abruzzen0602

Monte Magnola in de Abruzzen vanochtend. Daar schijnt alweer de Italiaanse zon vandaag. Dit is op zo’n 80km van Rome. Wauw, wie daar nu niet wil staan, heeft weinig uitstaan met wintersport denk ik.

cimone0602

In de Apenijnen dumpt het nog verschrikkelijk vanochtend. Hier Monte Cimone weer… we keken er gisteren al naar…

abetone0602

En het bekendste skigebied uit de Apenijnen: Abetone. Zie ze daar eens sneeuwruimen op de achtergrond… Nee, hier is uit Remy echt het allermeeste gevallen. Meer dan in Piemonte en Karinthië.

Webcam bodental.it-wms.com

Dinsdagavond verwachtte ik nog de meeste sneeuw ofwel in Karinthië, waar het nu nog steeds sneeuwt zoals hier in Ferlach, Bodental, …

malzat

… ofwel in de omgeving van Sestrière. Daar lijkt me toch al een stevig pak gevallen, en die sneeuwval duurt er nog tot morgenochtend.

sestriere

Nog eentje uit Sestriere vanochtend…. als je zo verder naar beneden kijkt zie je dat er nog best een halve meter kan vallen!

sancaterina0602

Maar ook in de tussenliggende gebieden van de Zuidkant heeft het lokaal flink gesneeuwd, afhankelijk van hoe de regio ten opzichte van windrichting georiënteerd stond. Santa Caterina Sunny Valley in Lombardije bijvoorbeeld. Niet zo sunny deze keer met een dik pak sneeuw.

grimentz0602

In Wallis daarentegen is veel minder gevallen. Hier Grimentz in het Val d’Anniviers.

Val Gardena

Ook in Val Gardena veel grijzigheid, maar aan de bomen te zien, niet zo veel sneeuw gevallen. Hajo berichtte over 5 cm daar in dit bericht.

t850_15020900_15020600

In de Alpen is het bitterkoud dezer dagen. Middagtemperaturen van -10°C op 1500m momenteel. Morgen even wat zachter. Maar zondag en maandag weer scherp dalend richting -11°C tot -12°C wanneer sneeuwfase Indy voorbijtrekt.

t700_15020818_15020600

Op 3000 meter vriest het dan op vele plaatsen meer dan 20°C. Je ziet het, in de westelijke Alpenhelft is het een stuk minder koud. Daar krijgen ze maar weinig van Indy te zien. Eigenlijk wordt Indy een soort koude zweepslag vanuit het noorden op de oostelijke Alpen. En haha, sorry, maar nu zit ik echt met de tune van een bekende filmreeks over een bekende archeoloog / avonturier is mijn hoofd. Hmmm, mijn hoofd is alweer opgewarmd blijkbaar.

accu0602indyremy

Ook de dinsdagavond aangekondigde langdurige Grand Beau staat steeds dikker op de kaarten. Maar eerst nog iets zeggen over sneeuwfase Indy. Beide weermodellen (de Amerikaanse en de Europese) zijn het eens over het verloop. Vanaf zondagochtend begint de noordstuwing al op gang te komen, gevolgd door de hoofdbrok op maandag. Hoe meer naar het oosten, hoe meer sneeuw. In Salzburgerland bijvoorbeeld gaat het ook dinsdag nog wat licht nasneeuwen. Over de hoeveelheden zijn er uiteraard weer de nodige twijfels tussen de modellen. Het Amerikaanse model spreekt over meer dan een halve meter langs de hele Noordkant ten oosten van Innsbruck. En bij de huidige koude kan dat lokaal wel eens oplopen tot een volledige meter. Het Europese model is heel wat kariger. 10 tot 30 cm verwachtte ik dinsdagavond uit Indy. Wel daar wil ik gerust weer ’tot 40 cm’ van maken. Hogere hoeveelheden zijn mogelijk, maar op de meeste plaatsen zal het daar toch bij blijven denk ik. Tsja, neerslag, het blijft de moeilijkst te verwachten parameter.

tcdc_15021212_15020600

Als laatste puntje nog iets over de daaropvolgende Grand Beau-periode. Ik was dinsdag wat te overenthousiast denk ik toen ik aankondigde dat die Grand Beau wel eens een paar weken zou kunnen aanhouden. Nochtans is dat wel degelijk de trend. Houd dus rekening met veel zon in heel de Alpen vanaf midden volgende week …

t850_15021212_15020600

… oplopende temperaturen, tot licht positieve waardes op 1500m.

rart_15021506_15020600

En tussen de hogedrukgebieden in kan er telkens wel een band zitten met meer bewolking waar het dan even licht uit kan sneeuwen. Maar de trend is duidelijk, al zeker de eerste carnavalsweek wordt een droom in de Alpen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

31 reacties

Gesloten voor reacties.