ECM1-72

Wow! Ik denk dat dat iedereen die een beetje winterliefhebber is vandaag een fantastische dag heeft gehad. Eerst die geweldige ochtendruns, gevolgd door een super middag. En dan … die avondruns … . Verschillende reageerders werden er even stil van. Ik ook trouwens. Het is echt al jaren geleden dat we nog zo’n kaarten te zien kregen. Dikke ijskoude sneeuwkaarten. Is er nog kans dat er het een en ander misloopt? Wel, in eerste instantie niet, want de weersomslag ontstaat binnen drie dagen al. Dat loopt dus niet meer mis. Kijk even mee op de bovenstaande weerkaart. In de linkerbenedenhoek zie je een opdringerig laag. ‘Ai nee’, denk je dan. Maar nee hoor. Dat laag is net een belangrijke schakel in het tot stand komen van heel de wintersituatie. Het heeft allereerst het (ondertussen wijdverspreide) Frederic-hoog doen ontstaan, …

ECM1-144

… en belangrijker, het verhindert dat het hoog wegzakt richting de Azoren. Je moet echt de weerkaarten snel achtereen bekijken. Dan lijkt het echt alsof het hoog op die depressiegolf surft. Heel gek, bizar, en mooi tegelijkertijd. De afwezigheid van de straalstroom boven de Atlantische Oceaan voorkomt dat het hoog meteen van zijn surfplank wordt geblazen. Ja, je ziet, dikwijls moet echt alles mee zitten. Maar soms gebeurt dat ook echt. Achter het hoog wordt op grote hoogte dan nog wat extra warmte naar het noorden gebracht wat het hoog verder versterkt. Er worden zelfs even handjes geschud met het hoog boven Groenland. Volledig klaar om het weergeheugen van elke Europeaan te resetten. ‘December 2015 record warm? Was dat zo?’. Haha, mopje hoor. Ondertussen zie je de stroming in de westelijke helft van Europa steeds meer naar het noordwesten kantelen. Tot daar het ondertussen vrij zekere gedeelte.

rart_16011406_16010612

Ik moet toegeven dat ik de voorbije dagen vooral bezig geweest ben met de vraag of dat hoog er effectief ging komen. Op echte details heb ik dus niet meteen gelet. Maar nu het doorkomen van het hoog een zo goed als uitgemaakte zaak is, kunnen we ons op andere dingen gaan focussen. Wat wordt de exacte positie, welke vorm neemt het aan, en wat doen de randdepressies. Ik ga je er vanavond niet mee vermoeien. Ik ga nu vooral even genieten, want zowel het Amerikaanse, Europese als Canadese weermodel komen met spectaculaire sneeuwkaarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit omcirkelde sneeuwlaag dat net ten zuiden van de Lage Landen trekt. Ok, het mist ons voorlopig, maar een dag later klapt er wel gigantische bak sneeuw tegen de hele Oostenrijkse Noordkant aan.

rart_16011512_16010612

Het Europese model berekent diezelfde depressie net wat zuidelijker en laat het dan vol tegen heel de Zuidkant aanklappen, met daarna een retour de l’Est voor de Noordkant er bovenop.

rart_16011712_16010612

In de verre meteofictie zakt een polar low naar het zuiden …

rart_16011912_16010612

Om heel de Lage Landen dan in de droge sneeuw te zetten. He, was dat niet de situatie van december 2010? Yep, dat was inderdaad zo. Absoluut nog te vroeg om hier nu al vanuit te gaan, maar de potentie is er.

graphe6_1000_483_8699951171875_164_37998962402344___

Afsluitend nog snel even de pluim. En ik ben nu even lekker egoïstisch geweest, dus ik heb die van mijn eigen woonplaats genomen in het oosten van Vlaams-Brabant.
Dalende temperaturen: check. Sneeuwkansen: check. 100% garantie dat we naar diep winterweer evolueren in de Lage Landen: nope. Die garantie kan ik je (nog) niet geven. Al was het maar omdat er in ons dynamische gematigde zeeklimaat altijd nog iets kan mislopen. Zeker als je in een kustprovincie woont waar de invloed van het nog steeds relatief warme Noordzeewater ingecalculeerd moet worden. Maar met een kans op grootschalig winterweer, die ondertussen al licht boven de 50% is gestegen, ga ik vanavond goedgemutst slapen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

98 reacties

Gesloten voor reacties.