naran2610a

Nu het wachten is op nieuwe serieuze sneeuw in West-Europa – afgezien van sneeuw in het hooggebergte later deze week – worden we erg vrolijk van plaatjes uit Noord Pakistan waar de vroegste sneeuw in 40 jaar gevallen is. Ondanks de hoogte van 2500m is de gemiddelde middagtemperatuur in oktober hier 23ºC en de gemiddelde temperatuur ’s nachts +6ºC. Normaal vriest het hier alleen in december en januari een beetje (zie wikipedia). De volle meter poeder die nu is neergedaald zal wel ergens in een wat hoger gelegen dorp zijn opgetreden maar toch!

PAKISTAN-WEATHER-SNOW

Ik geef gewoon de nodige links bij deze situatie. Hierrr lezen we dat 1200 toeristen zijn geëvacueerd en dat er nog een kleine 1000 op redding wachten. Het leger is te hulp geschoten.

pak2610

Twee mijnwerkers zijn omgekomen door een lawine veroorzaakt door een stuk afgebroken ijs van een gletsjer.

0-naran-1445856674

Meer informatie over alle toestanden hierrr.

0-naran-1445856552

Er waren volop toeristen in de vallei vanwege de jaarlijkse religieuze festiviteiten in Moharram. Als het deze tijd vaker zou sneeuwen was men heus beter voorbereid. De sneeuwval wordt unprecedented genoemd.

naranvalley2610

Heerlijk toch? We lezen dat de duizend gestrande voertuigen worden bevoorraad met gekookte aardappels. Nou als dat al het leed is kunnen we er echt blij van worden. Doe mij ook maar een bord aardappels dan!

kashmir_snowfall_650x400_81445

En het gekste is: nog maar 6 dagen geleden werd er vanuit Kashmir in India gemeld dat hier in een bepaald gebied voor het eerst sinds mensenheugenis in oktober sneeuw was gevallen.

kashmir_snowfall_650x400_71445

Mooi hè?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.