Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Waar onweert het het meest in Nederland?

check ook eens

48 Reacties

 1. fred schreef:

  Is de maand juni dan gemiddeld genomen de maand met de meeste onweersdagen per jaar?, plus ik mis iets over de kustregio’s, die halen het zeg maar vanaf half aug in, daar hebben ze een mooi woord voor trouwens weet niet meer hoe dat heet?, kustcon en dan nog wat.

  • Jorne schreef:

   Op onze breedtegraden, net zoals in heel Europa, is juli de maand met het meeste onweer. Dat onweer tijdens het winter halfjaar (voor inderdaad vooral de kustregio’s) heb ik wat buiten beschouwing gelaten omdat dan slechts 5% van de totale hoeveelheid ontladingen in een jaarplaats vindt.

   • fred schreef:

    Oke dan, ja slechts 5 % is niet de moeite waard om zo iets te bespreken, had ik ook niet gedaan.
    Zo te lezen in het artikel heb je er veel tijd in gestoken, goed gedaan!.

 2. Mark (breda) schreef:

  Wow Jorne. Wat een geweldig onderzoek.
  Mooi opgebouwd en ook informatie verzameld. Waar haal je het vandaan in dit tijdsbestek.

  Het gevoel van Roland en mij klopt prima zo te zien. In groene hart totaal onweerloos gebied en regio Breda ook vrijwel onweerloos.

  De informatie over steden/industrie en daarmee samenhangende concentratie zou voor Breda samen moeten vallen met Antwerpen. Die is met ZW stroming ook relevant. Echter ligt Breda dan weer net te noordelijk. In deze regio is een soort stelregel dat Tilburg e.o. vaak slecht weer heeft. Dat zou dus vanuit verklaring door antwerpen en trekrichting zijn.

  Ik ga er nog ff op broeden maar nogmaals mijn compliment.

  En smaakt naar meer. Ik ga er nog wat verder in duiken.

  Oja. Kaartje van KNMI is voor zowel Bredaals Bodegraven juist erg positief….maar dat is oude data. Toeval of door onbekende factoren verschoven?

 3. Jolanda, Leeuwarden schreef:

  Mijn moeder woont in Veenendaal, en zij heeft toch vaker onweer dan wij in Leeuwarden. Ook op onze camping bij emmen is t veel vaker raak met flink onweer uit Duitsland!

 4. Roland Bodegraven schreef:

  Hey Jorne, wow wat een werk zeg.
  Altijd fijn om een gevoel bevestigd te zien. Dat van die vaarroutes is ook geweldig zeg.

  We moeten het er maar mee doen mark.

 5. Leo schreef:

  Prachtig artikel Jorne!
  En niets op aan te merken eigenlijk.
  Slechts als aanvulling: de volkswijsheden (gisteren en vandaag weer gehoord o.a. in mijn kennissenkring..) “onweer steekt de rivier nooit over” en “de bui wordt niet door de zee geaccepteerd en (/of) komt terug”..
  De eerste: op zich niet waar in de zin dat het water zelf er niet van op invloed is. Wel kan het zijn -wat Jorne ook omschrijft- dat een ontwikkelende bui in de zomer boven het koudere water (t.o.v. warmer land) geen voeding meer krijgt en dus langzaam kan uitdoven; zij het afhankelijk van de atmosferische omstandigheden én alleen boven grotere wateroppervlaktes)
  De tweede is natuurlijk helemaal onzin. Natuurkundig gezien vrijwel altijd onmogelijk. Soms lijkt het zo; als een tweede buienhaard volgt.

  • Joalie schreef:

   Ik heb deze spreuk ook vaak gehoord: “Na Sint Jan neemt de zee geen buien meer an”. Geen idee of er iets van waarheid in zit, door het stijgen van de watertemperatuur? Sint Jan is volgens Google op 24 juni, lijkt me wat vroeg in de zomer.

 6. Leo schreef:


  Om het lokale karakter van de (wel grootschalige!) buien van dinsdagavond nog even aan te geven de neerslagkaart. Het was nog extremer dan de kaart toont: zo viel de 63 mm in Zuid-Holland bijvoorbeeld uit het eerste buiencomplex rond 17.30 uur; de 10 mm verder naar het oosten uit een tweede complex rond 20.15 uur
  Woensdagmiddag overigens oom nog en zeer zware bui; lokaal (Berkel en Rodenrijs) 35 mm in zeer korte tijd!

