Veel neerslag zou gewenst zijn in.. niet Griekenland of Californië maar Zweden is het waar we naar kijken. De al weken standvastige drukverdeling zorgt voor aanhoudende zuidoosten winden in Scandinavië met dito zomerweer tot gevolg. Vandaag werd op vrij uitgebreide schaal de 30 graden ruim overschreden. Inclusief een inmiddels enorme bosbrand. Op nu.nl krijgen we de indruk dat heel midden-Zweden in brand staat. Zo is het natuurlijk ook weer niet. Het gebied beslaat op het ogenblik 10.000 hectare. Zeg maar 10 x 10 km dus, terwijl Zweden zo’n 400 km breed is. Desalniettemin gaat het niet goed. Italiaanse blusvliegtuigen zijn onderweg om te assisteren. En wat doet moeder natuur?

Wetteronline drukverdeling

Eerst nog eens even naar de huidige situatie kijken. Treffender dan met deze gepikte plaat van wetteronline kan ik het niet aangeven! Steeds weer kwamen we deze zomer tot nu toe bij deze situatie uit. En ondanks dat “niemandsland” steeds weer veel neerslag in de lage landen en ook Midden-Europa. Doordat de koelere lucht uit het zuiden en westen steeds maar weer botst op de warme lucht in het oosten en noorden (!). En dat dus bij vaak weinig stroming waardoor de buien maar zeer langzaam van plaats veranderden. En dat allemaal middenin de zomer: de zon staat hoog er er is dus weinig voor nodig om de temperatuur bij die geringe stroming ver genoeg te laten oplopen.

 GMT_RRRX_latest

Gisteren was het opnieuw prijs, met op het KNMI-hoofdstation Zuid-Limburg 62 mm regen. Maar, alleen daar?

rainmapcurrent

Op deze kaart is te zien dat ook elders in Limburg en Brabant veel neerslag (in korte tijd) viel. Om de “extreme” getallen in het juiste perspectief te plaatsen pakken we het netwerk van de weeramateurs er nog even bij. In de honger naar het snelste nieuws en records (ook op deze site natuurlijk) altijd handig. Maar niet meer dan een aardige indicatie. De meeste amateurs zijn semi-professioneel bezig maar het betreft niet controleerbare gegevens. Niet officieel ontkracht is bijvoorbeeld de alom geroeptoeterde 181 mm van Alphen a/d Rijn vorige week maandag; toch door velen in twijfel getrokken. Hoewel niet helemaal correct (zo doet juist het KNMI daar niet aan mee) wordt het hierrr aardig samengevat. Voor Weerplaza was dat echter niet genoeg. Zij repten in het originele artikel  met 216 mm in Maarssen (“berekend uit radarbeelden”) over een absoluut record. Hier en zeker hier werd dat na veel kritiek (o.m. van ondergetekende) genuanceerd of eigenlijk gecorrigeerd. Nat was het, maar toch iets met appels en peren inderdaad. Overigens heeft het KNMI ook een uitgebreider netwerk (wat na validatie met een dag vertraging verschijnt) en is het doorgaans veel genuanceerder voor wat betreft de absolute cijfers (maar jammer weer van de laatste alinea). Wat het hier overigens extra lastig vergelijken maakt is dat het KNMI volgens internationale afspraken meet van 8h tot 8h (UTC) waar het amateur-netwerk dat van 0h tot 0h doet.

Deze indrukwekkende video uit Brixen, gisteren -gemaakt door collega weerman Jeroen Elferink op locatie- brengt me nog even op het volgende. Natuurlijk worden ook deze buien alsmede de gevolgen (wateroverlast) op de hoop van de klimaatsverandering gegooid. Zonder het meteen te ontkennen, het is geen bevestiging. De zware, zeer plaatselijke neerslag: toeval, door de (ook al) toevallige luchtdrukverdeling zoals hierboven beschreven. En zoals gezegd: met het steeds groter wordende meetnetwerk (al dan niet gevalideerd) is een “record” al gauw gemaakt. En dan die overlast in Nederland. Het zijn wel steeds dezelfde gebieden hè? Naast de overbevolking, bebouwing en slechte staat van de rioleringen, is bodemdaling vooral de oorzaak. Tsja, wonen op veengrond dus. Zie ook de bodem is in zicht. Geschat wordt dat er tot 2050 25 miljard Euro nodig is. Misschien iets meer aandacht schenken aan deze bewezen feiten?

Westendorf1

Van andere orde zijn na het noodweer van gisteren de problemen bij de gondel WestendorfKirchberg zie ook hier. Directe schade, veel schade. Maar economisch en hopelijk herstelbaar (bron: Leen de Koning). Maar dat is weer anders dan Nepal. Het dodental na de aardverschuiving staat op 30, ruim 100 mensen worden nog vermist en spannend wat volgt. De toeristen hadden overigens geluk. En ook hier: de natuur laat zich helaas niet tegenhouden.

 charts_harmonie_t2m_bnl_22

Hoe gaat het verder? De komende dagen op het oog nog weinig verandering. Vandaag na een frisse start  opnieuw aangename temperaturen, met in de ochtend waarschijnlijk veel zon en in de middag wat kans op buien al zullen ze waarschijnlijk niet zwaar uitpakken. In de Alpen, Midden-Europa? Opnieuw kans op zware neerslag. Maar ondertussen gaat het lagedrukgebied dat zich ten  zuiden van Groenland en IJsland ophoudt zich enigszins uitbreiden en aan de wandel. Mogelijk dat op donderdag wat regen daarvan hulp biedt aan de bestrijders van het vuur in Midden- Zweden.

pslv_14081206_14080412

Dan maken we even een reuzensprong. Dit is wat de jongste berekening van het Europese weermodel ons voorschotelt. Een voor de tijd van het jaar bijzonder diepe depressie boven de Noordzee. Met dito regen- en stormveld en alge temperaturen tot gevolg. Het Amerikaanse model berekent op het ogenblik ongeveer dezelfde koers, maar laat de depressie minder ver uitdiepen. In beide gevallen zou de bezem wel eens flink door de atmosfeer kunnen gaan!

ECpluim_2014_08_04

Maar we zien het al: de uitgebeelde hoofdrun zit erg ver onderin de temperatuurspluim. Neem daarbij dat het laag enkele runs eerder heel ergens anders terecht kwam (tussen het Azoren-hoog en het Iberisch schiereiland)  en de trend van het seizoen zover.. we moeten het nog even afwachten. Maar wel spannend: de komende dagen wordt meer duidelijk!

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

11 reacties

Gesloten voor reacties.