Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Waarom een megadump in de Hoge Atlas en niet in de Alpen?

check ook eens

63 Reacties

 1. Pascal (Harelbeke) schreef:

  @hajo, van die kosmische straling als oorzaak van bliksem op aarde had ik al gehoord en 2 reportages gezien op National Geografic en Discovery Channel. De straling die veroorzaakt wordt bij een super of hypernova zou aan de basis liggen. Zowel X-rays en Gamma-rays zouden in de atmosfeer bliksems kunnen uitlokken. Als dat al mogelijk is, wat zou dat ook met het weer, klimaat kunnen doen. De zon is momenteel nog een onderschat fenomeen, laat staan kosmische straling.

 2. soesja schreef:

  Wetteronline geeft ook hoop!
  Diese Woche noch nichts Neues
  Zum Dezemberstart alles möglich

  Das ruhige und meist trockene Spätherbstwetter geht in dieser Woche in eine neue Runde. Richtig spannend wird es zum Start in den Dezember, denn aus Osteuropa macht sich Frostluft auf den Weg zu uns.

  http://Www.wetteronline.de

 3. Wessel schreef:

  Volgende week toch flink kouder volgens de berekeningen. Graadje of 5 overdag en rond het vriespunt in de nacht.

  weerplaza gelooft er iig in.
  http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Kouder+weer+op+komst/2115

 4. Megavistick schreef:

  De GFS 06 vind ik niet echt overtuigend…. het is allemaal wel weer kijken op lange termijn, vaak dus te lang

  • Hajo schreef:

   Nou wat mij betreft is dat een full hit voor mijn BV als dat nog wat verder aanzet…. op 9 december een dikke dump boven 500m aan de noordkant. Zie kaarten….
   temp850
   temp2m
   sneeuwalpen

   • eri schreef:

    @Hajo,

    ik heb net het ensembele bekeken van de GFS06.00 en op 9-12 is echt een eenling wat de neerslag voor de N-kant betreft deze word niet ondersteund.

    de W en Z kant maken toch meer kans op de neerslag op die datum volgens mij want die hebben toch meer ondersteuning.

    of zie ik dit verkeerd?

   • carl schreef:

    waar kan ik die kaarten vinden Hajo.

   • Hajo schreef:

    wetteronline.de – neem een abonnement. het is het waard!

   • Hajo schreef:

    @eri: mijn BV loopt van 8 t/m 16 december. Deze kaarten voor 9 december zijn geen bewijs maar een verdere indicatie. Geen probleem als nakomende runs het niet meer laten zien of als het ensemble het niet steunt. Het is een richting en er is een goede kans dat het tussen 8 en 16 dec gebeurt…

   • carl schreef:

    effe is gaan kijken op de site van wetteronline.
    Voor saalbach geven ze volgende week bijna geen neerslag.
    Neem ik dan de weerkaart voor Kaprun, slecht 23km er van af. Dan geven ze heel de volgende week sneeuw.
    Dus mss kan het toch nog goedkomen.
    Blijven duimen 🙂

   • Robert schreef:

    @carl: op wetter3.de heb je soortgelijke kaarten. Deze zijn gratis, maar gaan niet verder dan 7/8 dagen. Kies op de homepage “Standard Karten (GFS)”. Daar kun mbv een menu veel verschillende parameters kiezen. De kaarten zijn niet ze gedetailleerd als WetterOnline, maar je kunt de kaarten als een diavoorstelling laten afspelen en dan kun je goed zien wanneer er bijvoorbeeld een Nordstau aankomt 🙂

 5. Robert schreef:

  Gisteren 16,5 hier in Maastricht, vandaag nog maar de helft! Wel mooi met een strakblauwe lucht en zo goed als windstil. Nu duimen voor de wintersportgebieden en dat Hajo maar snel met 1-0 voor komt te staan 😉

 6. Maxski schreef:

  Ik lees vaak dat kijken op de lange termijn onzeker is. Zijn dan de kaarten van 9 december voor jou Hajo ook ver weg om hier de BV op te baseren? Of zijn er dan specifiekere gegevens waar jij je op baseert? Prachtige kaarten overigens en ik denk dat de 1-0 voor velen welkom is!

