Wolken 14h00 Dec. 01 14.33

In dit laagland bericht een beetje stoeien met de kaarten en satelliet-beelden. Bijna alles kun je tegenwoordig wel vinden op internet. Bijna. Want terwijl ik vanmiddag de opklaringen aan het chasen was op buienradar.nl, viel me iets heel merkwaardigs op: de gehele dag was een smalle opklaringsband als een slingerende rivier zichtbaar. Vanuit Polen via midden Duitsland door Groningen uitmondend in de Noordzee. Vrijwel even breed blijvend, zich -enigszins onregelmatig- iets naar het zuidwesten verplaatsend. Ik had er in eerste instantie geen verklaring voor. Zo meteen de oplossing! Overigens zien we nog steeds heel mooi de dunne laaghangende bewolking op meest zo’n 700  tot 800 meter; zo af en toe konden daardoor de toppen van Hoog-België en het Sauerland door de bewolking heen prikken!

201411291800-201411300800

Zoals gisteren al benoemd: anders dan verwacht kwam het in de nacht naar zondag nergens tot vorst; vanmorgen alleen in NO-Groningen. Maar zaterdagmiddag bedacht ik bij het zien van dit kaartje met de verwachting voor zondagmorgen -wat op 1 tot 2 graden na grootschalig wel klopte- iets anders: hoe zit het nou met het zeewater? Hoeveel “last” hebben we daarvan? Dit kaartje zegt alles. Boven Nederland een oostenwind? Komt het wel goed. Alleen het waterrijke Zeeland en in mindere mate Noord-Holland (aan de westkant van het IJsselmeer) kunnen er tijdelijk een beetje last van hebben. Maar zelfs dat valt mee zullen we zo zien. Boven Engeland hing op dat moment (gistermorgen) een klein lagedrukgebiedje: daar langs de oostkust een zuidenwind..

201411291800-201411300800gr

Kijken we naar de temperatuur op “klomphoogte” -ook dat wordt voor ons uitgerekend zodat we in dit geval geen natte voeten hoeven te krijgen- dan is het verschil nog extremer. Daar waar de roosterpunten boven water liggen: 8 tot 10 graden (Schelde, IJsselmeer, Waddenzee) in de plus, tot een zwemwaardige 14 boven het kanaal. En de noordwaarts stromende lucht koelde niet of nauwelijks af.

sst_nz

En dat klopt ook: zie eens hoe ver de sloot van 13 graden reikt! Andersom betekent dat er heel wat voor nodig zal zijn om het bij een noord(westelijke) stroming in de (hele brede) kuststrook te laten sneeuwen. En kou zal ook een lastig verhaal zijn. Hier de eeuwige spagaat: geef mij als vooral schaatsliefhebber het liefst een tijdlang die koude continentale oostenwinden. Droog, dus weinig sneeuw ook voor de Alpen in dat geval. Hoewel, ik heb nog wat geduld. Een aantal weken natuurijs in januari of februari is genoeg. Ik duim vooraleerst mee voor de noord-stau!

GMT_TTTT_latest

Waar staan we nu?  Door de uitloper naar het zuiden van het nog altijd standvastige hogedrukgebied boven Rusland kan en zal de echte winterkou ons niet bereiken. Heel langzaam stroomt er vanuit Noord-Duitsland wel wat vorst binnen. En we zien het: ook op Terschelling en zelfs bijna in Vlissingen. Dat gaat nog wel gebeuren. Aan een opmerkelijke reeks zal dan een einde komen: Vlissingen is vorstloos sinds 3 april 2013 (check: weergegevens.nl). Nu ja zo opmerkelijk is dat ook weer niet: het KNMI-hoofdstation (!) staat nog net niet in de Westerschelde: wel op een pier. Hoe representatief..

Nieuw-Beerta

Nieuw Beerta stond wegens bezuinigingen op de nominatie opgeheven te worden maar blijft gelukkig behouden. Daar komt bij traditie de vorst immers het land in. Vandaag overigens net geen ijsdag: zowel net na middernacht als aan het eind van de ochtend lag de temperatuur op +0.2 ºC. Het eerste Hellman-punt (de som van negatieve etmaaltemperaturen) wordt wel gescoord.

201412010600-201412020800

Nou gaat het nog wat harder vriezen, zit een ijslaagje op een ondergelopen weiland er in? Het blijft nog even spannend. De dunne grenslaag met bijbehorende bewolking wordt nog altijd slecht beschreven, het is echt afwachten hoe ver het kwik daalt. In de nachten valt de wind deels weg en kan uitstraling al snel matige vorst opleveren.

