Ja het komt ook weer naar de Lage Landen. Dat zien we verderop in dit weerbericht. Eerst even naar die mooie hagelstenen die gisteren zijn neergedaald. Waar? In het zuiden van Rusland tegen de grens met Georgië. Waarom? Omdat het Scandihoog aan zijn oostflank een trog van zeer koude lucht naar het zuiden stuurt met gisteren met 17ºC een nieuw datumrecord voor Moskou (zoals ik gisteren al meldde). Hoe heftig was het?
Zo heftig! Nog niet genoeg?
Hier (hierrr meer posts op insta)!
Hier zie je de CAPE waarde in dat gebied voldoende oplopen voor onweer. De CAPE is meer een maat voor potentiële bliksemintensiteit dan voor bijvoorbeeld wateroverlast. Maar geeft dan weer wel aan hoe groot de kans is op hagel! Want hagel en bliksem zijn rechtstreeks gerelateerd zoals je hierrr kunt lezen.
Zie hier hoe de al “winterse” koudebel vanuit het arctisch gebied afzakt naar zuidelijker streken. Dan zijn we alweer dicht bij de theorie van Marcel Leroux, de vermaarde meteoroloog die ons leerde dat koude hogedrukgebieden autonoom aan de wandel kunnen gaan. Zeker leuk voor ons winterliefhebbers. Zij het dat onze winters vaak mislukken als de koudeuitbraken te veel naar Oost-Europa en de Kaukasus gaan.
Voor we naar het weer voor de komende 10 dagen (ja doe eens ruig) kijken eerst even een blik op de buienradar gisteravond. Hadden we onlangs nog tyrannosaurus meteorologicus oftewel een gigantisch buiencomplex over België, dreef hier in Krommenie gisteravond de kleinste geïsoleerde felle bui “ooit” over. Zie het screenshot! Wie heeft deze bui over zich heen gehad?
Het is een beetje zoeken maar dan zie je hem ook op de satelliet. Heeft het uit die andere dotten elders in het land ook nog geregend?
En kijk: HIRLAM had het nog best aandig in de smiezen dat er rond het IJsselmeer potentie was. Het Europese model had het meer langs de kust.
En geven we dus vandaag ook HIRLAM het voordeel van de twijfel dan zien we dat het vanmiddag opnieuw licht gaat regenen. Ik zei het al: in deze zomerse fase gaat geen dag voorbij zonder wat spatjes regen. Het lijkt de Alpen wel! Nu ja misschien houden we het zaterdag droog! Maar daarna wordt het bar en boos: harde wind en onweer en plensregens!
Dit kan er de komende tien dagen vallen. Want ja volgende week heeft weer precies hetzelfde verloop als deze week en dus wordt het weer even warm einde van de week voor de IJslanddepressie zijn kersverse fronten over ons uitstort.
Maar voor we te veel lullen over het overvolgende weekeinde eerst het aanstaande. België gaat zeker zondag al nat. Nederland pas in de nacht op maandag volgens het Europese model of toch al zondagmiddag volgens het Amerikaanse model. We volgen het op de voet.
En dan komt het! Stormachtig! Onweer. België én Nederland bedreigd. Hier de Lifted index van het Europese model maandagmiddag. Bij de oranje vlekken (of op deze termijn tot 150km verderop) kan het gaan spoken.
En het Amerikaanse model is het er roerend mee eens.
De situatie in deze fase op de weerkaarten is zowat het omgekeerde van een tornado. Een gigantische wervel van tegen de klok roterende wind met ene omtrek van wel 10.000km. Met kleine depressiekernen die op verrassende plekken een tunneleffect kunnen veroorzaken. Op deze kaart wordt de Golf van Biskaje maandag het hardst getroffen. Kunnen de Britten en wij laaglanders afkloppen. Maar het pakt evengoed nog anders uit. Alles tussen windkracht 5 en 8 is mogelijk. Niet alleen op maandag maar ook op woensdag. En dan zitten we alweer in de volgende opwarming op weg naar de volgende dip!
Afsluitend: wat heeft de huidige warme fase in Noorwegen kunnen uitrichten op het sneeuwdek daar? Weinig! Intussen is het gebied waar sneeuw ligt en normaal niet minstens 150% groter dan normaal. En ligt waar normaal wel sneeuw ligt in augustus 3x meer dan normaal. Me denkt dat onze nationale Nova Zembla expeditie met Helga van Leur beter naar Noorwegen had kunnen reizen, wat mij betreft met een tweede bezoek aan de Alpen. Wat een contrast dit jaar! Hierrr een mooie tekst van klimaatwetenschapper Hans van Storch over hoe de wetenschap ook actief op zoek moet gaan naar falsificatie en nieuwe inzichten!
21 reacties
Reacties zijn gesloten.