Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Skiën, touren en vliegen... ontdek de mogelijkheden van Loser.

Waarom de oceaankou ons nog niet bereikt maar wel heel snel (hopelijk)

check ook eens

36 Reacties

 1. snowdreamer schreef:

  zie der toch ergen s een lichtpuntje rond 18 de vanaf 25 dec in oostenrijk hoop toch op een beetje van het witte goedje te zien.

 2. Geert de Vries schreef:

  Zo bizar is een bloeiende Japanse kers of te wel een Prunus subhirtella niet… Bloeit van ergens in november tot maart april, stopt even als het vriest maar bloeit daarna vrolijk weer verder, er staat er ook een in de patio bij mij op het werk (gross umstadt) was een mooi gezicht vanochtend met de andere planten volop berijpt en daartussen een bloeiende witte boom.. is hier nu trouwens ook weer erg dicht bij het vriespunt

  • Hajo schreef:

   Ahhh. Dank! Ik voeg je feedback toe. Heb je mij even als alarmist ontmaskerd. Dat is het scepticisme wat we nodig hebben. Eerst even nuchter naar de feiten kijken voor we panikeren.

 3. Jan van soest schreef:

  HAJO, heb jij het idee dat als één en ander uitkomt dat dit dan een begin is van een langere periode winterweer of is de kans weer groot dat hogedruk ons weer doet terugbrengen bij af?
  Het wordt in ieder geval ontzettend spannend dus!

  • Hajo schreef:

   Het is al ontzettend spannend. Als je nu even leest hoe ik eindig… dan weet je dat ik gewoon niet kan uitsluiten dat de strijkplank of strijkstok of wat ook steeds weer te voorschijn floept. Als een feniks uit de as.

   • jeroen schreef:

    Ik houd niet van strijkplanken en al helemaal niet van deze

   • JanVanSoest(soesja) schreef:

    Weet nog goed vorig jaar rond deze tijd 16/12/14, je schreef iets als : ” de vlag kan uit, zeer grote kans op witte Kerst in de Alpen”
    Wat een bevrijding was dat voor velen van ons! Hopelijk dit jaar weer!!

 4. Hajo schreef:

  Excuses voor de onderbrekingen. Thuis een en ander te fixen gehad.

 5. Henrik schreef:

  We duimen maar weer verder. Vind dit trouwens wel een aardig voorbeeld van de Postma doctrine, die op deze site ook wel eens is aangehaald een aantal jaar geleden: “Bij zachte winter zijn “koude oplossingen” meestal zacht en bij koude winters zijn “warme oplossingen” meestal koud. Als het aanhoudend zacht is en er wordt kouder weer verwacht, dan blijft het meestal zacht en zal de winter geen “blijvertje” worden”.

  We zitten duidelijk in de zachte winter nu (vooralsnog) en de koude oplossingen laten de kaarten alleen op LT zien en die zijn snel weer verdwenen of schuiven op.

  • Jopie schreef:

   Ik ken die doctrine.Vroeger vaak aangehaald door Jan Versteegt. Ik denk dat die doctrine het meest werkbaar is voor ouderwetste kou in de LL. Denk aan een stevige blokkade door een Scandihoog. Voor veel sneeuw in de (noord en inneralpien) Alpen echter moet je het hebben van nat koud weer in Nederland met meest noordwestelijke aanvoer.
   Kijk voor de lol even naar de beroemde lawinewinter van 1999 (kaartarchief wetterzentrale). Ik kijk vaak in het archief om patronen te herkennen. Persoonlijk ben ik als weerliefhebber meer een fan van een Hoog boven Groenland dan een Scandihoog maar smaken verschillen :). De kaarten van december 2010 daar kan ik eindeloos naar kijken… Iedereen heeft zo zijn afwijkingen 😉

   Misschien eens een wedstrijdje doen. De mooiste weerkaart……

 6. Gerdaaa schreef:

  En als er echt geen sneeuw ligt, doen we het zo, op huurski’s
  http://youtu.be/FMqADdsVmwQ

 7. JorneValstar schreef:

  GFS 18z druppelt binnen enis de hoge druk boven groenland rond 18 december weer kwijt, de fronten komen wel wat meer door vanuit het westen, helaas te warm..

  • JorneValstar schreef:

   Mij lijken er nu wel wat kansjes voor de zuidkant op 222h, daarna westcirculatie op gang met vrij zuidelijke straalstroom? catch me if i’m wrong

   • JorneValstar schreef:

    Westcirculatie laat het toch afweten en het hoog bolt weer op, dit keer de goede richting op lees; richting IJsland. Dan lijkt er toch een glijbaantje te komen met een knietje van het hoog voor Frankrijk maar mooie sneeuw voor Oostenrijk. Helaas ver in het meteofictiondromenland.

    • JorneValstar schreef:

     Conclusie; warm….. maar toch weer een bescheiden fantasiekaartje
     Verbeter me als ik mis zit, Ik bekijk de kaarten nog niet al te lang

 8. Spyfromthesky schreef:

  GFS 12 Z Rond 16 december kleine herkenbare tendensen die ik eerder in een andere setting gezien heb. De verstrooiing van de grootte van de kleine en hoge drukgebieden vind ik te veel om nu ook al 16 december als zo zien te worden.

  Het verre fictiegebied van GFS vind ik erg interessant. De potentie is dat mogelijk (eindelijk) kou zich heeft gevormd bij Moskou en wie weet zijn er kansjes op sneeuw op Kerstavond in de LL.

  Maar landen als Oekraïne, Polen, Duitsland etc. die blijven naar mijn idee ook te lang te warm.
  Het is te hopen dat een diepe lage knik dat zuidelijke ellendige hoog eens weg kan drukken.

