noorderlicht

Nu we de dag begonnen zijn met veel sneeuw in Scandinavië kan bovenstaande kiek van het noorderlicht in Noord-Zweden er ook nog wel bij. Er is weinig activiteit op de zon momenteel maar dit keer werd het noorderlicht veroorzaakt door een plotselinge zuidwaartse draaiing van het interstellaire magnetische veld (WTF?). Had je het trouwens al gelezen hoe de kosmische achtergrond straling ook de bliksemactiviteit op aarde blijkt te bepalen? Hoezo settled science? Nu goed… het zal wel weer zo zijn dat mijnheer Smit met zijn bek vol tanden staat met betrekking tot de Alpen vanochtend?

inversie

Weer leen ik een story van Wetteronline en dit keer over de absurd hoge temperatuur vannacht om 5.30 uur op de Hoher Peissenberg in Beieren op 986m hoogte: 17ºC. Nu is die temperatuur al aan het dalen omdat over de zonnige Alpen zich het thermische lagedrukgebied vormt dat wind uit de hele omgeving aantrekt en dat de zogenaamde dalwinden veroorzaakt. In de winter meestal een zeldzaam verschijnsel en dat zegt genoeg. Die Hoher Peissenberg is ook geliefd en gehaat studieobject voor klimaatgeschiedenis zoals je op deze grafiek en deze grafiek kunt zien.

marokko

Waar ik echt mijn bed voor uitkom is deze weerkaart. Wat hier gebeurt heb ik al een paar dagen in de smiezen en het wordt er al fraaier op. Ik bedoel natuurlijk die enorme krul die tegen Marokko aan slaat. Het is exact de depressie die op dit moment over de sneeuwmassa’s in Amerika raast en vrijdag dus aan de andere kant van de plas arriveert. Had hij de Alpen getroffen hadden we zeker in de Franse Alpen op 1,5 meter sneeuw boven 1500m kunnen rekenen. Nu gaat dat in de Hoge Atlas vallen. Had je maar Oekaïmden moeten boeken. Nee dat is flauw…. hoewel? Het is echt een schitterende plek en ik ga zeker op jacht naar indrukwekkende sneeuwplaatjes komende vrijdag en zaterdag.

nattesneeuw

Van het Europese weermodel is verder erg leuk dat we sneeuw in de Lage Landen zien en ook eindelijk in de Wintersport Arena Sauerland . Stel je rond Sardinië de draaiing tegen de klok voor en zie hoe een warmte van de Adria de Russische kou doorklieft ter hoogte van Tsjechië. Duitsland en de Lage Landen zouden dan net in de afgesneden westelijke portie kou zitten en wat eerste winterse buien krijgen. Is er een trendbreuk voor de Alpen? Jawel hoor… de poedersuikerbus gaat rond vanaf 1 december bij een sneeuwgrens die ook wel onder de 1500m zal komen. Met een beetje geluk valt er ergens 20cm in een paar dagen. Noordkant of zuidkant is momenteel niet te zeggen. Maar voor mijn BV ziet het er gunstig uit dat er nog wel wat meer moet gebeuren tot zo’n krul als daar tegen Marokko tegen de Alpen zwiept. Mijn BV is dus dat dat voor of op 16 december gebeurt en pas vanaf of na 8 december.

ensgfs002411

Het Amerikaanse weermodel is ook leuk bezig. De hoofdrun van het oude model dan: na Sinterklaas kans op vriezend weer in de Lage Landen. De nieuwere “parallel” (dubbele streep) echter gaat er niet in mee. De blauwe controlerun daarentegen doet er nog een schep bovenop. We zien voor het eerst winterpotentie. Dat is een begin. Zonder potentie gebeurt er ook niks. Maar het moet wel nog wat vaker worden bevestigd in de volgende runs om erin te gaan geloven.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

63 reacties

Gesloten voor reacties.