dit pas na een paar dagen of weken gevolgen voor de lagere delen van de atmosfeer, zoals de troposfeer waar wij in leven. Maar men vermoedt dat deze warmte veel eerder doorsijpelt dan normaal. En dan kunnen er mooie hogedrukgebieden ontstaan op het noordelijk halfrond. De stratosfeer vortex wordt gesplitst en het komt tot 2 kernen. Deze geven, zoals we van Frederic geleerd hebben, een veel grotere kans op winterweer. Dan moeten de puzzelstukjes wel goed vallen natuurlijk.

En dat is de laatste tijd ook te zien op de Europese kaarten. Eerst nam de GFS het voortouw met vaak berekeningen van een Scandihoog. De 2 laatste berekeningen lieten dit scenario los maar daarmee nam het Europese model deze berekeningen weer over. Er staat dus iets te gebeuren want nu komt GFS ook weer mer hogedrukberekeningen boven Scandinavië.

BOEM. Scandihoog. Helaas is het dan al 20 februari. Wellicht iets te laat in het seizoen daarom dan ook in de titel het woord nawinter. Eind augustus spreken we vaak over de nazomer als we richting de herfst gaan, dus waarom nu niet de nawinter?

Op hoogte is en blijft het gewoon koud de komende tijd. Dus voor de krokusgangers echt geweldige omstandigheden. En voor de laaglanders die nog een keer op de schaats willen?

Zoals het er nu uitziet zal dat niet gebeuren. Er is niet heel veel kou voorradig in het oosten dus zal het meer een stralingswinter periode worden. OK, de hoofdrun zat hoog in de pluim dus duimen mag. Maar ik verwacht (nu althans) ziet meer dan lichte tot matige vorst. Maar hé, waar praten we over?….dan zitten we dik in de meteofictie. Maar wel een meteofictie met goede kansen. Voor Nu….

… bij Frederic op zijn berg in Meensel Kiezegem ligt al een mooi laagje sneeuw.

Hier in Purmerend blijft het nog even lantaarnpaalstaren!

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

49 reacties

Gesloten voor reacties.