Geheel tegen de gewoonte in had niet wintersportweerman.nl maar Helga van Leur vandaag de primeur met het in de mond nemen van het A-woord. (Weer) alarm! Dat had gisteren op deze site kunnen en moeten staan. Heb ik zo zitten slapen dan? Nee en ja. Nee omdat de te verwachten windsnelheden in de runs van gisteravond er niet spectaculair uitzagen. Verder dan windkracht 8 leek het niet te komen. Maar ja: helemaal in de ban van de zomerse dag en avond daarvoor en natuurlijk de aanstaande dump in de Alpen heb ik de gevaarlijke windstoten over het hoofd gezien. Helemaal terecht dat Helga deze situatie zo benoemt. En inderdaad, we zitten nog steeds gezellig op de wip. Kijken we zo verder naar!

 Wind GFS06 2014 Oct. 20

NB Dit wordt hem niet hoor. Maar na het vanmorgen uitkomen van de ECMWF 0h run en zeker de 06h runs van zowel Harmonie, Hirlam als (bovenstaande) GFS was het hek van de dam. De tweets en nieuwsberichten vlogen al hoog door de lucht. Storm, eerste (..) herfststorm, zware storm, zware dinsdagochtendspits, enz. Niet helemaal onterecht want nu stond er ineens wel een storm tot zware storm op de kaarten. Vanwaar die plotselinge omslag ineens?

 pslv_14102203_14101912GFS

Toevalligerwijs deden drie genoemde modellen vrijwel hetzelfde dus dat is makkelijk vergelijken. De GFS kaarten laten het het beste zien. Dit is de situatie zoals berekend in de 12h run(s) van gisteravond. Consistent met alle voorgaande runs overigens.

pslv_14102203_14102006GFS06

En dan die rumoerige 06h run vanmorgen. De verschillen zijn niet eens zo groot, maar het zit hem zoals altijd in de details. Wat de weersverwachting immers ook zo lastig maakt. Waar de depressiekern met het windveld aan de zuidwestkant in eerdere runs over Oslo zuidoostwaarts trok ging die nu ineens net wat zuidelijker; via het midden van Denemarken. Kerndruk hetzelfde. Maar: de hogedruk ten zuidwesten van Groot-Brittannië op dezelfde plaats. Daardoor het drukverschil over kortere afstand: meer wind.

201410201200-201410211700Hirlam

Hoe erg wordt het? Zoals de titel al aangeeft: tot een officiële storm zie ik het niet komen. Daarvoor moet ergens op een KNMI-hoofstation een uurgemiddelde van 9 Beaufort gehaald worden. Wat er na één afwijkende run wel een beetje inzat is uitgekomen: in de 12h runs zijn vrijwel alle modellen weer wat bijgedraaid naar maximaal windkracht 8 op de kust. Hirlam (hierboven) beschouw ik als leidend: dat zit er in dit soort situaties meestal het beste op. Morgenochtend is er trouwens nog niets aan de hand wat betreft de wind. Met de regen zal het ook nog wel meevallen. En: het is vakantie in Midden- en Zuid-Nederland. Geen drukke(re) ochtendspits dus. Maarrr..

charts_harmonie_gust_bnl_37

Het zijn vooral de windstoten en de regen die het gaan doen. Vanaf het begin van de middag gaat het los. De wind draait van west naar noordwest. Het zal steeds harder gaan regenen en in de loop van de middag wordt de neerslag buiig van karakter. Overigens is de situatie behoorlijk complex want er trekt ook nog eens een koufront over. Op hoogte gaat het ook aardig te keer. De straalstroom ligt net ten zuidwesten van Nederland, er passeert een bel met koude lucht (en dus onstabiele opbouw): hagel en onweer behoren zeker tot de mogelijkheden. Het noordwesten van Nederland krijgt waarschijnlijk de meeste neerslag: ik schat zo’n 30 mm. Het Harmonie-model berekent aan het eind van morgenmiddag op de buien tot ver in het binnenland windstoten tot 110 km /uur. Dat is op zich nog niet genoeg voor een weeralarm: de onzekerheid daarin is groot en het gebied klein. Het zwaartepunt van het windveld en daarmee de windstoten ligt echter in de nacht naar woensdag (op bovenstaande kaart) en wellicht de woensdagochtendspits. Dan op uitgebreidere schaal windstoten van 90 tot 100 km /uur. Harmonie doet het meeste. Op de Wadden zelfs 120 km /uur. Dit is wel weer de meest extreme berekening; ik verwacht dat we rond de 100 uitkomen. Dat wipje van Helga dus. Het zal er om hangen: morgenochtend wordt meer duidelijk of er een weeralarm wordt afgekondigd. Terschelling zal trouwens de zwaarste stoot te pakken krijgen.

