hirlam36

We kunnen de komende uren weer genieten van een thermisch hoogstandje. Opnieuw draait de wind naar het zuiden en stroomt warme lucht ons land binnen. Belangrijker voor de onweersliefhebbers is wat er vanavond gebeurt. Een klein lagedrukgebiedje ten westen van Frankrijk stuwt warme lucht voor haar uit. Gisteren hing deze lucht nog boven centraal Frankrijk, maar ondertussen is deze lucht door naar ons eigen land aan het schuiven.  De warme lucht wordt eigenlijk alweer direct op de hielen gezeten door een thermische vore en koufront. Vanmiddag om 2 uur hangt deze vore boven Parijs en het koufront 200km zuidwestelijk daarvan. Deze combinatie moeten we goed in de gaten houden.

prognose2

Dat via het zuiden gisteravond al warmere lucht al ons land binnenstroomde, is mooi te zien op deze temperatuurkaart. In Limburg was het nog aangenaam bij 20 a 21 graden, terwijl het in Friesland onder een heldere hemel al flink afgekoeld was.

tmax_15081318_15081212

Vandaag dan de beloofde warme dag. Of we in de Bilt de tropische grens bereiken is nog even afwachten. Wat veder opvalt is dat Noord-Nederland betreft temperatuur wat achter blijft lopen. Omdat de wind daar noordoostelijk is wordt de warme lucht nog gemengd met Noordzeelucht. Maar niet getreurd aldaar! Vrijdag juist daar de hoogste temperaturen (tot 28 graden), terwijl de rest van het land een stapje terug moet doen.

11846151_437429936440940_1529832790_n

Over de buien vanavond op het koufront. De laatste dagen zit er behoorlijk wat onenigheid in weermodellen omtrent de buien. Het Amerikaanse weermodel GFS en harmonie zitten inmiddels aardig op één lijn, en laten eerst een passage zien van een zogehete squall line (ZW-Benelux richting Noordzee) en later nog enkele geïsoleerde onweersbuien verder oostelijk daarvan. Hirlam en EC laten deze vroege buienlijn vooralsnog weg en zitten alleen op een onweerskans gedurende de nacht, WRF wil zelfs nog van helemaal niets weten van onweersbuien in ons land.

Echter het verleden heeft geleerd dat WRF vaker slecht op onweersbuien wilt zitten. Harmonie heeft dit jaar de buien wel vaak goed verwacht. Daarom houdt ik het  GFS en Harmonie aan. Vooral omdat deze twee modellen zo opvallend op dezelfde lijn zitten.  Dit betekend dat na het overtrekken van de sqaull line (welke deactiveert boven het midden van het land) nog enkele losse onweersbuien in de nacht kunnen ontstaan. Doordat de basis van de wolken hoog zou zijn, en de onderste luchtlaag droog is, is de kans groot dat de buien gepaard gaan met veel CG-ontladingen (CG = Cloud-> Ground. Een verticale ontlading met de grond).

prognose1

En om een zo goed mogelijk beeld te schetsen, heb ik geëxperimenteerd met de kaarten.  De waarschuwingsniveau’s heb ik verdeeld van 1 tot en met 5.

  1. 30% kans op onweer. Tijdens onweer worden geen extreme verschijnselen verwacht.
  2. Enkele zware onweersbuien verwacht. Kleine kans op extreme verschijnselen zoals zware windstoten, hagel of hoosverschijnselen.
  3. Reële kans van ongeveer 60 procent op zwaar onweer,  tijdens buien kunnen harde windstoten optreden.
  4. Kans op zeer zware onweersbuien is groot. Tijdens de buien kan het flink spoken. Schade door veel regen, windstoten of hagel is aannemelijk.
  5. 80% kans op extreem onweer. Tijdens het onweer is er ook kans op hoosverschijnselen zoals downbursts of windhozen.

Code 5 heb ik natuurlijk (en gelukkig) nog niet gegeven.  Buiten schot blijven nagenoeg de meest noordoostelijke provincies.  Naast het waarschuwingsniveau voor de regio, wordt ook het tijdstip van aankomst van de mogelijk eerste buien vermeld. Hopelijk vinden jullie dit wat. Graag jullie feedback ! Waard voor herhaling in de toekomst ?

— Extra update 17:50u.—

Op dit moment ben ik onderweg in richting van Zeeland. Samen met enkele andere stormchasers proberen we de buien te onderscheppen. Helaas zit er voor mij geen liveblog in dit keer. Wel kan ik zeggen dat de buien iets vertraging hebben. Maar de nieuwste modelberekeningen laten de buien wel heviger zijn, vooral de Westelijke- Randstad maar ook Zuid- Limburg kan het later vanavond flink van langs krijgen. Morgen ook vooral in het Midden en Noorden flinke (onweers)buien. Het systeem draait minder vlot als verwacht, maar de buien kunnen daardoor nog wel zeer hevig zijn. Tijdens buien kans op harde windstoten en een flinke bak water.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

36 reacties

Gesloten voor reacties.