Wat een koude dag gisteren! Hier in Krommenie ging de open haard weer aan. Heerlijk weer even die wintergeur in je huis. Ik ging hardlopen met muts op, handschoenen aan en een donzen jack als ultieme bescherming, want ja ik loop nog te snotteren van een stevige verkoudheid die ik tijdens de vorige hooikoortsepisode opliep. Die hooikoorts was de afgelopen dagen natuurlijk helemaal weg. Heerlijk om door de motregen te wandelen. De komende dagen zal het wel weer niezen worden. En dan is medio volgende week de regen weer terug. Echt warm wil het ook nog niet worden. Maar zo koud als gisteren…. wat was er aan de hand?

OSEE3005

Wat was de bron van de kou? Op de kaart bovenaan zie je dat het een hele smalle strook was dwars over Europa en precies over De Bilt. Natuurlijk: in dat gebied had de zon al dagen niet meer geschenen en dat drukt het kwik… maar zo koud? Dat moet een oorzaak hebben. Na enig speurwerk vond ik de schuldige: de Oostzee. Daar zijn de watertemperaturen onder de 10°C terwijl de Noordzee  nu “al” op 14°C zit. Ook de nog koele Alpen zaten in het aanzuiggebied van de stroming naar Nederland. Op hoogte zie je dat die 13°C aan de Duitse Oostzeekust maar een dunne laag was en dat de kou van de Oostzee zo onze kant op schoof.

recordgrafgiek2905

De neerslagpatronen en bijbehorende verticale bewegingen maken dan dat er ergens ook aan de grond ook een koude zone ontstaat. Dat was dus gisteren De Bilt waar het maximum van 11,8°C al in de nacht werd bereikt waarna het kwik overdag tussen 10 en 11°C schommelde.

top10maxima29mei

Het spreekt voor zich dat we alleen een record hebben qua maximumtemperatuur. Wel een mooie verbetering! 0,5°C eraf! Het laagste minimum op 29 mei ooit is 1,5°C in 1961. 

torbay_school_E1

Waar wel een kouderecord is gevestigd is Auckland in het noorden van Autralië. Een plek waar het zelden vriest. Afgelopen woensdag was daar grondvorst met een temperatuur van 0,9°C op meethoogte. De laagst gemeten waarde sinds 1976. Ja het is weer de bekende cyclus van PDO+AMO die je hier aan het werk ziet: om de dertig à veertig jaar komen alle records terug. Het feit dat het op een heldere nacht gebeurde  (natuurlijk) zet je ook aan het denken over de rol van CO2 in het broeikaseffect. Waar is nu die veel dikker geworden warme deken als we zo maar pardoes 40 jaar oude records kunnen evenaren? In die periode zijn we van 320 naar 400ppm CO2 gestegen. Hierrrr meer foto’s, tweets en een gave video uit Auckland met ook al sneeuwrijke beelden uit het zuiden van Australië waar de winter al is begonnen.

sup-ice

Intussen is Lake Superior in Amerika een toeristenatractie aan het worden. Het is het “Titanic-gevoel” in het klein zullen we maar zeggen en ook echt bizar om in je bikini op het strand te zitten terwijl voor je neus ijsschotsen drijven.  

pluim3005

Hierboven wat we in Nederland gaan beleven. Mooie dagen met eeerst wat motregen na het weekeinde en dan boem een flinke neerslagpiek er overheen. Daaruit valt aan de westkant van de Alpen en vooral in het Valle d’Aosta flinke sneeuw boven 2500m. Vanaf volgend weekeinde kan het dan weer droog zijn en kunnen we overdag weer 20°C hebben. Gemiddeld is de maximumtemperatuur in juni 20,4°C. Zie hier alle gegevens van juni vorig jaar!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.