noorderlicht

Nu we de dag begonnen zijn met veel sneeuw in Scandinavië kan bovenstaande kiek van het noorderlicht in Noord-Zweden er ook nog wel bij. Er is weinig activiteit op de zon momenteel maar dit keer werd het noorderlicht veroorzaakt door een plotselinge zuidwaartse draaiing van het interstellaire magnetische veld (WTF?). Had je het trouwens al gelezen hoe de kosmische achtergrond straling ook de bliksemactiviteit op aarde blijkt te bepalen? Hoezo settled science? Nu goed… het zal wel weer zo zijn dat mijnheer Smit met zijn bek vol tanden staat met betrekking tot de Alpen vanochtend?

inversie

Weer leen ik een story van Wetteronline en dit keer over de absurd hoge temperatuur vannacht om 5.30 uur op de Hoher Peissenberg in Beieren op 986m hoogte: 17ºC. Nu is die temperatuur al aan het dalen omdat over de zonnige Alpen zich het thermische lagedrukgebied vormt dat wind uit de hele omgeving aantrekt en dat de zogenaamde dalwinden veroorzaakt. In de winter meestal een zeldzaam verschijnsel en dat zegt genoeg. Die Hoher Peissenberg is ook geliefd en gehaat studieobject voor klimaatgeschiedenis zoals je op deze grafiek en deze grafiek kunt zien.

marokko

Waar ik echt mijn bed voor uitkom is deze weerkaart. Wat hier gebeurt heb ik al een paar dagen in de smiezen en het wordt er al fraaier op. Ik bedoel natuurlijk die enorme krul die tegen Marokko aan slaat. Het is exact de depressie die op dit moment over de sneeuwmassa’s in Amerika raast en vrijdag dus aan de andere kant van de plas arriveert. Had hij de Alpen getroffen hadden we zeker in de Franse Alpen op 1,5 meter sneeuw boven 1500m kunnen rekenen. Nu gaat dat in de Hoge Atlas vallen. Had je maar Oekaïmden moeten boeken. Nee dat is flauw…. hoewel? Het is echt een schitterende plek en ik ga zeker op jacht naar indrukwekkende sneeuwplaatjes komende vrijdag en zaterdag.

nattesneeuw

Van het Europese weermodel is verder erg leuk dat we sneeuw in de Lage Landen zien en ook eindelijk in de Wintersport Arena Sauerland . Stel je rond Sardinië de draaiing tegen de klok voor en zie hoe een warmte van de Adria de Russische kou doorklieft ter hoogte van Tsjechië. Duitsland en de Lage Landen zouden dan net in de afgesneden westelijke portie kou zitten en wat eerste winterse buien krijgen. Is er een trendbreuk voor de Alpen? Jawel hoor… de poedersuikerbus gaat rond vanaf 1 december bij een sneeuwgrens die ook wel onder de 1500m zal komen. Met een beetje geluk valt er ergens 20cm in een paar dagen. Noordkant of zuidkant is momenteel niet te zeggen. Maar voor mijn BV ziet het er gunstig uit dat er nog wel wat meer moet gebeuren tot zo’n krul als daar tegen Marokko tegen de Alpen zwiept. Mijn BV is dus dat dat voor of op 16 december gebeurt en pas vanaf of na 8 december.

ensgfs002411

Het Amerikaanse weermodel is ook leuk bezig. De hoofdrun van het oude model dan: na Sinterklaas kans op vriezend weer in de Lage Landen. De nieuwere “parallel” (dubbele streep) echter gaat er niet in mee. De blauwe controlerun daarentegen doet er nog een schep bovenop. We zien voor het eerst winterpotentie. Dat is een begin. Zonder potentie gebeurt er ook niks. Maar het moet wel nog wat vaker worden bevestigd in de volgende runs om erin te gaan geloven.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

63 reacties

Gesloten voor reacties.