tauplitz0812

Die Tauplitz in Stiermarken. het gebied waar zowat de laatste sneeuw viel tijdens dump Britt voor we afscheid moesten nemen van een eerste droomweek. Het is nog goed te doen. We horen wel uit verschillende skigebieden dat de pistes momenteel van die knollen hebben van tussen de rupsbanden van de bully’s. Da’s best link. De piste die we hier zien lijkt echt nog prima.

Zierkirschen blühen am 08.12.2015 in der Innenstadt von Freiburg (Baden-Württemberg). Foto: Patrick Seeger/dpa

In de buurt van het Zwarte Woud en onze geliefde Feldberg bloeit de Japanse kers. Geert wijst ons er in de reacties terecht op dat dit helemaal niet zo bijzonder is. Ik was er bijna in gestonken. Maar waarom is het nu toch zo zacht terwijl we in de aanloop naar de winter toch echt hoop hadden van een gigantische koude vlek op de Atlantische Oceaan. Waarom levert ons dat (nog) geen winterweer op?

koudeplekoceaan

Kijk eerst nog even met je eigen bolle ogen dat de Atlantische Oceaan nog steeds die koude plek voor ons in petto heeft. Tussen de punt van Groenland en Schotland en een gelijkzijdige driehoek omlaag ontbreken echt ontelbare Gigajoules aan energie.

stormgroenland

Maar laat het nu net zo zijn dat er over dat hele gebied op exact dit moment een draaikolk staat waarin de lucht langs de lijntjes beweegt maar net iets naar binnen gericht. Aan de kust van Groenland zelfs een tornado met sneeuwval! Het is een grote Bermuda driehoek van waaruit de kou niet naar ons toe kan ontsnappen.

windoceaan

Hier zie je hem van boven op ons aardbolletje. Zie hoe de lucht naar onze contreien in feite vanaf West-Afrika naar ons toe stroomt zonder eigenlijk te mengen met de koude lucht. Ergo: Japanse kers bloeit!

oceaanwarm

Kijk maar hoeveel warmte daar zit op de oceaan en dat het groene gedeelte waar de kou zit gewoon niet onze kant op komt.

haaievin

Kijken we 1500m hoger zien we een koude haaienvin ingebakken in de warmelucht. Dat was de regen vandaag bij ons en de lichte sneeuw vannacht en morgen in de Alpen. Er achteraan loopt het kwik in de Alpen meteen weer op.

tsjechie1212

Dan komend weekeinde. Nog steeds het meningsverschil tussen het Europese model en het Amerikaanse. In de een buikt het frontje mooi uit tegen de Alpen aan. In de ander scheert hij er bovenlangs. Het feit dat het Europese model nu de sneeuw ook sterk in Tsjechië en Slowakije legt, doet vermoeden dat er een compromis in de maak is.

 

gfs06verschil

Snel door naar de lange termijn. De meteofiction. De kans op natte sneeuw in Nederland neemt toe. In feite gewoon omdat die IJslandse tornado een keer moet gaan uithalen. Want hierboven zie je bijvoorbeeld de laatste run van het Amerikaanse model voor 17 december. Hieronder…

gfs06verschilb

De voorlaatste run. Het IJslandse monster is zodanig Europa aan het binnenwandelen dat Alles onder de lijn Londen – St-Petersburg nog meer in de zachte aanvoer komt. Stormachtig zelfs. Let op: het noorden van Groot-Brittannië en Ierland komen al helemaal in de sneeuw. In dit illustratieve voorbeeld dan.

verschilgfs12

Een paar muisklikken verder is ook deze run om. Beetje hetzelfde beeld van de avondrun maar dan 24 uur later. Kortom: je krijgt sterk de indruk intussen dat het moet gebeuren rond die 16-18 december alleen weet je nog niet precies wanneer.

strijkplank

Het horrorscenario komt vanavond van het Europese model. Na het beetje sneeuw in het weekeinde tovert dit model ineens zowaar weer de strijkplank uit de hoge hoed. De plank tussen de Canarische eilanden en Moskou waarover alle depressieactiviteit naar het noordoosten stroomt en die de Alpen zacht en droog en Scandinavië zacht en nat maakt. Groene kerst in Zweden? Men houd er al een beetje rekening mee weet ik uit betrouwbare bron. Het is echt zeldzaam.

cliffec0812

In in dat model dan deze cliffhanger. Wel een deuk in de strijkplank en weer een storm over het koude plekje op de oceaan. Maar op die manier is dat koude plekje er dus voor om ons weer zo’n warme taartpunt te brengen. Zie je hem? Man wat hebben we verlekkerd naar dat plekkie op de oceaan zitten kijken al twee maanden terug. Man dat zou ff voor een droomstart gaan zorgen. En nu dit. We weten wat ons te doen staat: duimen dat de huidige runs van  Amerikaanse model ons de weg wijzen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.