  Gezien het gedurfde diepe lijntje zwaar onder de 0 van de AO index is mijn hoop voor de LL als volgt.
  We krijgen gelukkig een periode van onder de 10 graden in Nederland. Koude nachten is nog wat verder wachten. Ik verwacht (= lees hoop) op net de kou voor Kerst, het liefst met een sneeuw waarnaar eindelijk eens een gunstige Noordelijke hoog ons met kou gaat verwennen. En o ja, wie weet met volle maan op 25 december dat we eens een gunstige noordelijke kijk krijgen.

  Helaas zie ik nog geen beren hoog, maar je weet nooit als Moskou en dieper mogelijk snel zal afkoelen dat ons zal kunnen helpen. Nee, dat zal van een diep Scandinavische hoog moeten zijn.

  Spyfromthesky (Arnold).

 9. nils schreef:

  gfs 12… geweldig!
  gfs 18… wat een vreselijke kl*terun!!

  • Jopie schreef:

   Maak je niet druk. Het kan altijd nog slechter.
   En inderdaad. De GFS 0.00….

   • Keida schreef:

    Nou, het is een week doorbijten, hoge druk boven Frankrijk en de Alpen, maar daarna schuift het Hoog door naar Scandinavië en Moskou en hebben we eindelijk een andere meer gunstiger drukverdeling!

    Maar tot die tijd idd niet best

 10. qlubtempo schreef:

  O nee jopie is t niks?

 11. Richard schreef:

  Moet toch langzaam gaan toegeven dat de moet een klein beetje in de schoenen zakt. Nog maar 11 dagen voor onze wintersport begint en het is wit maar daar is alles mee gezegd. Ik hoop net als alle andere dat er nog wat uit de grote hoed komt.

 12. Roy schreef:

  Ff snel ensemble prikpunt Savoie (FR) bekeken en het lijkt me nu vrij zeker dat er sneeuw gaat vallen op de 15e. Sneeuwgrens zit nu nog aan de hoge kant maar er zit nog rek in. Dikke mist nu in Valthorens en er is wel zo’n 1 cm sneeuw gevallen vannacht! 😉

 13. @marklutterman schreef:

  Als de kans op sneeuw dan minder wordt, wat zijn dan de kansen om de sneeuwkanonnen weer aan te zetten. Wellicht dat daar een apart item aan gewijd kan worden 🙂

 14. Robert schreef:

  Tsja, wat zullen we zeggen, weten de modellen/computers het niet meer? De Oper zit dan weer laag dan weer hoog, loopt zelden gelijk met de controlerun. Als er een nog een kantelpunt is, dan zie ik dit voorlopig alleen maar op 15/16. Daarna is LT en kijk ik niet naar, vanmiddag en vannacht wel een temp. daling aan de oostelijke noordkant met wat sneeuw, daarna weer temp. stijging…

  Ziet er helaas niet goed uit, maar we hebben het ermee te doen…

 15. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Na de 15 alles mogelijk volgens wintersporters.nl;

  “Wat na 15 december?
  Vanaf 15 december is echter nog alles mogelijk. We zien bij zowel het GFS- als het Europese model signalen dat het in de Westalpen wat onrustiger gaat worden. Niet dat de temperatuur zo hard naar beneden gaat, maar bij een nulgradengrens rond 1500 meter en een neerslagsignaal zouden veel Franse skigebieden hiervan kunnen profiteren met enige verse sneeuw.
  Tegelijkertijd moeten we beseffen dat de hogedrukgordel in het zuiden de laatste tijd veel sterker is gebleken dan de modellen ons willen doen geloven. Ik sta er dus niet van te kijken als dit liedje nog iets langer duurt.
  Wat me een beetje moed geeft is dat de modellen onderling zo ontzettend wisselvallig zijn. Gisteren spuugde GFS er zowaar een gevecht tussen kou en warmte uit pal boven onze hoofden in Nederland (zie Twitter). Het gevolg zou zijn geweest heel veel sneeuw en/of regen in eigen land. Ik bedoel maar te zeggen, de modellen weten het gewoon niet. En de weermannen en -vrouwen daardoor ook niet.”

  • Robert schreef:

   @JanVanSoest: Zie mij reactie boven de jouwe 🙂 en dan ben ik niet op andere sites geweest, gewoon vaak hier komen en analyseren 😉

  • GJKlop schreef:

   @Hajo. Heb je Roel van wintersports.nl wel eens gesproken of is het een bekende? Gezien het volgens mij een kleine wereld is van wintersport weermannen in de lage landen.
   Ik zie vaak overeenkomsten in de voorspellingen en de ‘toon’ van het bericht.

   • Joe schreef:

    Tja, daar hoeven ze elkaar niet voor te kennen natuurlijk. Ze kijken tenslotte naar dezelfde kaarten en modellen. Persoonlijk vind ik de toon van wintersporters.nl veel neutraler en veel minder onstuimig dan de wintersportweerman. wintersporters.nl is echt een simpel weerpraatje voor mensen die willen weten of het nog gaat sneeuwen of niet en wswm.nl is veel meer een hobbyisten-verzamelplek.

 16. Joke, Riederalp schreef:

  Het sneeuwt hier sinds vanochtend vroeg maar helaas ik voel de zon er alweer door heen prikken!!!Komende dagen weer veel zon en zolangzamerhand begin ik toch wel wat pessimistisch te worden! Voor een klein aantal bevoorrechte die nu kunnen skien is het top maar als de grote massa vanaf de 18de komt ligt er echt veel te weinig! Extra duimen dan maar…….

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ik heb alvast weer een optie voor volgend jaar kerst genomen… vermoedelijk ligt er dan meer sneeuw dan de komende kerstweek ….

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.