Hoewel de bewolking netjes in de verwachtingen zat zal het de afgelopen dagen op diverse plaatsen in Nederland flink tegengevallen zijn. Met de huidige noordelijke stroming zijn de temperaturen niet al te hoog en blijven we gevoelig voor bewolking vanaf zee. Met een beetje wind er bij is het dan gewoon fris. Gisteren was het in een gedeelte van Zuid-Holland al sochtends vroeg zonnig, later op de dag volgde een groot gedeelte van Nederland. Maarop de Wadden bijvoorbeeld wilde het maar niet lukken. Zeer hardnekkige bewolking bleef vanuit het noordwesten binnenlopen. Die loste eenmaal boven land wel mooi op, maar Terschelling heeft nog geen 10 minuten zon gehad en haalde de 17 graden niet eens. Zeker in de zuidoostelijke helft van het land werd het zo’n 22 graden en scheen de zon volop. Daarbij viel in de avond zoals steeds in de huidige periode de wind nog eens helemaal weg en was het tot ver in de avond vooral in oostelijk Brabant en Limburg zeer aangenaam. Ook niet meer dan dat, de avonden waarbij je in topje of t-shirt tot middernacht of later kan buiten zitten laten voorlopig wel op zich wachten (zoals dus inderdaad gisteren terecht in de reacties werd opgemerkt!) Met zo’n noordelijke stroming zit dat er nog steeds niet in.
En vandaag? Ik gebruik er dezelfde satellietfoto voor, 12 uur later. Deze komt gewoon van wolken.buienradar.nl. De weersatellieten worden trouwens beheerd door Eumetsat, zo lees ik op Wikipedia. Als het goed is betalen we als Nederlanders pro rata mee. Niet erg, mooi speelgoed nietwaar? Het plaatje ziet er vrij dramatisch uit, vooral als je bedenkt dat die bewolking alleen maar verder zuidwaarts trekt. Toch kan het mee gaan vallen. De bewolking gaat oplossen, hoe snel is echter zeer de vraag. Typisch gevalletje nowcasten. Ook de komende week trouwens. Puur zonnig? Voor geen enkele dag durf ik mijn handen in het vuur te steken, ook morgen niet. Goed, de dagelijkse gang moet er voor zorgen dat het allemaal lekker opgeruimd wordt. Die is overigens behoorlijk sterk, wat ook weer alles te maken heeft met de huidige rustige omstandigheden. Een zeer zwakke aanvoer, dus doet de zon zelf al het werk. Zeer krachtig in deze tijd van het jaar natuurlijk, zodra wat hoger boven de horizon lekkere instraling. Het wordt warmer, de bewolking zal oplossen. Vervolgens gaat de opwarming aan de grond nog sneller, en ontstaat er wat thermiek. De lucht die opstijgt moet ergens weer aangevuld worden, dus neemt de wind in de loop van de dag wat toe. Zakt de zon eenmaal onder de horizon valt de wind weer weg en begint de uitstraling opnieuw.
[dc_slider slider=”20293″ captions=”true”]
De laatste 3 runs van het Europese model. Let nog even op die dagelijkse gang. mooie zaagtanden bij zowel de temperatuur als de wind. Maar wat valt er verder te zien? Ze lijken erg veel op elkaar, consistent heet dat! De neerslagpluim ziet er nog steeds erg strak uit. De eerste 8 a 9 dagen kurkdroog. Niets aan de hand. De temperatuur laat nog steeds een grote onzekerheid zien vanaf donderdag. De nieuwste hoofdruns van het Europese ECMWF (12h gisteren) en het Amerikaans GFS (0h vanmorgen) die vanmorgen vroeg beschikbaar waren zijn het opmerkelijk eens met elkaar. Zoals we in de pluimen hierboven zien geeft het ECMWF er donderdag en vrijdag geleidelijk de brui aan, het GFS is iets positiever gestemd met de hele week net iets hogere temperaturen en die houdt het bovendien een etmaaltje langer vast. Wel doen ze qua drukpatroon min of meer hetzelfde. Eind van komende week trekt het hogedruk zich iets terug naar het westen, met een uitloper noordwaarts van Groot-Brittannië. .Versterkte noordelijke aanvoer? Straks nog maar even naar de nieuwe (0h) ECMWF kijken En daarna?
[dc_slider slider=”20303″ captions=”true”]
Depressie-invloeden naar het zich laat aanzien. De hogedruk lijkt zich -ook alweer langzaam terugtrekken naar het vaste honk, de Azoren. De windrozen met 50 stipjes (rood is de hoofdrun, blauw de controlerun, groen de 48 verstoorde leden van het ensemble) van de laatste twee Europese 12h runs laten twee dingen mooi zien. Ten eerste vanaf halverwege komende week: de wind is wat meer noordelijk geworden in plaats van noordoostelijk. Dus frisser. Rond 23 juli veel spreiding maar toch wel een trend naar een westelijke stroming. Wel ver weg nog hoor.
[dc_slider slider=”20313″ captions=”true”]
Voorlopig nog zeer droog dus, zoals Arjan in dit bericht al mooi beschreef. Ook de bodem is opnieuw behoorlijk uitgedroogd. Daardoor kunnen bij de huidige omstandigheden de temperaturen (weinig vocht, weinig wind en wisselend bewolkt) steeds flink onderuit gaan. Vlak boven de grond gaat dat het hardst. Standaard wordt naast de temperatuur op de zogenaamde waarnemingshoogte (1m50) ook de temperatuur op 10 cm boven de grond geregistreerd, belangrijk voor de planten, bloemen en gewassen(groei) Hierboven een overzichtje van de afgelopen drie dagen. Soms kwam het bijna tot “vorst aan de grond”, voorheen “nachtvorst” genoemd. Al dagenlang zit er met name in de GFS verwachting nog een zeer koude nacht: de komende. Volgens de berekening trouwens steeds het koudst in Groningen. Alles valt of staat natuurlijk met de bewolking. Maar het zou kunnen, ik ben benieuwd of het tot vorst aan de grond komt. Spannend wel, dat komt midden juli zeer zelden, en in augustus nooit voor! Doe ik een wedstrijdje van maken. Voorspel de exacte waarde op deze wedstrijdpagina of vul de poll in. Waar gaat de voorkeur eigenlijk naar uit? Daarom onder de poll een poll over de polls. Sluiting van de inschrijving? Vanavond bij zonsondergang. Waar gaat de zon in de Benelux eigenlijk het laatste onder, en waarom?
[polldaddy poll=7248424]
[polldaddy poll=7248435]
Tot slot nog even naar Groot-Brittannië kijken. Gisteren haalde het station Londen-Heathrow de hoogste temperatuur: 31.4 °C. Inmiddels is er sprake van een level-three heatwave alert, de op één na hoogste waarschuwingsfase. Lees ook het bericht van het NHS: your health, your choices.
Hoe zien de nieuwe runs er uit? Jullie mogen het zeggen!
Maar lees zeker ook dit schitterende winter in de zomer bericht van Arjan!!!
43 reacties
Gesloten voor reacties.