charts_harmonie_slp_bnl_36

Ook de windkracht over minimaal 10 minuten is in Harmonie het hoogst. Hier in deze 12h run toch weer die zware storm (windkracht 10) op de Waddeneilanden. Niet helemaal uit te sluiten maar niet het meest waarschijnlijk. Zoals gezegd: ik ga uit van windkracht 8. Wel geeft deze kaart een angstaanjagend goede indruk waar al dat water vandaan komt en naartoe gaat..

 Waterpeil Hoek van Holland

Hier de waterstanden voor Hoek van Holland. In rood de gemeten waarden, zwart de normale waterstand zonder opzet en in blauw de te verwachten waterstanden. Opzet? Dat is de term voor de hoeveelheid bovenop het normale peil. Voor Hoek van Holland is dat in de nacht naar woensdag ongeveer +1m50. In de buurt van het alarmeringspeil. Die alarmeringswaarden zullen langs de gehele kust benaderd of overschreden worden. Alarm? Dat klinkt dramatischer dan het is: het is een zeer goed functionerend systeem dat (na 1953) is ingevoerd om de dijkbewakers in te schakelen. Zodra dit aan de orde is zijn ze paraat. Wel was het ook voor mij weer een beetje zoeken: het lijkt wel of bij iedere storm de informatie weer anders op andere plekken staat. Voorheen stonden de waarschuwings- en alarmeringsniveau’s keurig met streepjes in bovenstaande grafiek, nu moeten we de tabel op deze pagina daar voor hebben. Dan hier de berichten van de stormvloedwaarschuwingsdienst en hier, met dezelfde lay-out maar weer een heel andere url een -dan wel weer mooie- interactieve kaart waar we de waterstanden kunnen opzoeken. En sla het persbericht niet over. Er was trouwens wat verwarring over het springtij omdat het KNMI daar over sprak, waar ik zelf ook ingetrapt ben. Dat is niet morgen of woensdag, maar vrijdag pas. Toch had het KNMI kennelijk al vroeg in de gaten dat we met hoge waterstanden te maken zouden krijgen; er wordt al bijna een week over gesproken. Wellicht bekend: dit fenomeen treedt uitsluitend op bij een noordwester storm! Waarom: de Noordzeekust is -alleen dan- de perfecte trechter. De enorme plons water wordt vanuit het veel bredere noordelijke deel tussen de naar elkaar toelopende Engelse en Nederlandse kust geblazen en heeft dan nog maar weinig ruimte. Wat verder een grote rol is speelt is de duur van de storm en de grootte van het windveld. In de huidige situatie vrij “gunstig”: voor het maximum aan het eind van de nacht van dinsdag op woensdag wordt komt al dat water al zo’n 24 uur onze kant op.

weeralarm

Ik sluit maar af waarmee ik begon. Weeralarm? We gaan het afwachten. Heel flauw deze trouwens, maar bewust juist daarom gekozen. Het waarschuwingssysteem van het KNMI is mooi en enorm onderschat. De media hebben hier naar mijn mening veel schuld aan: er wordt op enorme schaal slecht gelezen en vervolgens dom gehypet. Neem de waarschuwingen ter harte. Niets meer, niets minder. Morgen en woensdag: voorzichtig in het verkeer, niet gaan hardlopen in het bos. Vooral de windstoten gaan veel schade opleveren. En parkeer de auto niet op kades die onder gaan lopen. Verder ook genieten natuurlijk. Ik verwacht op zijn minst mooie foto’s en verslagen van Kirsten en Stefan!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

16 reacties

Reacties zijn gesloten.