Het Climate Prediction Center (CPC) heeft zo juist een La Ninja waarschuwing voor komende herfst en winter afgegeven. Dat betekent dat de aarde eerder de koude kant op gaat. Of Europa meedoet is de vraag.

Modellen blijken de ENSO cyclus – de El Ninjo Southern Oscillation – vrij goed te kunnen voorspellen optermijn van een half jaar vooruit. Electroverse vermeldt erbij dat het oranje ingekleurde CFSv2 model meestal aan de warme kant zit. Die gaat nu ook lekker koud mee.

Hier zie je hoe voor één model de 8 leden van eerst neutraal nu naar La Ninja zijn geflipt. Deze grillige cyclus correleert sterk met de Pacific Decadal Oscillation: als die warm is het heb je meer El Ninjo en als die in de koude fase is heb je meer La Ninja.

Nu moet ik tot mijn schande erkennen al een aantal jaren geen actuele PDO grafiek meer te hebben gezien. Deze in 1997 door een visserijbioloog ontdekte cyclus van de grootste oceaan op aarde is de sterkste klimaatfactor die we hebben op aarde. Hij gaat 30 tot 40 jaar warm en 30 tot 40 jaar koud normaalgesproken. Ik moet eerlijk bekennen grotendeels te hebben gemist dat er tussen 2014 en 2020 een warme stand is geweest. Wat persoonlijke troubles en zo. De laatste lange warme fase eindigde ergens zo rond 2006 dus je zou een koude fase verwachten tot 2040. Maar dat pakte dus even anders uit voor een paar jaar. Super spannend dus hoe het verder gaat.

Ook al omdat de hele temperatuur op aarde mee op en neer deint met de PDO en vooral met de Super El Ninjo’s. Daar kun je twee theorieën bij hebben:

 1. Door opwarming van de aarde door CO2 hebben we relatief steeds meer El Ninjo en steeds minder La Ninja
 2. El Ninjo is een manier voor de oceanen om na een lange fase van opwarming door een actievere zon (minder wolken) de warmte weer kwijt te raken, na een Super El Ninjo kun je dus een snellere verdere afkoeling verwachten

Dat gaan we dus lekker aankijken samen de komende jaren.

De klassieke theorie is dat de invloed van ENSO op Europa nihil is. Ik geloof daar niet in. heb er geen onderzoek naar gedaan maar voor mij is het toch een teken van hoop voor ons wintersporters en natuurijsliefhebbers. Met dank aan de fossiele energie waar onze tractoren op rijden en we onze huizen mee verwarmen. Anders was het een ramp.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

kirsten_dl · 10 juli 2021 op 17:20

Mooi artikel weer @hajo !

Benieuwd hoe komende herfst/winter gaan uitpakken maar 1) we hebben al een reuze zomer gehad tot hiertoe NOT!! dus misschien een voorteken ? 2) dat we weer een paar maanden binnenshuis opgesloten gaan zitten kan je met zekerheid in je agenda zetten.
Hopelijk vanavond nog enkele flinke onweders als vrees ik dat de meeste potentie er reeds uit is.

Frans · 10 juli 2021 op 22:46

Het is toch la nina ipv la ninja?

  Hajo · 11 juli 2021 op 10:55

  Zeker! Foutje. Maar eigenlijk wel goed van La Nina is met een tilde op de n. Dus als ik La Nina schrijf gaan mensen die het niet weten denken dat je het zo ook uitspreekt. Ach het is wat met die buitenlandse namen: is het Peking of Bejing? Arnhem of Arnheim? Den Haag of La Haye?

   Kirsten_dl · 11 juli 2021 op 13:12

   Het is sowieso Antwerpen en niet Antwerp net als Brussel i.p.v. Brussels. 😉

Carl · 11 juli 2021 op 09:31

Ik ben benieuwd,heb al 3 wintervakanties geboekt en heb er zin in. Nog 3 maanden lekker zomeren en dan mag de winter beginnen in de Alpen.

Kirsten_dl · 12 juli 2021 op 13:58

Men waarschuwt hiervoor reeds enkele dagen op diverse weerkanalen.
Toch wel een behoorlijke som neerslag imho.
Ook vandaag reeds tegen in de Ardennen, meteen ook de reden waarom ik niet vertrokken ben vanochtend.

Gesloten voor reacties.