Spannende tijden voor schaatsliefhebbers. Voor wintersporters in de bergen is sowieso al alles goed. “Heile Welt”, zoals de Duitsers zeggen. Maar zijn de Laaglanders nu ook eens aan de beurt of niet? Stap ik binnenkort in de auto voor een schaatsavontuur in Nederland? Gaat de Weissensee overlappen met een Elfstedentocht in Friesland?

De weermodellen zijn aan het flipfloppen momenteel. Gister overdag was het Europese model koud en het Amerikaanse model (een keertje met de 06u run) warm. Gister avond was het omgekeerd. Hierboven het Europese model van gisteravond met als zorgelijke factor dat er eerder een cluster bovenin te ontdekken is dan onderin. In feite moet je op de gang tot 5 januari letten: dat is toch zeker een overgang naar flink koud weer cq. een eerste speldenprik van Koning Winter. Voor we daar zijn zijn de modellen nog minstens 10x meer geflipflopt voor we weten wat het wordt.

Update 11.30u: de expertpluim van vanochtend heeft wel een koud en een warm cluster vanaf 6 januari. Met een mooie kans op een soort tweede aanloop naar winterweer vanaf 8 januari.

Het Amerikaanse model doet vanochtend wat het moet doen. De rode lijn is het ensemble gemiddelde dat overeenkomt met ons gemiddelde januariklimaat. De zwarte lijn gedekt door een mooi cluster is “onze hoop”.

In de Alpen (punt Oostenrijk 1200m) is het bloedrood en wordt het enkel maar kouder. In de nacht op vrijdag een beetje sneeuw. Verder geen dumps in het verschiet.

Hierboven even hoe beide grote modellen eindigen op 12 januari. Links Amerikaans model (GFS) rechts Europees (ECMWF). Voor de goede orde nog eens: er is niets over te zeggen welk model wanneer op welk deel van de aarde de beste berekening heeft. Het Australische model kan beter zijn dan deze twee bij wijze van. Het is en blijft casino en dat maakt het juist zo leuk.

Als het de foute kant top gaat kan het herfstig worden. Met zeer klamme stormachtige momenten. Zie hierboven.

Maar zelfs in de Europese berekening kunnen er gekke winterse toestanden ontstaan, zoals hierboven op de kaart als het boven de rivieren heftig sneeuwt en eronder plenst op 9 januari. Het gaat inderdaad allemaal om de lijn waar de scheiding tussen koud ion het noorden en zacht eronder optreedt en op dat grensvlak kan het krankzinnig sneeuwen.

Hierboven de straalstroom in het Amerikaanse model. Dan zie je waarom het mooi zou kunnen gaan winteren. Het is nog niet eens Siberische kou. Het komt eigenlijk uit het hoorden afzakken. En de grens met warme lucht loopt door Spanje en Italië. Tja, dankzij onze welvaart en onze CV’s kunnen we op zo’n scenario hopen.

Sneeuw zit er dus in alle berekeningen. De vraag is of het kan blijven liggen. Vele kaarten op lange termijn midden januari zien er nu zo uit. Tja het zou zo maar kunnen.

Deze kaart spuugde het Europese model (vanochtend dus met warm uiteinde) gisteravond uit voor 13 januari. Ion het oosten van Nederland tussen 20 en 40cm sneeuw. Dat is dus metrofiction. Doe ermee wat je wilt!

PS Gun je Finn en Hajo een appeltje voor de dorst cq geef een schouderklop: overweeg dan een donatie. Hans, een tuinder die afgelopen zomer met me vloog in Zell am See, heeft net tegen zijn eigen agrarische belang in, uit pure liefde voor de winter, een leuke donatie gedaan. Bedankt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Aart · 30 december 2024 op 11:20

GFS, GFS, GFS!
Op 1 januari een stevige pal zuidwesten wind, lage luchtdruk en regen. Zou dat de afsluiting zijn van het treurige herfstweer de laatste weken? Inleiding tot…..?
Vraagje. Kan er ook (langdurig) kou zijn, zonder hoge luchtdruk? De luchtdrukverwachting jojoot nogal tot 5 januari, ook in Scandinavië. Na de 5e is dat compleet koffiedik kijken.

    Hajo · 30 december 2024 op 14:58

    Goede vraag. Mijn antwoord zo rond oud en nieuw is: alles kan, thee kan, koffie kan, wim kan.

    Bij langdurige kou is het denk ik een afwisseling van polair, arctisch en Siberisch die elkaar afwisselen. Mazzel dus. Meerdere keren op rij winnen met roulette. En hoe de weerpatronen waren met de kleine ijstijd 1350-1850 weet niemand. Dat is meteorologische prehistorie. Vriezen deed het wel!!

Jeroen · 31 december 2024 op 10:16

Gefeliciteerd met je verjaardag, Hajo!

Aart · 31 december 2024 op 11:17

Poeh, opvallend hoe oneens GFS en ECMWF zijn over de temperatuurverwachting op 5/6 januari! GFS blijft stug volhouden dat het licht gaat/blijft vriezen, alhoewel er ook wat leden zijn die de warme kant op gaan. Windrichting is bij ECMWF zonder twijfel zuidwest. Uitstel van een echte winter lijkt me?
Luchtdruk heeft wel de intentie omhoog te gaan na 6 januari, ook in Scandinavië en Rusland.
Vuurwerkliefhebbers kunnen gerust zijn; regen in Nederland pas op 1 januari in de middag.

Vond nog een leuke informatieve site: Jollyturns (voorbeeld skigebied Wilder Kaiser https://jollyturns.com/resort/austria/wilder-kaiser?z=10.78&x=12.246599&y=47.458593 ). Zelfs met een zogenaamde Heatmap waarmee je de drukte kan zien.

Aart · 31 december 2024 op 21:43

Gefeliciteerd met je 58e verjaardag Hajo!

Aart · 2 januari 2025 op 10:45

Alle lezers een heel gezond 2025 toegewenst!
Hoge druk opbouw in NL en Scandinavië steeds duidelijker op de kaarten. Wat winterse temperaturen betreft heeft met name ECMWF er zin in, na de letterlijke temperatuurhobbel op 5 en 6 januari.

Reacties zijn gesloten.