 7. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Bizar! Een zware onweersbui tussen Ter Heijde en Kijkduin op dit moment.
  Tot ontwikkeling gekomen door de warmte boven Rotterdam, Europoort en het Westland?

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Aha, precies de driehoek waar dinsdag in korte tijd 63 mm neerslag is gevallen!

   Dinsdag is in Den Haag toch ook 40–50 mm gevallen. De lokale verschillen zijn groot. Waarom hebben Den Haag en Ter Heijde niet een eigen weerstation? Meer weerstations in Nederland zou veel meer inzicht geven!

 8. Filzmooser schreef:

  En ik maar klagen dat Vianen telkens naast de pot piest…..oeps
  Thx Jorne

 9. Gerard schreef:

  Hi Jorne, ontzettend interessant artikel. Complimenten!
  Grappig ook dat kaartje van leo, met het droge Den Bosch, we hoorden noord en oost de donderklappen, maar geen druppel hier.

 10. Jorne schreef:

  Wat een bui hier weer, weinig onweer maar wederom een bak neerslag na ook vannacht al meldingen van wateroverlast..

 11. vanDam schreef:

  Nou er komt weer een flinke buienlijn aan, benieuwd of we nu wel een keer de volle laag krijgen.

 12. Joalie schreef:

  Nou, Voorhout en Sasenheim (ook dicht bij Noordwijk en Noordwijkerhout) mooi onweer en een flinke regenbui! Zou volgens buienradar over een uur komen, maar was toch iets sneller en nu dus nat geregend. Ach wat water vind ik niet erg, maar door de onweer fietsen toch een beetje griezelig, dat bekijk ik liever vanuit mijn huis.

 13. Joalie schreef:

  Grappig, er is code oranje afgegeven voor Noord Holland en Flevoland en dan krijgt Zuid Holland de volle laag …

  • fred schreef:

   Die onweersbuien in Zuid-Holland trekken weg, maar dan moet het in Noord holland en Flevoland erger dan in Zuid holland daar was code geel toen van kracht.

  • Jorne schreef:

   Zuid-Holland nu alleen nog wat gedruppel, had geen code oranje hoeven zijn wat mij betreft. De bui was weliswaar hevig maar kort omdat deze haaks op de trekrichting stond. De bui die nu uit Flevoland Noord-Holland inschuift lijkt gevaarlijker door ook hagel, eens zien of ze het daar overleven

 14. fred schreef:

  Jorne nog even een vraag over het artikel zelf, ik zie het al een aantal dagen waarom slokt het IJsselmeer zo veel neerslag op?, komt dat omdat het nog niet warm genoeg is rond deze periode?, kan het zo eind mei begin/juni zijn eigen warmte niet voldoende vast houden?, of komt het door wat anders?,

 15. fred schreef:

  Er blijft uit eindelijk een stuk minder neerslag over, het verdampt zeg maar, vaak blijft er minder dan de helft over, Ooh ja de vraag, is het IJsselmeer nu nog niet warm genoeg om veel neerslag vast te kunnen houden?.

 16. Hans schreef:

  Zooooo….Jorne….niets te doen gehad met studeren? 😉 Wat een mooi informatief bericht!
  Als ik het rozige kaartje zie van Weerplaza zou Breda in “The Hell of Fire” zitten…..of zie ik dat verkeerd?! Dus dan……
  Kijk ik nu op buienradar, is noordoosten van NL flink de klos. Dit m.b.t. de zwarte lijn in jouw conclusie.
  Evenzo is én was met name Zeeland de laatste 2 weken regelmatig de pineut volgens mij en is dat wel vaker zo aan de kust in het zuiden……….

 17. Mark (breda) schreef:

  Breda heeft weer amper wat gehad. Bodegraven wel zo te zien maar hey…..Roland was daar niet. 🙂

 18. Hans schreef:

  Doe ik net m’n voordeur open………..staat de afkoeling voor de deur 😉 héérlijk!!
  Even niet zo heet.
  Ook de eerder gemeldde afkoeling vanaf 10 juni staat toch alweer regelmatig op de kaart.

 19. Asten (Harmelen) schreef:

  Hirlam laat het in de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag helemaal los gaan in het vooral het midden van het land.. Plaatselijk > 50 mm ?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.