mega_aussois2412

Aussois in de Maurienne. Een van de voorbeelden in de Franse Alpen waar de sneeuw goed is omdat er eind november met de foehnepisode veel is gevallen. Je hebt echt mazzel als je daar hebt geboekt. Ga je verder weg van de hoofdkam (grens met Italië) dan is het veel minder gunstig behalve natuurlijk dat de bergen altijd mooi zijn en men ook daar keihard met kunstsneeuw heeft gewerkt.

mega_aussois_armoise2412-1280x222

Aussois

Verrassend goed is het ook in ons partnergebied Val d’Anniviers in Zwitserland. Daarover rond 11 uur een apart bericht. Eerst nog twee plaatjes uit de Duitse Alpen en dan de kaarten!

funtensee2401garmisch2412

Mmmm… interessant dat daar in het dal die lichte sneeuwval van enkele dagen terug is blijven liggen. De bovenluchten zijn aan het opwarmen nu dus dat beeld zou wel eens kunnen blijven.

zoocht2512

Vannacht gaat het mooi sneeuwen in Oostenrijk en een stukje van Zwitserland. Maar de sneeuwgrens stijgt erbij.

2612

Maandagavond opnieuw sneeuwval nu met een snel dalende sneeuwgrens.

2712

En in het oosten van Oostenrijk kan die sneeuwval enkele dagen aanhouden.

accu2512

Maandagochtend is dit neergedaald. Met een beetje geluk met een sneeuwgrens van 1200m. Ook regen dus in de dalen.

zaaccu

Donderdag zien we deze mooie accumulaties. Die Tauplitz en Loser zijn nu spekkoper. Maar ook hier zien we de sneeuwgrens stijgen. Regen in het dal dus.

nk2412

Noordkant Alpen

Zie hier de rollercoaster voor de kerstgangers aan de oostelijke noordkant. In de Franse Alpen en aan de Italiaanse kant heb je wel gewoon pure zon. Dat is ook wat waard. Pas in het nieuwe jaar kunnen de bovenluchten ook weer kouder zijn. Maar zelfs dat is onzeker.

nl2412

Nederland

Vanochtend zien we geen winterin de hoofdrun voor de Lage Landen. Wel een bijna 50% kans op sterke afkoeling in de eerste week van januari. We zijn intussen een beetje sceptisch. We gaan het zien.

chicago

Ondertussen in Chicago. Ja geef mij maar de schuld. Ik ben de zondenbok. Ik heb ervoor gebeden als steuntje in de rug van het Team Trump. Ik hoop het in januari ook voor Europa goed te maken. Welke straf verdien ik?

PS Zo dadelijk verder op weg naar Kleinwalsertal. Daar ook groen. Dus eigenlijk heb ik mijn “straf” al gehad. Maar de tourski’s zijn mee en dus ga ik lekker de kunstsneeuwdalafdalingen naar boven lopen. Kom ik in elk geval topfit weer thuis. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

66 reacties

Gesloten voor reacties.