sierranevada0704

De Sierra Nevada vandaag. Schitterende condities. Niks bijzonders want volgens plan blijft het hier nog open tot 1 mei. Maar een beetje bijzonder is het wel. Ik laat zo zien waarom.

ischgl0704

Eerst even Ischgl vanochtend. Elders in Oostenrijk zien we veel bewolking en mist. Maar in Tirol langs de hoofdkam is het heel aardig weer vanochtend.

jungfaujoch0704

Te toppen in Zwitserland staan al weer in het teken van zomertoerisme waarbij grote aantallen Aziaten even in de sneeuw willen staan. Hier het Jungfraujoch in het Berner Oberland.

schwendbach0704

Schwendbach in hetzelfde kanton heeft geen sneeuw meer maar zulke fraaie wolkenstrepen dat ik de plaat even moet delen.

vannachtb

Vandaag staan we hier. Een golf van kou klotst tegen de Pyreneeën en de Alpen. Maar wel futloos. De isobaren staan honderden kilometers uit elkaar. Er is geen wind. Behalve dan op hoogte waar van Egypte Saharastof naar Oost-Europa wordt geblazen. Dat is intussen zelfs in Les Menuires gesignaleerd zoals je leest in het verslag van Dave & Bastiaan.

vannacht

Dit is de maximale uitbreiding van de kou op 1500m. Je ziet dat Oostenrijk niet geraakt wordt en dat daar de sneeuwgrens dus hoger blijft.

depressie

Waar we vervolgens heen gaan is dit! Een grote depressie gaat dagenlang rondtollen op de Atlantische oceaan. Het is een koud gebied. Let op de sneeuw in Zuid-Ierland. Meestal zie je aan de westflank van zo’n depressie een stroom van zeer zachte lucht op gang komen. De komende tijd zien we niets daarvan.

pluim0704

De 20ºC die we al even gehaald hebben afgelopen weekeinde is erg ver weg nu. We bivakkeren continu een stukje onder het langjarig gemiddelde. Natuurlijk zien we aan het einde van de pluim een grote statistische spreiding. Maar het is eerder een neergaande tendens dan een opwarmende. Helaas. Ik kan dus geen terrasjesweer melden.

accu0704

En nat is het ook de komende tijd. Niet zo nat als aan het puntje van het Ibersiche schiereiland waar alles samenkomt. Maar zeker ook onaangenaam. Onze beste hoop is dat de opklaringen na frontpassage eens een keer midden op de dag gaan vallen. In de Alpen heb je de gebruikelijke spectaculaire opklaringen van tijd tot tijd.

seasurface0504

Waarom blijft het nu zo “koel” de komende tijd. Het moet wel te maken hebben met de zeer koude Atlantische oceaan waar we nu mee zitten. Zie in 2013 de zeer koude Noordzee in ons recordkoude voorjaar toen. De Atlantische oceaan was toen nog vrij warm. In vergelijking met 2012 is een groot deel van de Atlantische oceaan nu bijna 2ºC kouder. De koude vlek waar we in de herfst op gefocussed waren en waar we een koude winter van hoopten te krijgen – totdat we de analyse van Stefan Ochs lazen die er juist een zachte winter aan op hing – die vlek, is nu een “hele oceaan” geworden. Rond het arctische zeeijs – dat ook vrij laag is gebleven deze winter – is het juist weer warmer dan normaal. Zie ook de nieuwe kleine ijstijd pagina. Oceanen zijn traag dus zitten we hier nog wel even mee.

vorarlberg0704

Nog even het ensemble voor Vorarlberg. Je ziet de sneeuw bij een vanavond naar 1200m dalende sneeuwgrens. Dat houdt tot zaterdag aan. Na enkele zonnige dagen is het dan 14 april weer raak. Een “dump” zien we pas vanaf de 18e. Dat is absoluut realistisch als je bedenkt dat we vorig jaar nog op 21 juni een dump hadden waarbij zelfs 4 mensen in een lawine sneuvelden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.