GMT_TTTT_latest_17h30

Dat is wennen na de 40e hittegolf, die in delen van het land pas gisteren ten einde kwam. Opmerkelijk lage temperaturen gedurende het grootste deel van de dag. In de loop van de middag begon het in het noordwesten zelfs nog wat verder af te koelen. Hierboven de temperaturen op het tijdstip dat we gewend waren dat maxima van ver in de dertig graden bereikt werden! Hier overigens de maxima van vandaag.

Dagrcords 9 juli Terschelling

Op twee handen vol stations met een korte meetreeks een tweede plaats op de ranglijst van laagste maxima voor 10 juli. Terschelling volgens weergegevens.nl ( een schitterende site trouwens, en ook mooi dat het zo snel te zien is) zelfs een absoluut record. Maar al even aangestipt in de reacties vandaag: dat is niet (helemaal) correct. Daar wordt gebruikt gebruik van geautomatiseerde 10-minuten waarnemingen. Op weerplaza.nl zijn ook de tussenliggende waarnemingen zichtbaar en zien we dus dat het op Terschelling 16.3 graden werd; een tweede plaats.

Dagrecords 9 juli De Bilt

Ook uit de reacties: de (slechts) 15e plaats qua laagste maxima voor 9 juli van De Bilt. Er werd gesproken over het hitte eiland effect. Margot Ribberink schreef daar onlangs nog een mooi artikel over!

Station De Bilt

Dat is hier (meetstation De Bilt op de foto) echter niet aan de orde. Het effect kan gelden voor De Bilt, maar is niet zichtbaar groot  (mogelijk enkele tienden van graden) en treedt vooral in de nacht op. De 15e plaats en de 17.6 graden komt mij plausibel over. Ten eerste betreft het hier wel een complete (vanaf 1901) meetreeks, ten tweede past dat maximum goed bij de omliggende stations.

ScreenHunter_466 Jul. 09 17.46

Tot zover allemaal wel bijzonder maar niet extreem. Dat wordt het wel als we het weerbeeld erbij pakken. Als het intensief zou regenen is het goed te volgen dat de temperatuur laag ligt. Maar dat was allerminst het geval. Op hetzelfde tijdstip als de openingsplaat: alleen in het noordoosten wat stapelwolkjes, verder volle bak zon!  Volop instraling zo begin juli zou je dan verwachten toch?

Zeewatertemperatuur 9 juli 2015

Nog opmerkelijk wordt het verhaal wanneer we de zeewatertemperatuur uit de aanvoerrichting zien. Bjjna 19 graden? En dan midden op de dag toch maar temperaturen van 14 graden?

Noordzeewater 4 juli 2015

Wanneer we echter wat verder kijken zien we ten eerste dat het zeewater helemaal geen 19 graden warm is. Dat betreft slechts de smalle ondiepe kuststrook. Wel handig natuurlijk om te weten waar je in zwemt. Overigens valt ook op dat de temperatuur van de Zeeuwse binnenwateren zo’n 28 graden bedraagt! Maar belangrijker voor de temperatuur van vandaag is het gebied ten noordwesten van Nederland – de aanvoerrichting. We zien dat de zeewatertemperatuur enkele tientallen kilometers uit de kust maar 16 tot 17 graden is.

t850_15070912_15070912 (1)

Maar dat is nog geen 14 graden. Er moet meer aan de hand zijn. En dat is: met een zeer straffe noordwestelijke stroming stroomt tussen een Antlantisch-hoog en een Scandi-laag ijskoude maritiem polaire lucht tot juist over onze regionen uit. Het is dat we geen bergen hebben; boven de 1300 meter zouden er vanmorgen wat sneeuwbuitjes gevallen zijn.

t850_15070915_15070912

Een beetje uitgezoomd ziet het plaatje er zo uit. Dat zou sneeuw in Schotland mogelijk moeten maken. Even gezocht maar ik kan nog geen bewijs vinden. Wel een verwachting! Met in het artikel overigens een claim dat delen van de Atlantische oceaan thans het koudste “ooit” zijn. Dat zoeken we later nog uit!

