Review Val Gardena – Theo (achternaam bij redactie bekend) Na 20 jaar Oostenrijk – te weten Fügen, Mayrhofen, Flachau (7 jaar) en Fiss (9 jaar) vonden we het tijd voor iets nieuws. We zochten een groot skigebied met honderden kilometers skiplezier. Onze keuze viel op Val Gardena/Dolomiti Super Ski. Het is nu al weer 4 jaar dat we onze wintersportvakantie doorbrengen in Selva di Val Gardena oftwewel Wolkensteun. Het is het hoogstgelegen dorp van het dal. Een superkeuze. Op 14 februari staat onze volgende trip al gepland.

wb03_selva02

Onze accommodatie ligt midden in Selva (zie foto hierboven) vlakbij de piste. Selva is een langgerekt authentiek wintersportdorp. De sfeer ademt een en al wintersport. Skiërs door het hele dorp, en links, rechts, voor en achter zie je de skipistes. Prachtig! Val Gardena is vanuit Nederland goed aan te rijden, nagenoeg allemaal snelweg en slechts de laatste (klimmende) 30 kilometer het dal in tot een hoogte van ruim 1500 m. In alle 4 de jaren waren de sneeuwcondities prima tot perfect. Ook dit jaar ligt er al weer voldoende sneeuw. Prijstechnisch is Val Gardena vergelijkbaar met de meeste Oostenrijkse skigebieden. Echter krijg je naar mijn mening meer waar voor je geld. Geen grote (vr)eetschuren maar prachtige eettentjes met een gemoedelijke sfeer en super eten (we zijn tenslotte wel in Italië)

Bijkomend voordeel is dat Val Gardena (nog) niet zo massaal is ontdekt door de de Nederlanders. De Hollanders zijn in Val Gardena zeer gering in aantal.  Wel zo rustig. Val Gardena maakt deel uit van de Dolomiti Superski. Een enorm uitgestrekt skigebied bestaande uit vele dorpen. Selva is als uitvalbasis zeer geschikt om uitstappen te maken in alle windrichtingen. Elke dag kan er worden gekozen voor een andere dagtocht. Bij ons gaat het om een combinatie van lekker (veel) kilometers maken, genieten van de prachtige skipistes, lekker eten en op z’n tijd een heerlijke Hefeweizen. Iedereen kan hier aan zijn trekken komen, van beginner tot de vergevorderde skiër.

Afgelopen winter hebben we elke dag een andere uitstap kunnen maken. De zaterdag is de dag waarin we even lekker weer het skigevoel willen krijgen. Een trip richting Corvara is dan een lekkere opwarmer. Voornamelijk blauwe en rode pistes om lekker te kunnen skiën en onderweg de nodige hutten voor de inwendige verwenning. 

De tochten welke zijn gemaakt door ons waren:

  1. Sella Ronda (hoort er bij, daar heeft het gebied zijn bekendheid aan te danken)
  2. Santa Croce (eten in een kerkje)
  3. Marmolada (hoogste punt in gebied/Gletscher met magnifiek uitzicht)
  4. Seceda/SeiserAlm (langste afdaling, Weltcup Piste en zon)
  5. Panorama tour in Fassatal. (trainings piste van Alberto Tomba)
  6. Lagazuoi/CinqeTorri (mooiste afdaling met beste eettent en de paardenslee)

panorama32-35

Sella Ronda
Hier is het gebied bekend door geworden. Een skitour rondom het Sella Massief.  Gewoon een keer doen! Je kunt zowel tegen de klok in als met de klok mee skiën. Meestal pakken wij deze ronde tegen de klok in met als startpunt de Dantercepies lift. Een rustige tocht waarin veel pistes zitten om lekker te cruisen en te genieten van het prachtige landschap waarin je skiet.

2010 Val Gardena 028

Santa Croce
Deze trip voert naar een kerkje gelegen aan het eind van het skigebied bij La Villa/Pedraces. Vanuit Selva gaat het via de Dantercepies lift omhoog vervolgens volgt er een lange afdaling naar Corvara om van daaruit verder te gaan richting La Villa/San Cassiano. Deze plaats wordt bereikt via de Gran Risa afdaling in La Villa. Een prachtige zwarte wereldbeker afdaling dwars door het bos en lekker breed. Een must voor de fanatiekelingen. La Villa kan ook worden bereikt via een rode afdaling of blauwe afdaling via het dorp San Cassiano. Bij La Villa met de 4-er Sessellift (kortse 4 persoons ter wereld ?) over het dorp naar de andere kant om vervolgens relaxt af te dalen naar de voet van de Sassodella Croce bij Pedraces. Nog twee liften omhoog (met een oude onvervalste houten tweezitter op het eind) richting het kerkje. Nog wel even een meter of 200 lopen maar dan kun je daarna heerlijk genieten .  Na de lunch heerlijk terug skiën over mooie brede uitstekend geprepareerde pistes richting Selva.

