begin je dag goed en bekijk deze video van de “Lucky 75” opening van Crystal Mountain. Hierboven een still met man en hond uit de video. Op Facebook werden 75 skipassen verloot voor de vroegste opening van het skigebied ooit. Of dat klimatologisch ook wat betekent? Nauwelijks: het skigebied bestaat pas sinds 1982 en het is met de social media ook een beetje een trend om “iets geks te doen” om viraal te gaan. Anderzijds: het vorige record stond op 4 november 2005. Toch wel een verschil! H/T Iceagenow.info.

[metaslider id=24234]

En het is nog niet gedaan in de VS. Wyoming krijt morgen zijn tweede winterstorm voor de kiezen. Er kan heel veel sneeuw vallen. Geen twijfel als je bovenstaande kaarten ziet. Volg het ook op de videoweerberichten van The Weather Channel.

names_winter_storms

Net op tijd heeft The Weather Channel haar nieuwe lijst namen van winter storms voor het komende seizoen gepresenteerd. Waarom doet men dit? Hierr is de uitleg. Kort samengevat: het blijkt in de communicatie rondom weeralarms beter te werken als de systemen een naam hebben. Dus maakte men nu voor het tweede jaar samen  met de leerlingen van een high school een lijst passende namen. Moeten wij hier ook namenlijsten opstellen voor de sneeuwdumps in de Alpen en voor de natuurijs-events in Nederland en België? Ben je voor spam dan je namen in de reacties. 

sneeuwsocchi0410

Als we al zo’n lijst met namen voor sneeuwdumps hebben kan hij voorlopig op de plank blijven liggen. Na heel veel speuren zag ik ineens wel wat sneeuw in Europa en wel vlakbij Sochi boven een sneeuwgrens van 1600m en in Roemenië zelfs boven 1000m. 17 cm staat voor overmorgen op de kaart dus dat gaan we zien. Waar komt die kou vandaan?  

koudebel0310

Deze kaart van het noordelijk halfrond laat heel mooi zien dat de kou rond de Zwarte Zee een afsnoering is van een koud gebied boven Siberië. Met lage druk erop en dus neerslag.

[metaslider id=24251]

Siberië zelf is zeker niet koud voor de tijd van het jaar maar wel sneeuwrijk. Kijk maar weer eens naar het verschil met vorig jaar! Kijk je terug in de jaren op Rutgers Snow Lab dan stel ik vast dat sinds het begin van de waarnemingen in 1999 Siberië begin oktober nog nooit zo’n positieve afwijking qua sneeuwbedekking heeft gehad. En de meeste jaren zelfs een sterk negatieve afwijking. Mag ons dat hoop geven? Tuurlijk: naar mate de poolnacht vordert helpt dat sneeuwdek om Siberië bitterkoudddd te maken. We gaan het zien. Over een paar dagen weer kijken trouwens want dan zal de VS toch ook positief afwijken denk ik (nu neutraal).

arctic0210

Het is grappig om te zien dat het kwik rond de noordpool na eerst maandenlang te koud te zijn geweest met de kortste arctische zomer sinds 1958 en een 60% rebound van het zeeijs ten opzichte van 2012 nu al weken aan de warme kant is. Maar wel dik onder nul natuurlijk. Ik elk geval is een -20°C uitslag in Lelystad nog heel ver weg, want daarvoor moet het eerst wel op de noordpool meer dan 20 graden vriezen.

Sea_Ice_Extent_0210

Leuk om te zien ook weer hoe “ontkoppeld” temperatuur en ijsaangroei kunnen zijn. Arctisch gebied te warm maar het zeeijs groeit als een … vul maar in …. en lijkt op weg om de lijn van het gemiddelde van de eerste 10 jaar van de 21e eeuw terug te doorbreken. Klimaat is eb en vloed. 

pluim0210

Snel naar het actuele weer voor we in klimaatmijmeringen blijven hangen. Wat een pluim jongens en meisjes! Een dikke pluim voor de pluim! Ten eerste nog even bedenken hoe bijzonder het is dat de Humberto weersoep een volle weer op de oceaan is gebleven om ons pas vrijdag nattigheid te gaan bezorgen. Leo schreef gisteren nog over onweerskansen. Vandaag zijn die wel sterk geslonken. Het gaat regenen vanuit het zuiden vanaf donderdagavond. Maar dat is het dan ook. Zelfs in Zuid-Frankrijk lijkt geen noodweer te komen. Wel zoeken we met een aantrekkende zuidenwind nog een keer de warmte op. Yin en yang weer want aan de andere kant van het hoog dus met noordenwind die koudeput die tegen de gebergten aan de noordkant van de Zwarte Zee wordt gedrukt. 

hoog0910

Leo had het gisteren ook over kansen op mist. Die zijn er zeker als in de herfst een hoog zich vestigt. Het Amerikaanse model is nog het meest anti-fog vanochtend. Matige oostenwind van een weertype dat ’s winters voor zwart natuurijs zou zorgen. Tip: zoek dit weekeinde de ijsbanen op. Ze zijn weer open. Ik ga wel ff Jaap Eden doen in het zonnetje denk ik – zondag eind van de midddag. Wie komt ook? Zijn er aanmeldingen in de reacties maken we een meet & greet. Nog beter zou zijn maandag want dat is het hoog binnen. Zeg het maar. Het Europese en Canadese model maken medio volgende week een iets minder fraai hoog met meer kans op (ochtend)mist. Afwachten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.