Het Climate Prediction Center (CPC) heeft zo juist een La Ninja waarschuwing voor komende herfst en winter afgegeven. Dat betekent dat de aarde eerder de koude kant op gaat. Of Europa meedoet is de vraag.

Modellen blijken de ENSO cyclus – de El Ninjo Southern Oscillation – vrij goed te kunnen voorspellen optermijn van een half jaar vooruit. Electroverse vermeldt erbij dat het oranje ingekleurde CFSv2 model meestal aan de warme kant zit. Die gaat nu ook lekker koud mee.

Hier zie je hoe voor één model de 8 leden van eerst neutraal nu naar La Ninja zijn geflipt. Deze grillige cyclus correleert sterk met de Pacific Decadal Oscillation: als die warm is het heb je meer El Ninjo en als die in de koude fase is heb je meer La Ninja.

Nu moet ik tot mijn schande erkennen al een aantal jaren geen actuele PDO grafiek meer te hebben gezien. Deze in 1997 door een visserijbioloog ontdekte cyclus van de grootste oceaan op aarde is de sterkste klimaatfactor die we hebben op aarde. Hij gaat 30 tot 40 jaar warm en 30 tot 40 jaar koud normaalgesproken. Ik moet eerlijk bekennen grotendeels te hebben gemist dat er tussen 2014 en 2020 een warme stand is geweest. Wat persoonlijke troubles en zo. De laatste lange warme fase eindigde ergens zo rond 2006 dus je zou een koude fase verwachten tot 2040. Maar dat pakte dus even anders uit voor een paar jaar. Super spannend dus hoe het verder gaat.

Ook al omdat de hele temperatuur op aarde mee op en neer deint met de PDO en vooral met de Super El Ninjo’s. Daar kun je twee theorieën bij hebben:

 1. Door opwarming van de aarde door CO2 hebben we relatief steeds meer El Ninjo en steeds minder La Ninja
 2. El Ninjo is een manier voor de oceanen om na een lange fase van opwarming door een actievere zon (minder wolken) de warmte weer kwijt te raken, na een Super El Ninjo kun je dus een snellere verdere afkoeling verwachten

Dat gaan we dus lekker aankijken samen de komende jaren.

De klassieke theorie is dat de invloed van ENSO op Europa nihil is. Ik geloof daar niet in. heb er geen onderzoek naar gedaan maar voor mij is het toch een teken van hoop voor ons wintersporters en natuurijsliefhebbers. Met dank aan de fossiele energie waar onze tractoren op rijden en we onze huizen mee verwarmen. Anders was het een ramp.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

kirsten_dl · 10 juli 2021 op 17:20

Mooi artikel weer @hajo !

Benieuwd hoe komende herfst/winter gaan uitpakken maar 1) we hebben al een reuze zomer gehad tot hiertoe NOT!! dus misschien een voorteken ? 2) dat we weer een paar maanden binnenshuis opgesloten gaan zitten kan je met zekerheid in je agenda zetten.
Hopelijk vanavond nog enkele flinke onweders als vrees ik dat de meeste potentie er reeds uit is.

Frans · 10 juli 2021 op 22:46

Het is toch la nina ipv la ninja?

  Hajo · 11 juli 2021 op 10:55

  Zeker! Foutje. Maar eigenlijk wel goed van La Nina is met een tilde op de n. Dus als ik La Nina schrijf gaan mensen die het niet weten denken dat je het zo ook uitspreekt. Ach het is wat met die buitenlandse namen: is het Peking of Bejing? Arnhem of Arnheim? Den Haag of La Haye?

   Kirsten_dl · 11 juli 2021 op 13:12

   Het is sowieso Antwerpen en niet Antwerp net als Brussel i.p.v. Brussels. 😉

Carl · 11 juli 2021 op 09:31

Ik ben benieuwd,heb al 3 wintervakanties geboekt en heb er zin in. Nog 3 maanden lekker zomeren en dan mag de winter beginnen in de Alpen.

Kirsten_dl · 12 juli 2021 op 13:58

Men waarschuwt hiervoor reeds enkele dagen op diverse weerkanalen.
Toch wel een behoorlijke som neerslag imho.
Ook vandaag reeds tegen in de Ardennen, meteen ook de reden waarom ik niet vertrokken ben vanochtend.

Gesloten voor reacties.