Allereerst wil ik mijn diep medeleven betuigen aan al de nabestaanden van de vliegtuigramp gisteren. Zo’n tragedie, bewust of onbewust, had nooit mogen gebeuren.
Toen ik gisteren met mijn kinderen van het mooie weer aan het genieten was, viel mijn aandacht plots op de notenboom van mijn buurman die een stuk over onze tuin hangt. Wat een massa noten hangen er in dit jaar. Spontaan moest  ik aan een oude weerspreuk denken:

Veel noten aan het harde hout, maakt de winter hard en koud.

Zou het? Het is toch een van de meer bekende verbanden in de natuur? Net zoals de lynx van Hajo. Onzin natuurlijk (ik zie Leo al steigeren, haha). Er zijn voorbeelden bekend waarop het wel opgaat, maar evenzeer voorbeelden van het omgekeerde. Eigenlijk zegt het meer over de zomer van vorig jaar, want dan al gebeurt de knopzetting die bepaalt hoeveel noten er het jaar erop aan de bomen zullen hangen. Het warme en vroege voorjaar met voldoende regen in de zomer doet dan de rest. Jammer, want ik had graag zo een seizoensvoorspeller bij mij in de tuin gehad.

 temp noordpoolregio

Misschien moeten we het dan een stuk noordelijker zoeken. Dit is het temperatuurverloop in de Noordpoolregio van 2014. Sinds begin mei is de gemiddelde temperatuur er onder normaal. Positief voor onze komende winter? Misschien wel, maar vorig jaar was deze temperatuurgrafiek volledig identiek. Hmmm, laat dan maar zitten.

ens noordpool

Hey, wat is dit? Kijk eens goed naar de breedteligging: 89,9°NB. Dichter bij de Noorpool kan je bijna niet geraken. Ja, sinds kort kan je op meteociel.fr elk GFS-ensemble van over heel de wereld bekijken. Klik op deze link om naar de aanklikbare wereldkaart te gaan. Heel leuk speeltje hoor. Ik wist trouwens niet dat de temperatuur op de Noordpool zo constant kon zijn. De komende twee weken alle ensembleleden tussen de 0°C en +2°C, en af en toe valt er wat lichte sneeuw. Zo gaat het noordpoolijs niet volledig smelten natuurlijk.

ens vostok

Dit is het meest extreme ensemble dat ik ooit heb gezien. De leden passen gewoon niet meer op de grafiek. Antarctica dus, in de buurt van Vostok, de tweede koudste plaats ter wereld. Wat zou het ensemblegemiddelde zijn? -55°C? -60°C?

Tennisbal Calgary

Nog eentje om het af te leren. Zonet postte Leo onder het vorige bericht deze foto. In het Canadese Calgary zijn gisteren megadikke hagelbollen gevallen, zo groot als een tennisbal.

ens Calgary

Even kijken op het ensemble. Yep, ook deze ochtend kan het er nog flink hozen. En dat brengt me naadloos bij ons weer. De berichten van gisteren en eergisteren staan nog volledig overeind, dus ik beperk me nu tot een kleine samenvatting. Zoek de komende 40 uur voldoende beschutting, want het wordt heet, zeer heet, met zaterdag misschien zelfs een lokale 34°C. Zaterdagavond neemt de onweersdreiging vanuit het zuidwesten toe. En vanaf de nacht op zondag kan het overal in de Lage Landen even flink hozen. Het lijkt er nu op dat de onweders snel het midden van Nederland gaan bereiken. Een goede kans dus dat de +25°C in De Bilt dan net niet meer gehaald gaat worden, en er zo een einde komt aan de huidige warmtegolf, die zoals ik gisteren al zei net geen hittegolf wordt. Ook maandag vallen er nog stevige buien wanneer dezelfde onweerszone als occlusiefront terug naar het zuiden wordt gedrukt. Dat zal net iets langzamer gebeuren dan ik gisteren dacht. Dus in het zuiden van Nederland en België wordt maandag en deels ook dinsdag een grijze dag, terwijl het drogere noordoosten vanaf de namiddag de zon weer te zien krijgt. Daarna herstelt de zomer zich met aangename zomerse temperaturen rond of net boven +25°C. Wel is er continu die buiendreiging volgende week. Die onzekerheid is er dus nog steeds, zeker na de grijze regenrun van GFS12 gisterenavond. Het weekend binnen 10 dagen komt er waarschijnlijk nog meer wisselvalligheid opzetten, maar dat is nog ver weg en dus erg onzeker. Ik vertrek zondagochtend voor vier dagen op citytrip naar Rome. Net op tijd zou ik zo zeggen. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

9 reacties

Gesloten voor reacties.