Marco, Lago Maggiore

Op de kaartjes met de temperaturen op het 850 hPa-vlak (ca. 1500 meter hoogte) is ook mooi de te zien dat de hitte er nog steeds is: die loopt nu van Spanje via de zuidkant van de Alpen en Italië naar Oost-Europa. Dus meteen maar even een zijsprongetje. Lucky Wintersportweerman Marco vertoeft aan het Lago Maggiore! Dat ziet er niet vervelend uit.. Fijne vakantie nog!

download

Even het verhaal afmaken na de afleiding door Marco. Ook op grotere hoogte een straffe bries uit het noordwesten. Vandaar dus die koude lucht; daar helpt geen zon tegen! Op de Deense kust stond vanmiddag overigens even een noordwesterstorm!

pslv_15071003_15070912

Komende avond en nacht schuift het hogedrukgebied naar het noordoosten op en breidt zodoende de invloed over onze contreien uit.

Ingrediënten dus voor een frisse nacht. Maar hmm. Weerplaza is me deze keer voor met een apart bericht daarover. Hoewel Matthijs het gisteren al in de reacties aangaf natuurlijk! Opgepikt? Hoe dan ook -het moet gezegd- een mooi artikel. En zelfs op NOS.nl!

charts_harmonie_t2m_bnl_16_10 juli 2015

Michiel Severin voorziet in het bericht op Weerplaza minima van 4 graden, met aan de grond mogelijk vorst. Dat lijkt mij aan de koude kant (ik ga voor 6 graden als laagste), maar mogelijk overschat ik -en de modellen-  het effect van de in de loop van de nacht naar zuid draaiende wind. Hoe dan ook; waarschijnlijk gaat het datumrecords opleveren. Dus die tabelletjes slaan we even over; bewaren we voor morgen.

Minima records juli

We kijken net als Weerplaza even naar de hele maand juli. Tot absolute records op waarnemingshoogte gaat het waarschijnlijk niet komen maar het zou in de buurt kunnen geraken.

Minima 10 cm records 10 juli

Dit is kansrijker. De record-minima op 10 centimeter boven de grond (sinds het begin van de metingen in 1971). We zien dat het vanaf dan slechts 5 keer is voorgekomen dat het in juli aan de grond vroor. En het absolute record -1.5 graden is. Dat kan er aan gaan; Twente is bij deze getipt.

download (1)

Het vervolg is weer even zomers! Later morgen schuift het hoog door naar het oosten waarmee we aan de westzijde daarvan in een zuidelijke stroming geraken. Zaterdag begint mijn vakantie (en ben dan vertrokken naar Zuidoost-Brabant); dat wordt profiteren en genieten!

vareps_Tx_latest_06260_00

Van het ensemble van vanmorgen word ik wat minder vrolijk. Ik tel 1 (rode) warme dag (de zaterdag), 13 (blauwe) koude. De stroming wordt na zaterdag weer west tot noordwest. Het KNMI omschrijft het eigenlijk wel mooi: “Nederlands zomerweer met maximumtemperaturen rond 21 graden en van tijd tot tijd neerslag, maar ook zonnige momenten.”  Soms zal het meevallen, soms tegen. Met de neerslag zal het volgens mij sowieso wel meevallen. Het nieuwe ensemble van vanavond ziet er ietsiepietsie beter uit en vertoont vanaf volgende week donderdag wat meer spreiding naar boven. Onzekerheid neemt vanaf dan dus toe, wie weet.  Ik ga in ieder geval profiteren van de momenten!

GMT_TTTT_latest_10 juli 2015_23h00

Tot slot de actuele tussenstanden natuurlijk. Hierboven op waarnemingshoogte,

GMT_T10C_latest_10 juli 2015_23h00

En hier op 10 centimeter boven de grond. Dat is best wel fris al!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

22 reacties

Gesloten voor reacties.