Anthony stuurde me gisterochtend deze foto van prachtige ijsbloemen op zijn autoruit in Weert bij temperaturen net onder nul. De laatste vorstdag van de winter op de laatste dag van de winter. Hoe mooi is die?

Matig vorst is nergens gehaald. Ook geen datumrecords. Maar wel fris!

Aan de grond nog en stukje kouder. Nog geen probleem voor de tuinders lijkt me! Nou god nieuws: er komt voorlopig ook geen nachtvorst meer. Not even close…

Maar wat flikt het Amerikaanse weermodel ons nu? Gisteren nog die schitterende warmtegolf op de kaarten voor 1 april. Vandaag een hoofdrun die tot 6 april amper in de dubbele cijfers komt. Minder dan 10% van de lijntjes komt nog maar in de buurt van de 20ºC. Eén lijntje gaat voor een graadje vorst op 1 april.

Brengt het Europese model redding. Qua hoofdrun: driewerf JA en HOERA! Bij de overduidelijke vork rond 29 maart kist de hoofdrun voor de warme route. Maar wat zegt dat. Een bruut dik cluster gaat voor afkoeling. Het gemiddelde heft nog net maxima van boven de 10ºC, maar kijk eens zo’n controlerun mt en maximum van 6ºC op 3 april. Twee lijntjes van de 50 hebben nachtvorst.

Nou ik ga mijn op één na laatste dag met draaiende skiliften skiën. Mijn goede vriend Hans Bruns van de Iglo Experience in Rauris komt met zijn zoons naar Hinterglemm. Ik ga ze nog laten genieten van wat laatste hoekjes poedersneeuw. En niet zo’n “hoekje” als waar ik gisteren vrolijk in plofte. De foto is de sneak preview van een super gave tree line pillow skiing video die ik snel zal editen.

Maak er wat van met het grauwe weer vandaag in de Lage Landen. Kijk of je woensdag of donderdag de natuur ik kunt bij een aangename 15ºC als het meezit. En hopelijk zien we tegen die tijd of de weg naar de 20ºC nu open gaat of dat we echt terug kelderen onder de 10ºC. Duimen voor het eerste scenario is letterlijk van levensbelang momenteel. Fijne zondag allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Aart · 21 maart 2021 op 12:42

“Duimen voor het eerste scenario is letterlijk van levensbelang momenteel.” (het eerste scenario = temperaturen boven 20°C). Levensbelang? Hajo ben je nou ineens van je geloof gevallen? Denk je nou echt dat ‘warmer worden’ ook maar iets gaat uitmaken voor opheffen van de maatregelen? Er wordt wel weer iets nieuws verzonnen om de angst er in te houden en DUS de bereidheid tot injecteren hoog. Net als juni vorig jaar toen de grafieken van het RIVM overgingen van IFR naar PCR positief getest.
Los van wat de naïeve burgers nog meer te wachten staat (bezoek en lees http://www.interessantetijden.nl).

Hajo · 21 maart 2021 op 15:10

Er gaan gewoon minder mensen dood aan covid als het warmer wordt, net als bij de griepepidemieën die we voor covid jaarlijks hadden. Je hebt het griepseizoen en dan heb je de zomer. Het beleid serieus nemen doe ik allang niet meer dus daar gaat het me ook niet om. Heb wel zin in een flinke demo als ik weer in Nederland ben. Laat de tegenstellingen tussen de mensen die de dictatuur zien en de schapen eerst nog maar wat verder toenemen. Dan hebben we ook de beste kans de dictators ooit weer af te zetten. Maar kan best dat we dan 10 of 20 jaar verder zijn…. de Russen moesten 70 jaar geduld oefenen. En de mensen die het niet zien…. die kunnen zich gelukkig prijzen. Want alleen wat je ziet bestaat.

peter · 21 maart 2021 op 17:48

Nee nog geen schade gevaar door nachtvorst voor tuinders. Iig niet voor appels of peren.
De natuur is zeker 14 dgn achter tov vorig jaar. Richting normaal denk ik.

Gesloten voor reacties.