Wat een koude dag gisteren! Hier in Krommenie ging de open haard weer aan. Heerlijk weer even die wintergeur in je huis. Ik ging hardlopen met muts op, handschoenen aan en een donzen jack als ultieme bescherming, want ja ik loop nog te snotteren van een stevige verkoudheid die ik tijdens de vorige hooikoortsepisode opliep. Die hooikoorts was de afgelopen dagen natuurlijk helemaal weg. Heerlijk om door de motregen te wandelen. De komende dagen zal het wel weer niezen worden. En dan is medio volgende week de regen weer terug. Echt warm wil het ook nog niet worden. Maar zo koud als gisteren…. wat was er aan de hand?
Wat was de bron van de kou? Op de kaart bovenaan zie je dat het een hele smalle strook was dwars over Europa en precies over De Bilt. Natuurlijk: in dat gebied had de zon al dagen niet meer geschenen en dat drukt het kwik… maar zo koud? Dat moet een oorzaak hebben. Na enig speurwerk vond ik de schuldige: de Oostzee. Daar zijn de watertemperaturen onder de 10°C terwijl de Noordzee nu “al” op 14°C zit. Ook de nog koele Alpen zaten in het aanzuiggebied van de stroming naar Nederland. Op hoogte zie je dat die 13°C aan de Duitse Oostzeekust maar een dunne laag was en dat de kou van de Oostzee zo onze kant op schoof.
De neerslagpatronen en bijbehorende verticale bewegingen maken dan dat er ergens ook aan de grond ook een koude zone ontstaat. Dat was dus gisteren De Bilt waar het maximum van 11,8°C al in de nacht werd bereikt waarna het kwik overdag tussen 10 en 11°C schommelde.
Het spreekt voor zich dat we alleen een record hebben qua maximumtemperatuur. Wel een mooie verbetering! 0,5°C eraf! Het laagste minimum op 29 mei ooit is 1,5°C in 1961.
Waar wel een kouderecord is gevestigd is Auckland in het noorden van Autralië. Een plek waar het zelden vriest. Afgelopen woensdag was daar grondvorst met een temperatuur van 0,9°C op meethoogte. De laagst gemeten waarde sinds 1976. Ja het is weer de bekende cyclus van PDO+AMO die je hier aan het werk ziet: om de dertig à veertig jaar komen alle records terug. Het feit dat het op een heldere nacht gebeurde (natuurlijk) zet je ook aan het denken over de rol van CO2 in het broeikaseffect. Waar is nu die veel dikker geworden warme deken als we zo maar pardoes 40 jaar oude records kunnen evenaren? In die periode zijn we van 320 naar 400ppm CO2 gestegen. Hierrrr meer foto’s, tweets en een gave video uit Auckland met ook al sneeuwrijke beelden uit het zuiden van Australië waar de winter al is begonnen.
Intussen is Lake Superior in Amerika een toeristenatractie aan het worden. Het is het “Titanic-gevoel” in het klein zullen we maar zeggen en ook echt bizar om in je bikini op het strand te zitten terwijl voor je neus ijsschotsen drijven.
Hierboven wat we in Nederland gaan beleven. Mooie dagen met eeerst wat motregen na het weekeinde en dan boem een flinke neerslagpiek er overheen. Daaruit valt aan de westkant van de Alpen en vooral in het Valle d’Aosta flinke sneeuw boven 2500m. Vanaf volgend weekeinde kan het dan weer droog zijn en kunnen we overdag weer 20°C hebben. Gemiddeld is de maximumtemperatuur in juni 20,4°C. Zie hier alle gegevens van juni vorig jaar!
5 reacties
Reacties zijn gesloten.