20160115_085350

Minder dan vierentwintig uur nog zijn we verwijderd van de start van tot nu toe ‘de’ winterfase van het seizoen. En die begint zoals geweten best onstuimig. Veel wind, springtij, dalende temperaturen en veel neerslag. Ik gebruik nu bewust de term ‘neerslag’ want het blijft gewoon uitermate moeilijk om te voorspellen waar er hoeveel van die neerslag als sneeuw gaat vallen. Gaat het er morgen bij me thuis uitzien zoals hier op de foto? Nee, dat verwacht ik niet. Deze foto is van januari vorig jaar toen er bij me thuis meer dan 10cm viel. Dat zie ik niet gebeuren. Maar twee tot drie centimeter geloof ik wel in. Voor we hier dieper op in gaan …

radar

… eerst even naar de Alpen kijken want daar sneeuwt het momenteel. Heel lichtjes in Wallis, Tirol en Salzburgerland, intenser in Stiermarken (nogmaals). In de Franse Alpen zijn er nog brede opklaringen. Voorlopig …

output_Moba6K

… want straks komt daar eindelijk de langverwachte sneeuwdump aan, samenhangend aan dezelfde depressie boven Scandinavië die bij ons ook voor winterse buien gaat zorgen. En … zoals het er nu naar uit ziet gaat er eindelijk ook sneeuw in de Dolomieten vallen morgen. Oef. Weg met dat bruine landschap.

nmmsw-25-64-0

Vooral in de Franse Alpen over Zwitserland tot in Vorarlberg gaat het deze keer om relatief grote hoeveelheden. Meer dan een halve meter sowieso, eerst bij een vrij hoge sneeuwgrens, maar die keldert snel. Op de hogere toppen gaat er meer dan een meter vallen tot zaterdagmiddag. De hoeveelheden voor de Dolomieten staan op deze hoge resolutiekaart nog niet op. Daar zou ik rekenen op 15 tot 20cm.

rart_17011300_17011200

Snel over naar de situatie in de Lage Landen. Een kleine secundaire depressie trekt vanavond over het zuiden van Nederland. Waar gaat er sneeuw en waar regen vallen? De sneeuw is sowieso voor de gebieden net ten noorden van die depressiekern, en later ook ten westen ervan waar de koudere lucht naar het zuiden wordt geblazen.

output_khdUuf

Maar op zich zijn de temperaturen in de meeste modellen te hoog voor veel sneeuw die gaat blijven liggen. Toch zeker in HIRLAM. Hier is de sneeuwval dan ook vrij teleurstellend.

output_76wJCf

GFS is wat enthousiaster. Na middernacht gaat de regen hier op uitgebreide schaal over in sneeuw waarvan een deel tijdelijk ook gaat blijven liggen.

output_DwH8Ch

En dat laatste is zeker het geval bij het Europese EC-model. Hier valt al voor middernacht sneeuw. Wat gaat het worden? Altijd lastig in dit soort grenssituaties. Nowcasten blijft de boodschap, en dat gaan we vanavond ook zeker doen. Mijn persoonlijke inschatting is dat er eerst veel regen gaat vallen en dat pas vanaf middernacht de sneeuw vanuit het westen kan gaan blijven liggen. En dat zal vooral op de lijn van Den Haag naar Twente zijn, aangezien daar de grootste neerslagintensiteiten berekend worden. Een dikke 5cm kan daar accumuleren. Ten zuiden van die lijn gaat het pas om de laatste neerslag die als droge sneeuw gaat vallen. Een lokale twee tot drie centimeter gaat daar hier en daar wel lukken, zoals bij me thuis bijvoorbeeld. Ten noorden van die lijn vrees ik er een beetje voor. Maar zoals gezegd … nowcasten dus.

nmm-26-96-5

Lang zal die sneeuw sowieso niet blijven liggen, want vrijdag overdag wordt het alweer wat zachter. En ook de dagen erna worden er deze ochtend minder buien berekend dan voorheen. Wil je veel sneeuw? Dan moet je naar de Ardennen, want daar ligt na het weekend meer dan een halve meter op de toppen van de Hoge Venen.

gfs-0-102

Pas na het weekend gaat de wisselvalligheid er helemaal uit en gaat de wind naar de oost.

ECM1-96

EC berekent voor maandag trouwens nog een kleine trog in de bovenluchten die de oostgrens van de Lage Landen schampt.

news_17011606_17011200

Dat zou dan wel droge sneeuw zijn. En een sneeuwdek is belangrijk voor het vervolg.

gfs-0-156

Want hoe verder in komende week, hoe meer we in een strakke oostelijke stroming terecht komen. IJsdagen dus. En als er een sneeuwdek ligt, dan moeten we met strenge vorst rekening beginnen houden. Laten we dus duimen dat dat ook gaat gebeuren, dan kunnen de Helmannen flink naar omhoog.

graphe6_1000_465_170___Bruxelles

GFS berekent voor het zuiden van de Lage Landen een reeks van acht ijsdagen voor de verzachting intreedt. Hoe meer naar het noorden hoe korter die reeks.

tmp2_17011912_17011200

Want het ziet er naar uit dat het tot woensdag zal duren eer ‘heel’ de Lage Landen in de vrieskou terecht komen. Maar vanaf dan kan het hard gaan, zoals je op deze kaart kan zien waarop de maximumtemperaturen worden weergegeven. Hoe lang gaat de kou uiteindelijk blijven hangen? Nu nog niet te zeggen. Ik hoop in ieder geval heeeel lang. Maar goed, eerst de (natte) sneeuwfase voor vanavond en vannacht!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

126 reacties

Gesloten voor reacties.