[metaslider id=49472]

Komende nacht zit het er waarschijnlijk niet in. Het hoge-resolutie model Hirlam liet in zowel de 6, 12, als 18h run, net als broertje Harmonie trouwens, de bewolking boven Duitsland en zelfs het grootste deel van Nederland helemaal oplossen. Toen ik vanmiddag wat gaten zag ontstaan boven (ons brongebied) Denemarken en Noord-Duitsland had ik daar ook geloof in. Toch stokte het; weer misrekend. ECMWF lijkt hierin overigens nu als beste uit de bus te komen. Dit verhaal van de Meteo-groep, waar het missen van de bewolking deels op  de te grove resolutie wordt gegooid (UKMO had het -ik denk dus door andere oorzaken- beter in de gaten), klopt dan ook niet helemaal. De stroming is zwak, de inversielaag dun maar hardnekkig. En de zon doet in deze tijd van het jaar ook niet veel meer. Maar wat was toch die spectaculaire opklaringsband ?

[metaslider id=49474]

Collega (maar professioneel meteoroloog dus scherper, sneller en beter in zijn analyses)  wintersportweerman Wijnand kwam via de mail ongevraagd met de oplossing, het was hem natuurlijk ook opgevallen. Zie je hem al? De vorstgrens! Dat het lijntje niet helemaal gelijk loopt ligt aan de gebrekkige interpolatie van de ontbrekende waardes tussen de meetstations. Klopt dus als een bus! Maar waarom precies zo scherp en zo hardnekkig? Niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk droogt de lucht op dat moment plaatselijk sterk uit door bevriezing en vervolgens uitsneeuwing. Achter de grens zal het vocht (de bewolking) weer langzaam mengen.

141201 NL grauwste van EU

Als bonus kreeg ik nog een mooie kaart aangeleverd door Wijnand: de zichten. Nederland met België de somberste plek van Europa! Slechte zaak voor de zonnepanelen zo lijkt me..


Yep, Frank Deboosere bevestigt. Vandaag bracht 200 Watt. Hmm.
201412011800-201412021500

Wat staat er morgen op het programma? Sneeuw! Nu ja, vast ergens (een beetje) in de Benelux. De Ardennen maken de grootste kans. De situatie is complex, maar de combinatie van factoren zal maken dat het er ergens wel van komt. Enerzijds nadert er vanuit het noordwesten op een occlusie wat neerslag, anderzijds vanuit het oosten een frontje. De eerstgenoemde zal waarschijnlijk (toch onzeker) alleen wat regen of ijzel brengen, de tweede (het wat grotere plukje rondom Luxemburg) is kansrijker voor wat betreft sneeuw. Zuidwestelijk wegtrekkend nog wat intensiverend: in het noorden van Frankrijk waarschijnlijk ook wat sneeuw. Bovenstaand een moment uit de Hirlam 18h run.

rart_14120218_14120112

GFS doet hoegenaamd niets, ECMWF pakt het andere uiterste. Sneeuw zelfs op de Noordzeekust (in de kaart die voor deze zit) en boven land zelfs nog iets intensiverend. Wat al aan geeft hoe lastig de details kennelijk zijn. Het Sauerland houdt het morgen waarschijnlijk net droog maar wel koud genoeg voor de kunstsneeuw. Misschien in de nacht naar woensdag een dun laagje echt. Vanaf vrijdag volgens mij net als in Nederland helaas verzachting, tot een graad of 5 a 6 boven nul.

pluim_06260_0_12_60_20141201

De ijsdagen komen nog. Zeker voor Groningen. Wanneer het in de nachten naar woensdag en donderdag opgeklaard is kunnen de minima nog altijd verrassend laag gaan uitpakken en zou ook De Bilt de eerste Hellmannetjes binnen kunnen halen, waarmee de winter van 2013-2014 alvast verslagen zal zijn. Vrijdag komen we onder invloed van een Atlantisch hoog, dat begin volgende week de neiging heeft zich naar het continent uit te breiden. Stroming in eerste instantie noordelijk, later wellicht westelijk. Het ensemble biedt de rode hoofdrun relatief veel ondersteuning; weinig spreiding. Met vrij “normale” temperaturen. Toch ben ik benieuwd of en hoe de oceaan-blokkade zich gaat ontwikkelen!

NB Uiteraard de avond-update van Hajo ook niet overslaan!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

27 reacties

Gesloten voor reacties.