Ik weet even niet wat voor woorden ik moet gebruiken voor deze berekening van het EC van vanavond. Gelukkig helpt het team me vanavond met enkele suggesties: Formidabel? Ongelofelijk? Fantastico? Waanzin?  Ik dank de weercomputers van de Europeanen voor m’n opperbeste humeur van vanavond. Voordat je verder leest, PAS OP, dit bericht wordt vrij euforisch ben ik bang.

We starten gewoon vandaag de 19e, de dag die we zo vaak als tipping point hebben aangegeven afgelopen weken. En jahoor daar is ie, as we speak is de wind naar oost aan het draaien om er voorlopig niet meer vandaan te gaan!

Zoals we weten belanden we eerst in een vrij rustige periode met stralingsvorst, een milde oostenwind en lekkere nachtvorsten. Alles wordt geleidelijk afgekoeld om te wachten op de echte knaller die dit weekend op ons staat te wachten!

48 uur later zitten we komende vrijdag nog steeds in hetzelfde weer. Normaal zouden we deze kaart erg mooi vinden, deze dagen vinden we hem waanzinnig mooi! Want in een normale situatie zouden we in dit geval moeten hopen op warmte advectie om het hoge druk gebied vol te pompen. Dit is echter niet nodig zoals Frederic laatst in de reacties meldde geloof ik. De warmte om de hoge druk te vullen komt van hogerop, de gevolgen van SSW. SSW for president want kijk eens naar de volgende kaarten:

Daar is een volwaardig goed gevuld Scandihoog! En kijk is wie daar komt kijken, we verwelkomen de Russische beer!

En daar knalt ie binnen! Al even stond dit op de kaarten dus we kijken snel naar wat deze EC run nou nog mooier maakt…

Het Scandihoog zakt weliswaar een beetje weg zoals we zien met de rode pijl maar deste belangrijker is de ontwikkeling op de Middellandse-Zee. Er is daar onder onze oostelijke stroming wat depressieactiviteit uit het westen binnen geslopen. Dit zooitje begint langzaam te draaien en vormt:

Een volwaardig lage druk gebied die de oostelijke stroming boven West Europa in stand houdt ondanks de afwezigheid van een Scandihoog. Slechts een dunne strook van hoge druk uit Rusland dat verbinding houdt met het nieuwe Groenlandhoog.

Frederic merkte daarbij gelijk de sneeuw op in zijn Les Orres. Ik viel bij deze kaart in een enorme verbazing. Serieus? Een halve meter sneeuw op de stranden van Marseille en Montpellier?! Dat dit uberhaupt berekend wordt, waanzin!

Terug naar de Lage Landen, lokaal -18 op 850hPa. Die pluk blijft, slechts langzaam opwarmend, boven onze hoofden hangen tot aan het eind van de run, en dan zitten we al in maart. Wat gaat dat aan de grond doen bij ons?

Zondag de 25e lokaal al de eerste ijsdag. Lokaal? Ja op de Wadden zoals je ziet, de plek die normaal aan het kortste eind trekt in de winter. Oorzaak de noordoostelijke binnenkomst van de koude bovenluchten.

Vanaf dat moment dikke ijsdagen voor de gehele Lage Landen en zelfs onze warme meermaals vervloekte Noordzee doet mee, ongekende waanzinnigheid in maart! Is dat een woord? Waanzinnigheid? Het maakt vanavond niet uit, het feestje rolt zo uit m’n figuurlijke pen. Dat feestje gaat nog even door want hier komen de nachtelijke temperaturen. Maak je borst niet te nat, anders bevriest deze nog.

Het houdt niet op. Iedere nacht vanaf nu is een vorstnacht, warm de armpjes maar vast op, dat wordt krabben! Hoewel, het zal meevallen omdat de lucht steeds droger wordt, dat bij voornamelijk een zonnetje. Luchtvochtigheid regelmatig onder de 50%. Schitterend winterweer!

Ik hoor de sneeuwliefhebbers wat grommen achter hun computer want droge lucht is meestal geen sneeuw. Nee dat klopt, deze run is kurkdroog met alleen de 27e wat verdwaalde vlokjes. Mooi om te zien die lake-effect snow boven de Noordzee en de Oostzee.

De wind houdt zich redelijk koest met 3 a 4 Bft. Alleen aan het einde van de run even een uitschieter in de gevoelstemperatuur, brrrr!

Geen neerslag betekent dus schaatsijs! Niet onbelangrijk daarin zijn de dauwpuntstemperaturen, ik heb hier de extreemste bijgevoegd maar als deze run uitkomt komen we zeker op de schaats! Ik verhoog die kansen een beetje na m’n bericht van zondag, 35% voor schaatsen op de sloten.

En daar is ie dan! Zo gek is die hoofdrun nog niet, zowel de controle run als het gemiddelde doen heerlijk mee. Wat gaat ons gebeuren winterliefhebbers, enjoy!

Uitsmijter komt van de Italiaanse weerliefhebbers, geweldige afbeelding van hun mediteraanse land. Vrij vertaald: Vanaf de 25e Italië overspoeld door Siberische kou, de sterkste koude aanval sinds 1929! Ook zij bereiden zich voor op het ergste, hier genieten we in ieder geval volop!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

106 reacties

Gesloten voor reacties.