Het blijft spannend rondom het weer van de Dutchweek in Val Thorens. Het is best aardig weer vandaag en de hele week wordt wisselvallig met fraaie fasen en ook weer regen en op de toppen wat sneeuw. Mocht je vandaag vrij kiezen waar je ging skiën dan koos je zeker voor het Kitzsteinhorn boven Zell am See Kaprun. Wat een plaat hierboven! We kijken nog even verder… [fbphotos id=”583839454983597″]De mooiste plaat komt nota bene uit de Trois Vallées. In Courchevel (dorp 1650m) is overduidelijk een mooie laagje sneeuw gevallen. Ook in Val Thorens is het momenteel best aardig weer. Kijken we op Bergfex naar de prognose voor Val Tho en Kaprun dan zien we dat beide wisselvallig zijn en beide kans hebben op aardig wat zon. Het gekke is dat de webcams van Kaprun gezellig druk zijn terwijl het in Val Tho uitgestorven lijkt. De overige platen tonen nu gesloten skigebieden: Val Gardena en Val d’Anniviers (schitterende plaat uit Zinal).[dc_slider slider=”14932″ captions=”true”]Hierboven 32 ensembles. Duidelijk is dat Val Thorens veel meer neerslag grotendeels als regen krijgt dan Kaprun. Kaprun neigt er echter naar om warmer te zijn. Let erop dat in de huidige GFS berekening pas medio mei weer een koudeuitbraak is naar de Alpen met mogelijk een mooie dump. Zeer onwaarschijnlijk binnen de pluim, maar zoals we weten blijft het in het hooggebergte de hele zomer van tijd tot tijd ook wel sneeuwen. Het derde ensemble is Schotland. Daar gaat einde van de week een flink pak sneeuw vallen.[dc_slider slider=”14942″]Opmerkelijk! Het ziet ernaar uit dat de sneeuw in Schotland tot in de zomer kan blijven liggen met allerlei interessante uitdagingen voor bergbeklimmers (zie dit artikel). Ook in Noorwegen blijft het nog even winteren!

 

Nu we het over extremen hebben even deze kaart van de Verenigde staten met de temperatuurafwijking voor het lopende jaar.  79% van het landoppervlak is kouder dan normaal. 33% is twee graden te koud. 9% is 4 graden te koud. 3% is zes graden te koud. In de northern plains spreekt men over het jaar zonder voorjaar.

buienradar2804_00

Het goede nieuws is inmiddels dat Koninginnedag droog en zonnig gaat verlopen. Wel fris met 12°C maar toch lekker. Tja, en dan is met de nieuwe Europese pluim de hoop op een warm vervolg begin mei toch wel weer een beetje de bodem in geslagen. Tjonge jonge. Waar gaat dat naartoe zeg. een maximum van 9°C op 7 mei? Het is natuurlijk meteofiction in dit stadium maar je zou er zo maar mee in de top 5 van kouderecords komen. Is die blauwe controlerun optimistischer? Mmmm…. ook hier een patroon van twee warme dagen gevolgd door een temperatuurcrash. Een echte aanhoudende opgaande lijn is toch maar moeilijk te ontdekken. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.