  • Hajo schreef:

   Toen ik mijn BV maakte waren er nog geen kaarten voor na 8 december. Ik doe die BV’s puur op gut feeling. De patronen lezend en dan het meest waarschijnlijke verloop kiezend… Ik scoor meer dan 50%. Vorig seizoen 5 uit 7.

 7. Frederic schreef:

  @Hajo. Jaja, tot diep in de Sahara regenval.

 8. Rabbitflower schreef:

  HH. Wat een Hajo Humor. Zelden zo’n smeuïg geschreven weerbericht gelezen. Dat veroorzaakt acuut een hogedrukgebied in de Randstad. Leuk! En dat op maandagmorgen…..

 9. Thijssen schreef:

  Even een test berichtje, want het lijkt alsof ik niet kan reageren op deze site? Als het lukt, kom ik met nog een andere reactie…

  • Jannes schreef:

   Wel toch ;)? Wat ging er in eerste instantie mis?

   • Roland Bodegraven schreef:

    Hoi Jannes, als ik de site op mijn mobiel open en daar dan in een reactie een plaatje open, dan is dat plaatje soms wat klein. Logisch, want mobiel is klein. Maar als ik dan zoom dan schiet het plaatje steeds naar rechtsonder zodat ik het niet kan zien. Heel irritant.

 10. Thijssen schreef:

  Deze werkte, dus dan bij deze nog de andere;

  Wat een geweldige site is dit! Vanuit de Piet Paulusma site hierop terecht gekomen, waar ik niet zo blij van werd, maar deze is echt top. Veel info, leuke foto’s en super artikelen. Dikke complimenten!
  Ik ben benieuwd of de meteofictie die meermalen beschreven is, ook echt uit gaat komen.. zowel voor het brixenthal in februari als voor de ll voor de komende maanden. Let it snow, let it snow!

  Ik ben een leek op meteo gebied, dus ik tracht jullie te volgen, maar waar kan ik hiervoor meer over lezen? Via Wikipedia (heb ik standaard open naast deze site om het te begrijpen) kan ik niet veel wijzer worden. Is het een idee om een rubriek te openen waar algemene kennis op staat over het lezen en interpreteren van kaarten en een begrippenlijst. Ik ben ook zo’n F5 type, hopende op eigenlijk alleen maar goed nieuws voor de winter. Kom maar op met die winter en dank voor de nieuwe verslaving!

 11. Remko schreef:

  volgens de media beleeft Zweden de donkerste november sinds mensenheugenis. Ten tijde van dit bericht hebben de lampen al vol aan. Wel gezellig hoor. regent stevig nu bij vijf graden.

 12. getjo schreef:

  Thijssen welkom bij de club het is alsof ik me zelf hoor.ook ik ben dank deze site heel wijzer geworden

 13. Ronaldo schreef:

  Kunstwerkje uit Hamburg NY (USA)

 14. Frans schreef:

  Gfs 06 gaat volledig mee! Met een uitzakkende diepe depressie na sinterklaas die zoveel kou meeneemt dat niet alleen de alpen bediend worden met een laag sneeuw maar ook Duitsland Frankrijk en alles ten oosten daarvan!
  @ hajo je had een paar jaar geleden 2 tutorials op YouTube gezet met uitleg over weerkaarten. Misschien heb je die nog ergens staan?

 15. Brrrr…. lekker frisjes @ Canada :
  imagefetch.php.png

  🙂

 16. Nick (Afkoeling) schreef:

  Het een en ander begint er nu wel heel gunstig uit te zien aan de noordkant van de alpen vanaf 2 dec.
  Zowel oude gfs als nieuwe para komen met sneeuw vanaf die datum met lage sneeuwgrens.
  Spannend, zo kijken naar pluim en ec natuurlijk.

 17. Nick (Afkoeling) schreef:

  Met deze run zou Hajo zijn BV wel eens in het water (sneeuw) kunnen vallen!

 18. Carl schreef:

  En geen klein beetje sneeuw geven de gfs. Zie ik nu een dump tegen 6-7 dec. Hajo zijn bv , Tgaat toch spannen denk ik. Kaarten beginnen er zeer goed uit te zien.