Marmolada
Een skitocht naar de Marmolada is goed te doen vanuit Selva. Het kost wat tijd maar het uitzicht boven op de Marmolada is overweldigend. Mits het helder weer is. We hebben er ook een keer gestaan met (zware)sneeuwval en mist. Dan is het allemaal wat minder en een kwestie van overleven en heel beneden komen. Maar ook dat hoort bij het skiën. De afdaling vanaf Punta Roca tot aan de Passo Fedaia is zeer mooi en moet je een keer hebben gedaan.  Een kilometer of 6 over een brede piste met geweldige uitzichten.

wintersport-seiseralm-alpe-di-siusi-v660

Seceda/SeiserAlm
Deze tocht voert vanuit Selva via de Ciampinoi kabinebahn naar Santa Christina, Ortisei naar SeiserAlm. Vannaf de Ciampinoi gaat het over de zwarte wereldcup afdaling Sasslong naar Santa Christina. Een heerlijke afdaling deels door het bos, er kan ook gekozen worden voor de rode variant die zeker niet onder doet voor de zwarte afdaling. Middels een kleine oversteek over de grote parkeerplaats gaat het met het ondergrondse treintje richting de de Col de Raiser. Vanuit hier is het rustig peddelen naar de voet van de Seceda . Vanaf de Seceda gaat een van de mooiste , in ieder geval de langste afdaling, naar Ortisei. Ruim elf kilometer al slingerend omlaag door bossen, langs beveiligde afgronden en de nodigde haarspelden. Bijna beneden kom je nog langs de bevroren waterval (niet vergeten een foto te maken) vervolgens kom je langs de Annahutte. Verplichte stop voor een versnapering. Lekker in het zonnetje! Daarna klein stukje skiën en een stuk lopen door Ortisei om aan te komen bij de gondel die je naar SeiserAlm voert. Hier kun je de gehele middag skiën op rustige pistes. Aan het eind van de dag kunnen we of dezelfde weg terug of een stukje met de bus (richting Monte Pana) en vervolgens richting Selva.

sella-winter-urlaub-pisten

Fassatal
Dit is weer eens wat anders. Vanuit Selva ga je de Sella Rronda in welke je verlaat bij de Col de Rodella. We dalen af naar Canazei. Hier volgt een korte wandeling door het dorp om vervolgens de bus te nemen naar Alba. Vanuit Alba gaat het omhoog met de gondel om al skiënd de oversteek te maken naar Pozza di Fassa. De laatste dal afdaling de Buffaure is ook weer zo’n juweeltje van een bos afdaling, Heerlijk. Vanuit Pozza gaat het met kleine taxibusjes richting Vigi di Fassa. Waar je je waant in een mega warenhuis vanwege al de roltrappen aldaar. Het kleine skigebied is lekker rustig met het hoogtepunt de Alberto Tomba Piste.  De terugweg kan worden genomen via de heenreis of met de bus vanuit Perla richting Campitello. Vanuit daar kun je de Sella Ronda weer doen naar Selva.

20130228_130757

Lagazoui/Cinque Torri
Ook weer een Genussfahrt. Vanuit Selva naar Corvara en vervolgens naar San Cassiano/Armentarola. Vanuit hier rijden (taxi)bussen voor € 5 p.p. naar de Passo Falzareggo tot onderaan de Cabinova. Hier heb je keuze direct omhoog te gaan of een uitstap te maken richting Cinque Torri.Vorig jaar hebben we gekozen voor deze laatste variant en zijn daarna omhoog gegaan richting de Lagazuoi afdaling. Vele vinden dit een van de mooiste afdalingen uit het gebied. Iets wat ik zeker kan beamen. Een afdaling die goed te doen is met eigenlijk altijd perfecte sneeuw. De bevroren watervallen zijn een plaatje om te zien en zal in menig fotoalbum terugkomen. Je ontkomt er niet aan om de Scotoni Hutte , in dit geval , rechts te laten liggen. De hut nodigt uit om lekker te gaan eten en wat te drinken. Qua eten een van en misschien wel de beste hut uit gebied. Uitmuntend.

be7e1ed5dc

Na de (eventuele lunch) gaat het richting dal. Hier wacht een volgende verrassing, een paardenslee. De slee bespaart je een lange priktocht richting San Cassaino/Armentarola. Voor  € 3 p.p. wordt je met ca. 60 anderen voortgetrokken door een span paarden. Mooi om te doen en mee te maken .

Vanuit San Cassiano gaat het over de bekende cruise en carve pisten weer richting Selva. Maar niet alvorens de dagafsluiting te hebben gedaan in de Panorama Hutte. Onze dagelijkse stop op het einde van de middag. Deze hut ligt een klein stukje onder de top van de Dantercepies en tegenwoordig op gelijke hoogte met het nieuwe Mittelstation van de lift. Lekker kletsen en napraten over de skidag onder het genot van  lekkere muziek en een (paar) Hefe Weizen. Proost! Het laatste stuk voert dan over de prachtige Dantecepies piste naar Selva. Via de oefenweiden kunnen we terug komen tot op 100 m van het hotel. Moe en voldaan de spullen opbergen op naar een nieuwe Weize.

Conclusie: Val Gardena is een Topbestemming. Elke dag wat anders, goeie sneeuw , veel zon, heerlijk eten, goede prijzen, aardige mensen, leuk dorp en prima hotel (maar de naam hou ik geheim), ofwel BELLISIMA!!


Reviewer

Reviews zijn de smaakmakers van Wintersportweerman.nl. Iedereen kan zomer en winter een review in sturen van zijn of haar bestemming. Reviews worden altijd - soms licht bewerkt - geplaatst. Stuur ze in met een e-mail naar info@.

20 reacties

Gesloten voor reacties.