gernkogel

Schitterende wolkenluchten in de Alpen vanochtend. Het ergste onweer is gisteren gepasseerd en nu krijgt de zon weer meer kansen terwijl het onweer beperkt gaat blijven toch het gebruikelijke spel in de namiddag en vroege avond. De julizon heeft zo veel kracht dat de inversie ’s ochtends meteen al met cumulussen wordt opgeruimd. In de winter heb je in dezelfde situatie urenlang een gesloten mistlaag in de dalen. Nu prikt de zon meteen al een gat, verwarmt lokaal de bodem, thermische bubbels stijgen op maar kunnen aan de grens van inversie nog niet verder stijgen omdat het daar nog warmer is dan beneden. Op de achtergrond zie je al doorstijgende wolken die daar al geen last meer van hebben. De sigaarvormige wolken daar weer ruim boven duiden op harde wind op rond 5km hoogte waardoor de stroming gaat golven achter de bergkammen en in de golftoppen stationaire sigaren hangen.

pluimneerslag2007 pluimtemps2007

Vier dagen geleden kopte De Telegraaf nog Zomerweer vast in het zadel. Met daarin het statement: “De Nijmeegse Vierdaagse lijkt dus te worden getrakteerd op een hete periode.” Nu is dat al niet te begrijpen omdat voor een Vierdaagse een hete periode nooit een traktatie kan zijn. Of was het ironisch bedoeld? Puur qua prognose is het een misser – zoals wij ze hier ook vaak maken hoor – want mijn inschatting dat het heetste van de zomer 2015 duidelijk achter ons ligt, krijgt steeds meer “steun”. Kijk hierboven even naar de periode 21 t/m 24 juli en je ziet dat er niemand tijdens deze vierdaagse zal verdorsten en ook niemand onderkoeld zal raken in noodweer. De start dinsdag wordt meteen gekoeld door bewolking en lichte neerslag. Daarna is het droog maar zakken de maxima naar 20ºC. Twee graden onder normaal voor juli in de Lage Landen. En zo lijken we ook door te dieselen de eerste week van augustus in. Het neerslagtekort kan verder oplopen. 2015 ontwikkelt zich als droge zomer! Precies de lijn van de 5% droogste zomers volgend. Niet extreem. Wel opmerkelijk.

204ec

Hoe kan het dat tegelijkertijd de prognoses voor de Alpen aanhoudend warm tot loeiheet blijven? Daarvoor kijken we even naar de straalstroom zoals berekend voor 28 juli. Je ziet meteen al dat we niet alleen een koelere fase in gaan, maar ook eentje met kans op harde wind. Als de straalstroom nu om de Lage Landen heen naar het zuiden uitzakt zitten wij aan de koude kant samen met Groot-Brittannië en Scandinavië, terwijl de Alpen blijvend warme aanvoer hebben vanuit Spanje en Frankrijk. En als er een zuidelijke component in komt ook vanuit Italië wat dan meteen tot warmteonweer aan de zuidkant kan leiden.

204gfs

De kansjes dat wij door blijven schommelen met af en toe een dertiger zijn er ook nog. Dat kom je eerder in het Amerikaanse model tegen. Hier die berekening voor 28 juli. Je ziet het: hier worden wij nog even de warmte in geslingerd. Consistent in beide modellen zijn de toenemende kansen op dagen met harde wind.

yanika

De komende dagen hebben we al te maken met depressie Yanika. De harde wind blijft beperkt tot de Britse eilanden. Wij krijgen wat regen en met een beetje fantasie zie je dat de Lage Landen nog een keertje net in de warme sector tussen de fronten komen. Zie de spagaat vanaf 1005hPa boven Londen. Als dinsdag het koufront daarvan doortrekt, zitten we echt in de koele lucht.

windsneeuw

Springen we een week vooruit in de berekening hebben we een herhaling van zetten. Die depressies hebben met name groot effect voor IJsland en Groenland. Op IJsland gaan de maxima terug naar 5ºC terwijl 14ºC normaal is voor juli.

boonhoog

Hier zo’n moment in het Amerikaanse model begin augustus waarin het ook allemaal nog eens heel lekker zou kunnen worden met een boonvormig hoog van de Azoren tot over Polen. Pure meteofiction natuurlijk. En wat mij betreft minder waarschijnlijk. We gaan het zien.

hawaii

Ondertussen is de zeer zeldzame julisneeuw op Hawaï alweer gesmolten en tonen we als afscheid en herinnering nog een plaatje.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.