Een dikke 24 uur. Zo ver zijn we nog verwijderd van de smiley-zonsverduistering die meer dan 80% van de zon gaat laten verdwijnen. Een event waar ik toch toch al enkele maanden naar uit kijk. Ik heb al eens een totale zonsverduistering meegemaakt, dus waarom dan warm worden van deze gedeeltelijke? Wel het zal de laatste keer zijn dat we zo’n groot deel van de zon in de Lage Landen door de maan afgedekt zullen zien op zo’n gunstig tijdstip. In augustus 2026 gaat meer dan 90% afgedekt worden, maar dat gebeurt dan tijdens een zonsondergang. Donker wordt het dan sowieso. Nu valt het maximum om 10h35 in België, wat later in Nederland. De voorbije dagen waren dan ook vrij stresserend. Zou de verduistering überhaupt wel te zien zijn? Veel traditionele media geloven er niet in, maar ik ben toch wat optimistischer.
Tijdens de verduistering morgen liggen we onder een rug van hoge druk. Rustig weer dus, met geen echt front in de buurt. Wel zit er net achter die rug een heel klein knikje in de isobaren.
En dat geeft deze wolkenzone. Jammer voor de mensen in NW-Nederland en het westen van België zou je op het eerste zicht denken. Toch is er iets anders wat me meer zorgen baart. Het is nog vroeg in het lente seizoen. Dus als de atmosfeer dan in rustig vaarwater terecht komt, zoals nu met die hogedrukrug, dan stijgen de kansen op mist en lage wolken sterk. En daar hebben de modellen het altijd knap lastig mee. Gisteren heb ik het zelf nog meegemaakt. De dag begon mooi en vrijwel helder bij me thuis, maar plots doken er lage wolken op, en over was de pret. De rest van de voormiddag verliep grijs terwijl de modellen nochtans geen bewolking berekenden.
Daarom ook eens even naar de hogeresolutiekaarten kijken. Over het algemeen pakken zij die lage wolken beter op. En ja, die kans op lage wolken voor morgenvoormiddag is er wel degelijk. Maar … we zijn eind maart, en dan is de zon om half elf al sterk genoeg om bij momenten toch half door die lage wolken heen te priemen. Dus ik ben optimistisch. Grote delen van de Lage Landen gaan minstens iets van de verduistering zien, zo rond het maximum tussen tien en elf uur. Morgenvroeg kijken waar effectief die lage wolken hangen.
Snel over naar het Alpenweer nu. Hier de kaart voor komend weekend. Vanuit het noorden komt er sneeuw aan, Nina is dat. Sneeuw die de huidige warmte gaat verdrijven. De sneeuwgrens zal dus in eerste instantie vrij hoog liggen, zo rond de 1500 meter, maar zit in een dalende lijn. Tegen zaterdagnacht moet die op vele plaatsen toch al tot zo’n 800 meter gedaald zijn. Heel veel zit er niet op, zo’n 5 tot 20 cm op de meeste plaatsen. Let ook op het slechtweer-gebied dat ik zwart heb omcirkeld boven het Iberisch schiereiland. Eigenlijk is dat nog steeds Stephanie, de zuidkantsneeuw van het voorbije weekend. Ok, wel aangevuld met nieuwe koude bovenluchten vanuit het noorden. Ik heb het aangeduid omdat het later volgende week waarschijnlijk terug over de Alpen gaat tollen. Zoals het er nu naar uitziet, terug iets voor de Zuidkant. Wat mij betreft wordt dat dan Stephanie 2.
Voor dat zover is komt er nog een sneeuwfase door. Dat wordt iets voor dinsdagnacht en woensdag overdag, met dan zelfs kansen op wat sneeuw in de Ardennen en WintersportArena Sauerland.
20 tot 30 cm zit erin, en dat lijken me realistische waarden.
En dan dus terug die restanten van Stephanie. Nu ja, restanten? Het zou wel eens een stevig ding kunnen worden. Waar dan de meeste sneeuw gaat vallen is nu nog niet te zeggen. Het Amerikaanse GFS zegt in de Balkan en Karinthië. Het Europese EC hield het gisterenavond (de nieuwe EC is nog niet uit) op Piemonte. Het zou me absoluut niet verbazen moest er dan ergens een halve meter naar beneden komen. Je ziet het, het blijft nog wel even wisselvallig in de Alpen. Goed zo, binnen een dikke twee weken begint de Paasvakantie in België. Het moment om nog een keer te knallen.
9 reacties
Reacties zijn gesloten.