ElNinoWeatherMain

Het gonst weer in de media van een nieuwe super El Ninjo. Het is de natte droom van elke rechtgeaarde klimaatalarmist want sinds de vorige grote El Ninjo van 1998 is er geen opwarming van de aarde meer geweest. Die nieuwe super mega giga El Ninjo gaat dus eindelijk gehakt maken van de sceptici die claimen dat er ook geen verdere opwarming komt. De afbeelding hierboven is trouwens van de Britse Daily Mirror die waarschuwt voor een barre winter omdat er in 2010 ook een El Ninjo was en het toen gigantisch sneeuwde….

ninjovorigjaar

Vorig jaar om deze tijd waren er ook van die claims dat er een grote El Ninjo aan het opbouwen was…. uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat de berekeningen van het ECMWF in feite extrapolaties zijn van een kortdurende opwarmende trend in het voorjaar die regelmatig optreedt en dat het veel te kort door de bocht is om meteen te gaan roepen dat die trend lineair doorzet. Zie wat bijvoorbeeld de Volkskrant vorig jaar in april schreef en wat er vervolgens gebeurde… eind mei begon de curve weer te dalen… en bleef er niets over van alle claims…

ninjoditjaar

En wat zien we dit jaar? Weer zo’n extreme extrapolatie van een stukje opwarming in maart en april. Off the charts zelfs!

figure-3-nino3-4-ssta

Kijk maar! Zelfs met de El Ninjo’s van 1983 en 1998 is de temperatuurafwijking nooit hoger geweest dan iets van 2,8ºC. Oceaanexpert Bob Tisdale beargumenteert hierrr wat we moeten denken van een klimaatmodel dat überhaupt een afwijking van 4ºC toelaat. Volgens hem is dat namelijk fysiek onmogelijk.

boom

Terecht houden ze het in Australië scherp in de gaten (zie ook video). In die regio kun je grote effecten zien van de ENSO cyclus. Ook aan de Amerikaanse oostkust trouwens. Het KNMI is officieel sceptisch over grote effecten in de Lage Landen. Ook meteoconsult drukt zich gelukkig gematigd uit. Bij EenVandaag licht Reinout van den Born een en ander verder toe. Luister zelf… Uit de wereld van de landbouw zijn er wel alarmistische berichten over de prijzen van wereldwijd verhandelde producten als rijst.

reinier

Op weer.nl kan Reinier van den Berg het niet laten een sterk verband met global warming te poneren. Op zich heeft hij gelijk: in warme klimaatfasen zijn er meer EL Ninjo’s en in koude meer La Ninja’s. Wat hij verzwijgt is dat de “moedercyclus” van die korte ENSO-schommelingen de PDO is. En dat die netjes 30 à 40 jaar warm is en dan weer 30 à 40 jaar koud. Waar zit de PDO momenteel?

MISSOURI

Juist: sterk aan de koude kant en dus verwacht je structureel minder El Ninjo’s en zwakkere El Ninjo’s en meer en diepere La Ninja’s. Bij Reinier is dus duidelijk de wens de vader van de gedachte. Wij moeten het nog maar zien en denken eerder dat het eerder weer met een sisser afloopt net als vorig jaar. Wij kunnen het niet voorspellen en de weermodellen ook niet…. mijn “informant” geeft aan:

Net als vorig jaar zijn denken ze bij weer.nl dat er een ENSO aankomt (op basis van ECMWF), maar ondanks dat ze vorig jaar fout zaten, ook nu weer geen enkele nuancering of uitleg over het hoe en waarom het mis ging. Terwijl elke ENSO onderzoeker zou moeten weten dat het voorspellen van ENSO juist in het voorjaar notoir moeilijk is, en dat de modelvoorspellingen in het geheel niet te vertrouwen zijn. Het enige wat modellen kunnen doen is “persisteren”, dus een eventuele trend in de periode rechtdoor trekken. Nu wil het toeval dat juist tussen maart en april de zeewatertemperaturen gestegen zijn, we zitten daarmee in een hele zwakke ENSO, en dus denken de modellen: heee, dat trekken we meteen helemaal door de toekomst in. Met een super-ENSO als gevolg, maar zoals gezegd, er zit geen enkele “skill” in ENSO voorspellingen op dit moment. Vergelijk de voorspelling van het ECMWF van vorig jaar met de uiteindelijke uitkomst, en vraag je af wat je mag verwachten van de voorspelling van dit jaar. Beetje spelen met de knoppen op de ECMWF ENSO webpagina leert dat de afgelopen jaren het ECMWF in april en mei de aankomende ENSO sterk lijkt te overschatten.

We laten het aan moeder natuur over om te beslissen….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.