 19. Arthur schreef:

  Ik ben nog steeds sceptisch
  Ik heb nog steeds niet het gevoel dat een en ander eraan zit te komen ik blijf die fohn en de zuiden wind op de kaart zien, of ik moet mij ernstig vergissen dat kan natuurlijk ook

  • Asten schreef:

   Nee, het grappige is dat de oude GFS voor die 2/3 december sneeuw vanaf het westen voorspelt van een oceaanstoring die via Nederland/Frankrijk op de Alpen klapt terwijl de parallelrun sneeuw berekend van een Middellandse zee storing…. uit die laatste versie is nu niet veel sneeuw te verwachten… ben benieuwd..

   • Nick (Afkoeling) schreef:

    Asten, zou toch best nog aardig wat sneeuw op kunnen leveren.
    Nou ja, dat zien we dan wel weer, neerslag is de moeilijkste parameter.
    In ieder geval lijkt er iets drastische te verranderen, en misschien wel ruim voor Hajo zijn BV ingaat.

 20. Nick (Afkoeling) schreef:

  @ Arthur. Waar zie jij dan nog een zuiden wind vanaf 2 December aan de noordkant van de alpen?
  Bij een hoog draait de wind met de wijzer van de klok mee.

 21. Marcel van der Graaf schreef:

  Hier in Nederland toch ook al een beetje winter aan het worden.
  Aan de grond in Brabant reeds vorst zie kaartje http://www.buienradar.nl/weerkaarten/temperatuurgrond

 22. Roy schreef:

  Puur kijkend naar de westkant zie ik geen euforie. Er zit in deze run gewoon geen neerslag op voor de Franse Alpen tot aan 8 december. En Hajo heeft de Maurienne ook genoemd in zijn BV. Enigste kans in Frankrijk op überhaupt wat sneeuw hogerop op korte termijn is overmorgen. Ik ga uit van boven de 1800-1900 meter zo’n 0-25 cm. Niets bijzonders dus maar met een beetje geluk toch mooi wit..

 23. Frederic schreef:

  Weer een stevige zuidkantdump volgens EC12 begin december.

 24. Frans schreef:

  Idd Ab! GEM gaat op dezelfde tour als de EC(vanmorgen en vanavond): De koudebel die zaterdag wordt afgesnoerd boven Portugal gaat begin december weer richting Europa en bij deze 2 modellen komt hij op 3 december ook boven Nederland te hangen, met bij GEM 3 op 4 december al een 2 meter temperatuur van -8 graden!!
  Dit doet de EC control run ook al een tijdje. GFS gaat niet mee, die laat de koudebel ook afsnoeren zaterdag boven portugal maar deze gaat in de GFS12 niet noordwaarts richting NL

 25. Ab schreef:

  En niet te vergeten JMA die is er ook nog en was de afgelopen dagen net als GEM continu winterse setting aan het voorschotelen. Of het uitkomt ja dat weet ik dan weer niet maar wel mooie voorpret. Hier de kaart van de 12z uitvoer met duidelijk hogedruk ten NO van NL aan de winnende hand en kou opkomst zo http://www.weerwoord.be/uploads/20112014244011.gif

 26. KeesZ schreef:

  @thijssen: kijk hier eens naar misschien snap je deze site dan beter;)
  https://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/

 27. Roy schreef:

  Nou ik ben benieuwd naar de EC pluim wie post hem?

 28. Frederic schreef:

  Pluim EC12 ziet er best lekker uit voor de komende 10 dagen.
  OK, de hoofdrun zit onderin, maar de controlerun gaat even hard mee.
  De kans is in ieder geval reëel dat we komend weekend op uitgebreide schaal met licht nachtvorst te maken gaan krijgen.
  Na komend weekend: onzekerheid troef.

 29. Ab schreef:

  De EC 10daagse van 12z laat een grote onzekerheid zien vanaf a.s zondag met duidelijk een tweedeling. Waarbij zowel oper als control run voor de kou gaan maar ook genoeg leden die voor zacht gaan. Wel weer spannend zo wat het nou gaat worden komende dagen. Hogedruk aan de winnende hand ten NO van de LL of juist niet. Hier de pluim http://www.weerwoord.be/uploads/21112014242938.png

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.